ye-logo.v1.2

Федишин, Hardkiss, Могилевська і не тільки: топ-10 українських пісень про війну за тиждень

Культура 5834
Події в Україні відображаються в нових українських піснях
Події в Україні відображаються в нових українських піснях. Фото: з фейсбуку

Українські співаки та співачки творять пісні про війну.

Українські зірки популярної музики майже щодня випускають нові пісні на підтримку своєї країни, яка веде війну проти російських окупантів.

Сайт "Є" зробив підбірку топ-10 трендових кліпів українських виконавців та не тільки, які з’явилися на Youtube протягом останнього тижня. В основному до збірки потрапили пісні, які потрапили у тренди сервісу.

№ 1 на вкладці у тренді з 1,8 мільйона переглядів перебуває нова пісня Ірини Федишин - “Розстріляна весна”. Це пісня присвячена загиблим українцям у місті Буча Київської області. Співачка зізналася, що з початку війни в Україні не могла займатися творчістю, але після побачених моторошних кадрів із Бучі, Ірпеня та Гостомеля продюсер та чоловік артистки Віталій Човник зателефонував священнику та запитав, чи немає у нього віршів про події в нашій країні.

"Такого ще ніколи не було у моїй діяльності. Я, як ніколи, відчувала Божу присутність у створені цієї пісні. Наступного дня після побаченого у Бучі, Ірпіні, Гостемелі, ми прокинулися зранку і Віталік зателефонував отцю Половку спитати чи немає зараз у нього віршів про події в Україні. У відповідь почув: "так, я сьогодні написав вірш про Бучу". Я була вражена цим віршем і так тонко підібраними словами. Підійшла до фортепіано і зразу почала її співати, так ніби я вже знала цю мелодію на пам’ять", - поділилася Федишин.

За кілька днів кліп на пісню зібрав майже 2 мільйони переглядів.

На другому місці у трендах серед музичних відео була роботи блогерки та співачки Jerry Heil з піснею “Геть з України, москаль некрасівий”.

“Відео ''Геть з України, мосскаль некрасівий'' матері українського стендапу Вірки Сердючки надихнуло мене взяти цей фрагмент за семпл і створити пісню на славу сучасним козакам”, - пише під релізом авторка.

№ 4 на вкладці у тренді спільна робота легендарного британського гурту Pink Floyd, який записав пісню про Україну з лідером гурту "Бумбокс" Андрієм Хливнюком. У пісні Hey Hey Rise Up використано вокал Андрія Хливнюка («Бумбокс») з відео, яке співак опублікував на третій день війни росії проти України.

На ньому Андрій акапельно заспівав українську народну пісню «Ой у лузі червона калина» на Софійській площі в Києві. У кліпі Pink Floyd грають на сцені, де на екрані демонструється відео.

Інструментальну частину пісні створили двоє учасників гурту Девід Гілмор (гітара) та Нік Мейсон (барабани), басист Гай Пратт, який давно співпрацює з Pink Floyd, і клавішник Нітін Соні.

Девід Гілмор, у якого невістка та онуки — українці, каже: «Ми, як і багато інших, розлючені та розчаровані підлим вчинком однієї з найбільших країн світу, що вторглася в незалежну, мирну демократичну державу та вбиває її народ».
На разі відео має 7,4 мільйонів переглядів. Це вже не перша згадка гурту Pink Floyd України. В 2014 вони випустили альбом “The Endless River”. Там теж є Україна. В кліпі на трек 'Marooned' показано зимовий Чорнобиль.

Вкладка № 7 в трендах зараз за гуртом The Hardkiss та їх новою піснею “Як ти?”. За три дні - майже півмільйона переглядів.

«Як ти?» — нове «я люблю тебе». Так починається мій кожен ранок, день і вечір з батьками, командою, друзями. Як і в кожного українця. У цих двох словах наша любов, турбота, переживання, страх. Найважливіше, щоб відповіли на дзвінок та повідомлення, лише тоді видихаєш. Місяць я не наважувалася сісти писати, мене охоплювала ненависть і лють. А потім я вирішила, що не зможу інакше пережити ці емоції, потрібно викричати цей біль. Я відчуваю, що будуть ще написані пісні про вдячність і захоплення нашою нацією в боротьбі з російськими окупантами. Пісні про кохання, про надію… А поки що — «Як ти?», - каже лідерка гурту Юлія Саніна.

За інформацією учасників гурту, кошти від прослуховувань пісні «Як ти?» підуть на гуманітарні потреби, викликані військовим вторгненням росії на територію України.

178 тисяч переглядів менш ніж за тиждень та 21 місце в трендах отримала франківська співачка Kristonko. Її пісня називається “Наші предки”. За словами співачки, ця пісня для нашого українського незламного народу, ця пісня кожній жінці, дівчині та матері, яка чекає свого героя, ця пісня для всіх наших воїнів, які стоять за нашу волю.

Одразу за Христиною позицію у трендах зайняла співачка Наталія Могилевська з піснею “Ми будем стояти!”.

Патріотичний трек артистка написала спільно з Юрієм Рибчинським та присвятила його українцям – героїчній нації.Могилевська супроводила запис кадрами своїх візитів до волонтерських центрів, де зустрічалася з українцями, вимушеними покинути свої домівки через обстріли. За два дні кліп зібрав майже 150 тисяч переглядів.

Також у трендах опинилася спільна робота співаків та співачок країни під назвою “Непереможна Україна”. Майже 200 тисяч переглядів на сервісі.

Українські артисти об'єдналися та випустили спільну патріотичну композицію. Пісню "Непереможна Україна" заспівали Ірина Білик, Катерина Бужинська, Павло Зібров, Оксана Пекун, Ольга Сумська, Віталій Борисюк, Іво Бобул, Гарік Кричевський, Дмитро та Назарій Яремчуки, Віктор Павлік та інші. Слова пісні Лариси Архипенко, музика та аранжування – Володимир Будейчук.

Окрім “трендових” пісень є й інші помітні роботи.

12 квітня співачка Оля Полякова випустила кліп на пісню Колискова мелодія України”. У роботи вже майже 350 тисяч переглядів. Пісня містить оригінальний текст, проспіваний Поляковою в дусі традиційних українських колискових на мелодію легендарного українського композитора Мирослава Скорика. Відео, що супроводжує композицію, змонтоване з реальних кадрів військової хроніки.

“Горніть до себе дітей, якщо маєте таку можливість, обов’язково говоріть із ними про те, що зараз відбувається, знаходьте слова. Співайте їм колискових, якщо вас розділяє відстань. Коли мені надіслали колискову, яку ви зараз чуєте, вона настільки пронизала моє серце, що я просто не змогла не записати її. Вона викликає образи діточок з усіх куточків держави, що пережили та досі переживають бомбардування у підвалах, просинаються під звуки вибухів, прощаються зі своїми батьками на вокзалах”, - каже співачка.

Два дні тому на власному Youtube-каналі співак Monatik виклав відео нової пісні “Молчунам” (“Молчание синоним лжи”), яку він виконав на благодійному концерті “Доброго вечора! Ми з України”.

Монатік написав пісню для тих росіян, які не кажуть про війну Росії проти України.

«Сьогодні роботи в instagram масово блокують наші пости про війну та її страшні наслідки. Цю пісню відзначають як „сцени насильства та неприйнятний для сприйняття контент“. Вони всіма силами хочуть, щоб ми замовкли, але продовжуємо кричати. А це… Мовчунам», — написав артист у публікації в своєму Instagram, де також опублікував текст пісні.

І наостанок: хмельницький гурт «Мотор`Ролла» і Олександр Буднецький переспівали свою пісню «Забави патріотів», знявши на неї новий кліп.

«Тримаймо стрій!» - написав фронтмен гурту Сергій Присяжний, публікуючи нову відеороботу.

Актуальні слова композиції 1996-го року музиканти доповнили військовими кадрами полку «Азов». Детальніше про цю пісню читайте на сайт "Є”.

Нагадаємо, що у топ-50 додатку Shazam в Україні зараз є україномовними. Це навіть не в рази, а на порядок більше, ніж було до початку війни.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую