FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
13 Травня, 2024

Український одяг – як код незламності нації: в Хмельницькому відкрилися дві експозиції за участю Тамари Яніної

Всі свої проєкти хмельничанка присвячує полеглому на війні азовцю Олексію Яніну. Фото: з фейсбуку Тамари Яніної

Один проєкт – виставка стародавніх вишиваних виробів з особистої колекції хмельничанки, інший – фотопроєкт під назвою «Незламні».

Напередодні Дня міста та Дня захисника і захисниць України в Центрі національного виховання учнівської молоді відкрилась виставка стародавніх вишиваних виробів над назвою «Вишита доля - незламна воля». 

Власниця колекції автентичного українського одягу – хмельничанка Тамара Яніна. У коментарі сайту «Є» вона розповіла, що народні костюми їй подобалися з самого дитинства. Проте довгий час жінка для себе вважала їх «музейними експонатами»: не уявляла, як можна такий одяг носити в повсякденному сучасному житті.

На відкритті виставки «Вишита доля - незламна воля». Фото: пресслужби Хмельницької міської ради

«Я чітко запам'ятала той день – 28 серпня 2011 року, - з якого все почалося. Тоді я поїхала святкувати День міста у Тернопіль, - згадує Тамара Яніна. – На ярмарку я побачила ятку з традиційним одягом, який одразу чомусь для себе ідентифікувала як музейний. Але при цьому я почала предметно його розглядати та закохалася. Навіть зараз я чітко пам'ятаю ті перші три речі, які я там собі купила. Тоді я була найщасливішою людиною».

Довгий час жінка не називала це колекціонуванням: купувала вподобаний автентичний одяг для себе, який, переважно, вдягала на свята. Але згодом його елементи почали з'являтися в повсякденному образі хмельничанки. Короткі сорочки, намиста, камізельки та каптарики – все ідеально вписувалося і пасувало до сучасного одягу.

В особистій колекції хмельничанки понад 200 предметів з українською вишивкою 

Тепер Тамара Яніна вивчає історію української вишивки, поповнюючи колекцію новими та цікавими виробами: українськими вишиванками, рушниками, вишитими наволочками, керамічними виробами, прикрасами з різних регіонів нашої держави. Наразі її колекція нараховує близько 200 одиниць.

Виставку можна переглянути на другому поверсі Центру національного виховання учнівської молоді за адресою: вулиця Романа Шухевича, 1Б. Експонуватиметься вона до 8 жовтня.

Другий проєкт, до якого також долучилася хмельничанка, та який виставили для перегляду у міській раді – фотопроєкт під назвою «Нескорені». На своїй сторінці у фейсбук Тамара Яніна завжди зазначає, що все, що вона робить, присвячує пам'яті свого чоловіка – військовослужбовцю з полку «Азов» Олексію Яніну.

Але історія «Нескорених» почалася ще до трагічної звістки про загибель чоловіка. Сама ідея проєкту належить фотографині Вероніці Нечипорук, яка і запропонувала його творити разом в кінці березня минулого року.

«Коли почалася війна, то було страшно і незрозуміло, що робити далі. Але треба було витягувати себе з того стану, - розповідає Тамара Яніна. – Наш проєкт носив частково благодійний характер: двадцять відсотків з виручених від фотосесій коштів ми відправляли на потреби ЗСУ. Хотілося допомагати нашим хлопцям та ще в той момент мій чоловік перебував в Маріуполі в повному оточенні на «Азовсталі».

Ескпозицію зі світлин розгорнули в приміщенні Хмельницької міської ради. Фото: з фейсбуку Тамари Яніної

Перші світлини з проєкту жінка відправила тоді чоловікові. Згадує, що довго вагалася, бо розуміла, що у нього там своя інша реальність, а «вона бавиться фотографіями». Проте чоловікова відповідь, який був у захваті від фотографій, оселила думку: проєкт потрібен, бо на світлинах було те, за що українські воїни і нищили ворога.

«За цей час ми зібрали дуже багато цікавих та непересічних людських історій. У нас на світлинах є жінка-полонянка з Маріуполя, вдови азовців, дружини та рідні полонених, а також жінки діючих військових. І кожна фотосесія – розповіді, знайомства та сльози в очах. Останню фотосесію з нього ми зробили в травні цьогоріч. А тепер для нас почався період виставок», - розповідає Тамара Яніна.

Оглянути світлини з проєкту «Нескорені» у міській раді можна буде до 5 жовтня.