FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
19 Травня, 2024

Міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння» пройшов у онлайн-форматі

Переглянутии вистави фестивалю можна у ютубі. Фото: скрін з відео фрагменту вистави "Не промовчи в собі Шевченка"

Розпочався фестиваль виставою Володимира Смотрителя.

Днями завершився міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння». Раніше він відбувався у хмельницькому монотеатрі «Кут», однак через карантинні обмеження цьогоріч фестиваль провели онлайн.

«У 2021 році я, як президент фестивалю, разом із художнім керівником Ніною Мазур, узгодили формат фестивалю і вирішили провести його онлайн на ютуб каналі монотеатру «Кут».  У нас є своє «кутівське телебачення», - розвідає керівник монотеатру «Кут» Володимир Смотритель в одному із відео на сторінці фестивалю у фейсбуці.

Актор та президент фестивалю розповідає, що проти онлайн форматів, але обставини диктують власні умови. Каже, що мріє коли в «Куті» загомонять люди, які відвідуватимуть чудові монологи. Театр - це жива справа, яку народжує і актор, і глядач.

«Насправді одній людині на сцені тримати глядацький зал 50 хвилин чи годину - це не просто. «Відлуння» - це фестиваль професіоналів, майстрів своєї справи. Це не просто розмова моноложна, а тут залучені і сценограф, і світлова партитура, костюми, це справжнє театральне мистецтво», - ділиться Володимир Смотритель.

За його словами, фестиваль традиційно відкривала і закривала Україна. Першу виставу, яку показали глядачам - «Не примовчи Шевченка у собі», де актором був сам Володимир Смотритель. Закривали захід виставою «Юда»  у виконанні херсонця Сергія Михайловського. Загалом учасниками були актори із семи країн - України, Естонії, Вірменії, Білорусі, Німеччини, Молдови та Болгарії.

«Не примовчи Шевченка у собі» - це сповідь барда. Цікавість цієї вистави у тому, що вона відбувається як кінотеатральна інсталяція, де головний герой, спілкуючись із автопортретами Тараса Шевченка, намагається зрозуміти, чому на такій багатющій землі, з такою історією та культурою, ми, українці, так живемо. Це не просто розмова з одним Тарасом, а й усвідомлення того, що його поштовх культурний живе і досі», - зазначає Володимир Смотритель.

Додає, що у 1861 році, коли Тараса Шевченка не стало, влада зраділа, бо не буде такої людини, яка кричить про культуру, мову, звичаї, обряди. Однак вони помилились, бо культурне зерно занурилося дуже глибоко у ґрунт людський і через 20 років з'явився Іван Франко, потім Леся Українка, Олег Ольжич, Василь Стус та інші. Тобто те, що проповідував Шевченко, живе й досі. Народжуються люди, які намагаються вселити віру в історію та культуру. 

Усі вистави фестивалю доступні для перегляду на ютуб-каналі "Монотеатр Кут-TV".

Читайте також:  Пономарьов, Круть та інші: Великодня пісня 12 мовами (ВІДЕО)