ye-logo.v1.2

«Мінливість. Диптихи»: музейники запрошують на виставку стріт фотографій від Андрія Півня

Культура 895
Оглянути виставку світлин Андрія Півня у музеї можна до 20 листопада
Оглянути виставку світлин Андрія Півня у музеї можна до 20 листопада. Фото: автора

На світлинах – довоєнне життя у рідній Дружківці та сьогодення у Хмельницькому.

У виставковій залі Хмельницького обласного художнього музею вчора, 12 жовтня, відкрилася експозиція світлин Андрія Півня під назвою «Мінливість. Диптихи». Фотомитець переїхав до Хмельницького зі своєю родиною наприкінці квітня минулого року з міста Дружківка, що на Донеччині. Війна «подарувала» йому нове «рідне» місто та нових друзів. На світлинах – кадри з «до» та «після» воєнного життя, а також переосмислення поняття «мінливість» по відношенню до спокою, безпеки та життя в цілому.

Зараз рідне місто Андрія Півня – Дружківка, носить статус прифронтового, проте, за його словами, попри небезпеку там зараз продовжується життя: люди живуть з надією почути гарні новини та навіть є ті, хто через рік повертається до рідної домівки. Сам фотограф зазначає, що за час від початку повномасштабного вторгнення перестав вірити в швидкість процесів, які відбуваються у нашій країні.

Фотограф Андрій Півень до Хмельницького з сім'єю переїхав минулого року з Донеччини. У рідному місті Дружківка займався стріт-фотографією

«І чим далі від початку війни , тим більше я приймаю той факт, що цей процес буде пролонгований у часі для нас, як би нам цього не хотілося. Але я вірю в те, що Перемога буде за нами, і ціна цієї Перемоги буде велика та різна для кожного з нас», - ділиться своїми роздумами перед офіційним відкриттям своєї персональної виставки Андрій Півень.

На питання про саму знакову зі світлин, Андрій Півень підходить до диптиха, на якому співставляється тема війни та тема життя.

«Цю світлину я зробив навпроти свого дому, це для мене образ війни - це все знято на сході в Дружківці, нижня фотографія – свято Купайла. І для мене це важливо, бо колесо – символ сонця та життя. Колись це були дві окремі фотографії для мене, зараз в контексті виставки вони поруч набувають іншого сенсу, - розповідає фотограф. - Я людина, яка постійно перебуває в творчому пошуку. І як би важко не було, але коли є внутрішня воля щось робити та творити, то всю накопичену енергію за цей час я вклав у творчу дію. А потім після цього починається якась магія: навколо тебе починають з'являтися необхідні люди та події. Так сталося зі мною тут, у Хмельницькому».

І продовжує далі, що відчуття війни особисто для нього на внутрішньому рівні - прийти до об'єктивної історичної справедливості, зберегти українську ідентифікацію та вікових традицій, попри намагання ворога стерти їх з лиця землі.
Виставку фотографій «Мінливість. Диптихи» можна переглянути в Хмельницькому обласному художньому музеї до 20 листопада. Музей працює з вівторка по неділю з 10.00 до 17.45.

Читайте також: У Хмельницькому збирають матеріали на виготовлення окопних свічок: як долучитись

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую