FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
30 Квітня, 2024

Артем Пивоваров, Dantes, Макс Барських: підбірка українських патріотичних пісень за тиждень

Пісні присвячені подіям в Україні. Фото: скрін з відео

Українські виконавці продовжують творити в умовах війни.

Українські виконавці продовжують створювати нові пісні, основною темою яких є героїчній спротив українського народу російським загарбникам.

Сайт "Є" підготував нову підбірку трендових україномовних пісень та кліпів, які з’явилися в Youtube протягом минулого тижня.

На 12-й вкладці “в трендах” опинився полтавський гурт “Діти Фристайлу” з піснею “Горить Москва”. Пісня присвячена затопленому російському крейсеру “Москва”, якого всередині квітня підбили українськими ракетами “Нептун”. Цей корабель став героєм мемів ще в перший день повномасштабного російського вторгнення, коли його послав за одним з напрямків прикордонник з острову Зміїний.

У своєму творінні полтавські музиканти згадали версії росіян про те, що корабель потонув внаслідок випадкової пожежі.

«Нагадали, що насправді «Москву» відправив на дно український «Нептун». І досить іронічно обіграли штамп російської пропаганди про «можем повторить», - пояснює полтавець Олег Пустовгар.

За кілька днів відео набрало понад 250 тисяч переглядів.

І це не єдина пісня про потоплений крейсер, яка є в трендах.

26-у сходинку в трендах зайняв черкаський гурт “Спів Братів” з піснею “maskva”. В січні 2022 року «Спів Братів» взяв участь в 12-у сезоні шоу "Голос Краіни". Гурт пройшов сліпі прослуховування завдяки спецпроєкту «Другий шанс», який представили в цьому сезоні Олександра Заріцька і Андрій Мацола. Після успішно пройдених трьох етапів «Другого шансу», участь в шоу була припинена у зв'язку з російським вторгненням в Україну російських агресорів. В березні-квітні в проекті "Музична оборона" вийшли сингли гурту "В городі Херсоні", "Чорнобаївка", "Бункер".

Наразі відео з піснею “maskva” набуває популярності в соцмережах, його активно поширюють і цивільні, і військові. Зокрема, Оперативне Командування "Південь" також вирішило підняти бойовий дух, запостивши новий кліп – "maskva". Зараз цей кліп переглянули вже 175 тисяч людей.

На вкладці за №13 нова пісня Володимира Дантеса під назвою “Обійми”.

«Обійми» - перша пісня DANTESA українською, яка присвячена українському народові і мовним стереотипам. Вона про те, як сам співак змінює свої звички у спілкуванні і закликає інших робити те ж саме.

“Привіт. Я Вова, я з Харкова, мені 33 роки і всі ці 33 роки я розмовляв російською мовою.

Це погано чи добре? В мене немає відповіді, але точно є розуміння, що робити далі. Я ніколи не писав українською, бо в мене просто не виходило. Тепер я думаю, що просто не докладав достатньо зусиль. Сьогодні я, як і багато моїх російськомовних знайомих, переходимо на українську мову. І я точно знаю, що серед них існує проблема – це страх перед невдачею і помилками, страх сказати щось не те і не так. Тому я написав цю пісню, сидячи вдома і вивчаючи акаунти своїх друзів та інших артистів, які раніше спілкувались російською.

Цим треком я хочу підбадьорити всіх, хто намагається, докладає зусилля і йде цим шляхом. А тим, хто досі боїться перейти на українську, я хочу сказати: друзі, нічого страшного в цьому немає”, - розповідає співак.

На вкладці № 17 опинилася нова пісня Артема Пивоварова та Злати Огневич “До весни”.

“В 2022 році українці проживають зовсім незвичну весну, яка, здається, може бути тільки в страшному сні, тільки в ілюзіях…”, - каже Артем Пивоваров.

Тож в рамках авторського культурного проекту «Твої Вірші, Мої Ноти» Пивоваров презентував роботу «До весни» за участю Zlata Ognevich. Цього разу співак запрошує своїх слухачів зануритись у творчість поета-містика Богдана-Ігоря Антонича, яку ретранслює через свій музичний світогляд.

Кліп вже має понад 300 тисяч переглядів за кілька днів

Номер 18 в тренді це пісня “Допомога ЗСУ”, яку виконали Chico & Qatoshi. Блогер Qatoshi, який свого часу заснував Instagram-канал Naprocente з більш ніж 320 тисячами передплатників, два роки тому подався до шоу-бізнесу. Його трек «Танцюй» за добу потрапив у топ-100 по Україні від Apple Music і посів перше місце в чарті нових треків SoundCloud.

Пісня “Допоможе ЗСУ” - це сучасна варіація на пісню “Ніч, яка місячна”. Трек зібрав на Youtube понад 140 тисяч переглядів.

Також цей трек зараз займає перше сходинку у рейтингу Shazam в Україні.

Ще одна трендова пісня має назву “Нас весна не там зустріла”. ЇЇ виконала Ірина Федишин та Євген Хмара. Співачка детально розповіла історію створення пісні. Написана вона була ще у 1985 році. Мотивом стала неймовірна історія кохання Степана та Надійки - героїчних воїнів УПА. Вже тоді, будучи в Українській Повстанській Армії, не покладаючи зусиль, молоді хлопці і дівчата, жертвуючи своїм життям, боролися за волю України.

“Йосип Струцюк родом з Луцька, написав цей вірш, а священник Олександр Гаркавий, який вже давно у Канаді, поклав його на музику. Ми віднайшли контакти. Поспілкувалися з двома авторами, які з радістю надали офіційні права на твір. Коли я спілкувалася з паном Йосипом, він розповів мені історію створення цієї пісні”, - розповіла співачка.

Фортепіано для цієї пісні Євген Хмара записував в Києві.

“Коли я вперше почула цю пісню і з’явилася ідея її заспівати, це був десь 4-й день війни. Але мій емоційний стан не дозволяв мені цього зробити. Я ще не могла повірити, що всі ці жахіття відбуваються у нашій Україні, я чула і бачила жахливі новини, але відмовлялася це все сприймати. Розуміння того, що в Україну прийшла страшна війна - не давало спокою. Не хочу плакати, не хочу співати пісень, щоб українці плакали. І ми поставили цю пісню на паузу. Але, як за іронією долі, не хотіла співати пісень, від яких навертаються сльози, та все одно не вийшло. Емоції все одно накрили і спершу з’явилася ще більш непроста пісня «Розстріляна весна», - рассказала Ірина Федишин.

Нова пісня Макса Барських “Don't Fuck with Ukraine” присвячена ЗСУ та народному супротиву. Прем’єра синглу, в якому є англійська та українська мови, відбулася на європейському дистриб’юторі.

За словами Барських, після ліричної воєнної колискової «Буде весна» співакові захотілось створити такий інтернаціональний трек, який покаже силу українців усьому світові. Тому, крім куплетів англійською, особливу увагу привертає український фольклор, написаний без цензури, але з елементами гумору, який Максу вдалося записати у Львові.

«Багато хто з самого початку не вірив в Україну, і думали, що наш народ зламається, а наша армія буде недостатньо сильною та мужньою. Однак, вже третій місяць поспіль наша держава героїчно бореться з російським нашестям. І цей прецедент змінює не лише нашу країну, але й увесь світ. Наш приклад покликаний заражати інші народи», - коментує Макс.

Це відео, яке подивилися понад 300 тисяч людей, запостив собі на канал й Генеральний штаб ЗСУ.

Тернопільська співачка Василина Боровська, яка має псевдоним ZOZULYA, заспівала українську обрядову пісню “Човен”. У відео на цю пісню співачка намагалася показати, що є інша сторона війни, де люди влюбляються та одружуються, незважаючи на бойові дії. В кліпі багато кадрів, коли військові роблять пропозиції своїм коханим.





Співачка SLAVIA, яка є колишньою дружиною Dzidzio, також випустила потужний трек про війну в Україні. Композиція “Стоп, війна” присвячена ЗСУ та всьому українському народові.

“Україна – нація героїв і борців. Великі випробування є лише для великих націй. Висока свобода дається високою ціною. Пройшовши через глибокі страждання, Україна отримає нове дихання і світлу перспективу”, – прокоментувала SLAVIA.

Ще одна співачка Світлана Тарабарова презентувала нову композицію під назвою "Дорога додому". Її артистка присвятила всім українцям: мамам, ЗСУ, ТРО, волонтерам, лікарям, ДСНС та всім.хто боретьсяза Україну.

"Я знаю, про що ти мрієш… увімкни звук і давай мріяти разом", - написала Світлана в Instagram.