ye-logo.v1.2

Побачити Шевченка як особистість: у Хмельницькому діє виставка робіт українських художників

Культура 609
У Хмельницькому художньому обласному музеї триває виставка картин під назвою «Не ідол: Тарас на часі»
У Хмельницькому художньому обласному музеї триває виставка картин під назвою «Не ідол: Тарас на часі». Фото: скрін з відео Суспільне.Хмельницький

Експозицію присвятили до річниці народження поета, а її мета - зруйнувати художні стереотипи про нього, які були нав'язані українцям за радянських часів.

У Хмельницькому художньому обласному музеї триває виставка картин під назвою «Не ідол: Тарас на часі», яку присвятили до річниці від дня народження поета. Експозиція складається з 17 робіт українських художників, які створені за мотивами творів Тараса Шевченка. Її мета – зруйнувати стереотипи про українського культурного діяча, які були нав'язані українцям за радянських часів. На виставці немає жодного канонічного портрета поета.

Як розповіла у коментарі журналістам Суспільного кураторка виставки Олена Михайловська, з великої кількості художніх робіт на тематику Шевченка, які є у фондах музею, для виставки обрали полотна 12 художників, які написані за мотивами творів Шевченка. На полотнах – не канонічні ілюстрації, до яких звикли більшість українців, а більш вільна інтерпретація історичної постаті.

Виставка під такою назвою – на часі, зазначає хмельницький художник Радимір Міляр, оскільки українцям властиво створювати собі ідолів. А український письменник, художник, філософ вже третє століття надихає людей в усьому світі. А в реаліях сьогоденної боротьби за Незалежність боротьби Шевченко стає ближчим, і це дає право розглядати його як особистість, а не як канонічну історичну постать.

Виставка у Хмельницькому обласному художньому музеї експонуватиметься до 8 квітня.

Читайте також: Аркові та романтичні: у Маліївцях волонтери прибрали давні мости

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую