ye-logo.v1.2

Інсталяція на набережній у Хмельницькому: що означає арт-об’єкт

Культура 4362
Волонтери незабаром встановлять табличку з поясненням концепції інсталяції
Волонтери незабаром встановлять табличку з поясненням концепції інсталяції. Фото: автора

Як розповідають автори, проєкт є способом повернути людині контроль над внутрішніми переживаннями.

У Хмельницькому на міській набережній встановили мистецьку інсталяцію під назвою «Світло зсередини». Великий куб з трьома кольоровими стінами розташували поруч з Південним Бугом. Проєкт створили волонтери громадського організації «Українці майбутнього». Як розповідає авторка ідеї, волонтерка Олеся Шевчук, арт-об’єкт символізує війну в Україні та є інструментом, який допомагає людині відчути своє внутрішнє сприйняття сучасної реальності .

«Є три основні кольори: жовтий, синій і червоний. Змішуючи їх, можна отримати будь-який колір в палітрі. В нас ці кольори відгукнулися дуже сильно. Синій і жовтий – кольори Державного Прапору. Синій – символ незалежності, свободи, жовтий – життя, сонце. Червоний колір – це більше про біль, смуток, що ми пережили і переживаємо, - говорить Олеся. - Інсталяція сама собою нічого не значить. Але коли людина заходить в середину, вона стає головний об’єктом. Через кожен колір людина має зрозуміти, що вона відчуває. Як в кольору є нескінченна кількість відтінків, так і людина може відчувати нескінченну кількість емоцій. Ми можемо відчути будь-який спектр емоцій через колір, який нас оточує. Ця інсталяція – інструмент. Щоб людина могла на хвилину зупинитися, зайти всередину і поговорити з собою на внутрішньому рівні».

Яскраву інсталяцію розташували на початку набережної.

Встановлений куб відкритий, там є лише три сторони. За задумом, відчувши свої емоції, людина має зрозуміти, що в неї завжди є шанс вийти з рамок, які її оточують.

«П’ятий місяць активної війни йде в країні. Але в нас мало людей, які працюють з психологами, чи ходять на групові терапії, щоб виговорити наболіле. А в собі це не треба тримати. Мені хочеться, щоб ця інсталяція була в першу чергу для таких людей. Навіть, якщо вона їм не подобається, щоб вони зайшли і зрозуміли: «Ага, червоний колір мене дуже обурює, злить, засмучує». Треба розуміти, що йде за цією емоцією далі. У нас є ціль цією інсталяцією поставити питання людям. Те, що вони через ці кольори відчують, те і буде відповіддю», - додає дівчина.

Проєкт підготували волонтери громадської організації «Українці майбутнього».

За словами активістки, ідея створити подібний проєкт у неї виникла ще на початку березня. Своїми думками вона поділилася з подругою, яка проживає довгий час в Польщі. А та організувала збір коштів серед своїх знайомих, давши поштовх реалізувати мистецький задум не лише цього проєкту, але й низки муралів, які періодично створюють по Хмельницькому

Сьогодні волонтери планують встановити поруч з інсталяцією табличку з поясненням арт-об’єкту. На ній буде QR-код, який вестиме читачів на презентацію проєкту.

Така табличка незабаром з'явиться біля інсталяції.

Куб відкритий, у нього може зайти кожен охочий.

Всередині куба людина має зрозуміти, які емоції вона відчуває.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую