ye-logo.v1.2

У Хмельницькому покажуть сучасний «Вій 2.0» за гоголівськими мотивами

Культура 2898
Смішно до страху і страшно до сміху - так описують відчуття при перегляді вистави
Смішно до страху і страшно до сміху - так описують відчуття при перегляді вистави. Фото: автора

Сюжет відомого твору адаптували під сучасну реальність.

У Хмельницькому в театрі Старицького готують нову прем’єру. Незабаром глядачам презентують виставу «Вій 2.0», поставлену за твором сучасної української драматургині Наталії Ворожбит. У докудрамі відтворять події відомого твору Гоголя в сучасному художньому баченні.

Як анонсують у театрі, «Вій 2.0» перенесе глядачів у містичний світ, в якому переплітаються нічні жахіття з банальною реальністю і навпаки. Режисером-постановником вистави став Дмитро Обєдніков. Він розповів, що над виставою працюють вже понад два місяці, а наступного тижня її вперше покажуть глядачам.

«Цій п’єсі вже десять років. Вона має кілька постановок у різних містах України. Наталка Ворожбит – актуальний автор, який порушує українські соціальні та ментальні проблеми. Тож, коли було запропоновано обрати сучасний український матеріал, я звернув увагу на цього автора і на цю п’єсу, - говорить Дмитро Обєдніков. - В ній перетинається сучасне і минуле, реальне та містичне, гумор та проблеми, про які не можна говорити без сліз».

Хмельничанам покажуть виставу за гоголівським мотивом у сучасному форматі.

За сюжетом, двоє студентів з Франції приїхали в українське село. Потрапивши на сільське весілля, місцеві традиції здаються гостям не зовсім зрозумілими та моторошними. Тим паче, коли завершується весілля загадковою смертю нареченої. Хто вбив дівчину і чи причетні потойбічні сили до цього – глядачі дізнаються під час перегляду вистави.

Вистава наповнена символами і знаками. Один із її символів – ланцюг, в якому режисер-постановник був під час презентації роботи.

Це вже друга постановка режисера у хмельницькому театрі.

«Це пута, які тримаються протягом певного часу, поки ми не вирішимо якусь проблему. Це наші щоденні пута, з якими ми прокидаємося, йдемо на роботу. І нам потрібно докласти зусиль, щоб їх розірвати і скинути з себе. Це те, що відбувається в ментальному сенсі зараз з нашою батьківщиною, з нашим суспільством. Ці пута герої скидають в кінці вистави, звільняючись від того, що їх тримало протягом довгого часу», - пояснює Дмитро Обєдніков.

Прем’єра вистави «Вій 2.0» відбудеться у середу, 13 липня, та четвер, 14 липня, у театрі Старицького (Соборна, 60). Початок о 18:00.

Додамо, наприкінці червня в театрі Старицького відбулася прем’єра вистави «Апельсини від Єви». Дотепні діалоги, жвавий сюжет, пікантні епізоди показали в абсурдній комедії за твором італійського драматурга Альдо Ніколаї. Це вистава про егоцентричне, вампіричне кохання, де приголомшлива жінка перекидає світ чоловіка з ніг на голову.

Раніше Дмитро Обєдніков поставив у театрі Старицького виставу "Очі блакитного собаки".

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую