ye-logo.v1.2

До створення керамічного панно, яке прикрашатиме столицю, долучилися майстри та діти з Хмельниччини

Культура 2312
Понад 350 унікальних плиток буде створено дітьми з різних куточків України
Понад 350 унікальних плиток буде створено дітьми з різних куточків України. Фото: зі сторінки проєкту Вікна у фейсбуці

Діти виготовляють керамічні композиції за власними ескізами.

Майстри гончарі й керамісти разом з дітьми з усієї України взялися створювати спільне керамічне панно, яке прикрашатиме столицю України. Цей керамічний проєкт має назву «Вікна» та проводиться за підтримки Українського культурного фонду. Беруть участь у ньому і майстри з Хмельницької області. Долучили свої міста до дитячого проекту - створення спільного керамічного панно - Микола Величко зі Старокостянтинова та Леся Падун з Полонного.

Під час проєкту професійні майстри кераміки та діти працюватимуть над створенням арт-об’єкта, площею близько 30 квадратних метрів, який у вересні стане креативним перевтіленням урбаністичного простору Національного комплексу «Експоцентр України».

Творчий дует засновників проєкту В’ячеслав Гуденок та його дружина Тетяна Максимчук придумали «Вікна» ще коли жили в Нікополі, а після переїзду в селище під Києвом побудували власну майстерню та гончарну піч для обпалювання кераміки.

Леся Падун з Полонного разом з дітьми працює над створенням працюватимуть над створенням плиток для арт-об’єкта. Фото: зі сторінки проєкту Вікна у фейсбуці

Наразі до керамічного проекту вже долучилось 16 міст. Понад 350 унікальних плиток буде створено дітьми з різних куточків України.

Гончар Микола Величко зі Старокостянтинова, який також долучився до проєкту, каже, що концепція проекту дуже цікава.

«Це можливість продемонструвати , що існує зв'язок дитини з рідним містом, показати її світогляд та сприйняття навколишнього світу, - розповідає гончар. - А також довести, що кожна дитина геніальна і вміє творчо мислити. Ця місія є надзвичайно важливою тому, що система освіти не націлена на це і часто навіть гальмує дітей, не дає розкритись як особистості. Я розумію цю проблему, бо і сам за освітою педагог».

Гончар Микола Величко зі Старокостянтинова каже, що цей проєкт - можливість продемонструвати , що існує зв'язок дитини з рідним містом. Фото: зі сторінки проєкту Вікна у фейсбуці

Техніка, за допомогою якої діти створюють свої унікальні композиції за власним ескізом для арт-об’єкта, - називається сграфіто. Учасники мають зобразити те, що вони бачать з вікна. А ще - свої мрії.

«Вікно відділяє нас теперішніх і нас майбутніх», - каже Микола Величко.

Після завершення майстер класів, на яких діти виготовляють композиції для панно, вироби доставлять до майстерні Гуденків та ще раз опалюватимуть при температурі близько 1300 градусів. Майстри пояснюють, що такий спосіб дозволить створити надзвичайно стійкі зображення, які не залежатимуть від погодних умов, а відтак стануть окрасою «Експоцентру України» надовго.

Саша КОВАЛИК

Читайте також: На міському пляжі в Хмельницькому влаштують аквадискотеку

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую