ye-logo.v1.2

Яка радіостанція в Хмельницькому найпопулярніша?

Культура 13672

«Хмельницька народна газета «Є» вирішила розставити крапки над “і” та намагалася з'ясувати, яка з ФМ-станцій найпопулярніша в обласному центрі.

Напевно, немає такої людини, яка б не слухала радіо. Це спосіб не лише дізнатися найважливіші новини, а й відпочити, слухаючи улюблену музику. І якщо колись наші бабусі мали змогу слухати лише голос такого собі «брехунця», то нинішнє покоління легко може загубитися у безмежній кількості «ефемівських» радіостанцій.
За цьогорічними даними незалежної дослідницької компанії “TNS Ukraine», яка опитала українське населення віком від 30 до 75 років, найвищий рейтинг серед вітчизняних радіостанцій України має перший канал Українського радіо. Друге місце посідає «Наше радіо», на третій позиції – «Мелодія», далі йдуть: «Русское радио – Україна», «ХІТ-FM», «Ретро», «Шансон», «Люкс» та «Авторадіо». Останнє – двадцяте – місце рейтингу посідає “Радіо Дача».

З вітерцем у “пижику”

А яке радіо слухають хмельничани? Певно, найкращий спосіб це дізнатися – проїхатися місцевими маршрутками. Найбільше маршрутних таксі скупчується в центрі, отож на ходу залітаю в першу-ліпшу автівку. Всідаюсь на вільне місце. «Все будет хорошо!», – горлає мені динамік. Ага, то водій і, відповідно, пасажири слухають «Русское радио». На наступній зупинці виходжу і відразу застрибую в іншу маршрутку. Доводиться довго прислуховуватись, що ж то грає у водія, тому пробираюсь ближче. Нашорошую вуха. Співають про якісь «веселі шняжки». Що воно таке, не знаю, але радіостанцію впізнала: це «Люкс-FM». У наступній маршрутці доволі гучно увімкнено «Радіо Дачу». Пересідаю в іншу, водій якої, очевидно, не фанатіє ні від радіо, ні від музики, бо його магнітола мовчить. Чутно лише неголосні розмови пасажирів. Ну нічого, інколи корисно відпочити від нав’язливої радійної реклами. Покатавшись ще на декількох маршрутках, наслухавшись різноманітної музики, вирішую зупинитись. Де ще у Хмельницькому слухають радіо? Ясно де, на ринку. Під звуки радіостанції «ОКЕЙ FM» у ще одній маршрутці прямую на хмельницький ринок.
Наш рейтинг
Куди там всеукраїнським рейтингам, я тепер і свій можу скласти. Отже, до вашої уваги рейтинг радіостанцій Хмельницького (за версією поїздок у 18 маршрутках та набігів на ринок). Перше місце серед улюблених радіостанцій хмельничан посідає «Радіо Дача», яке у рейтингу “TNS Ukraine», має останню сходинку. Саме воно звучало найчастіше під час моїх «подорожей» - аж вісім разів. А між іншим, ця радіостанція порівняно нова, у Хмельницькому з’явилась лише 11 квітня цього року на частоті 106.0 FM. Раніше відома як «L-Радіо», а до того – «Love - Радіо». Основу ефіру «Радіо Дачі» складає радянська і російська популярна музика. Як розповіли нам у представництві цієї радіостанції, “Радіо Дача” розраховане на широку аудиторію, та особливу увагу приділяє тим, кому за 40.
Друге місце мого рейтингу поділяють «Наше радіо» та «ОКЕЙ-FM». Хмельницький почав ретрансляцію «Нашого радіо» більше ніж десять років тому на частоті 103.1 FM, пояснили нам у місцевому представництві цієї радіостанції. Музичне наповнення радіо складає українська та російська популярна музика. Аудиторія – 25+. Щодо «ОКЕЙ- FM», то це одна з двох радіостанцій Хмельницького з місцевим мовленням (друга – «Поділля-Центр»), тобто 24 години на добу хмельницького ефіру. Слухачі – люди, віком 18-65 років, та основна вікова аудиторія радіо – 30-54 роки. Частота радіостанції – 105.4 FM, музичний формат – популярний “шансон”, естрадна та популярна музика українських та російських виконавців.

На третьому місці – «Русское радио – Україна» (101.7 FM). У її представництві нам розповіли, що у Хмельницькому воно веде мовлення з липня 2004 року. Відмінна риса – широкі вікові рамки аудиторії. Як зазначають на радіостанції, слухачі «Русского радио» – це люди, віком від 16 до 65 років, з них 45, 6% чоловіки та 54,4% жінки, переважно сімейні. 80% радіослухачів мають великі доходи та стабільний матеріальний статус, вищий від середнього. Музичний формат – “Russian POP”.

Четверте місце посідають три радіостанції: «Шансон» (104.0 FM), «Люкс - FM» ( 101.2 FM), та “ХІТ FM” . Радіо «Шансон», сказали нам у предстаництві радіостанції, звучить у Хмельницькому на частоті 104.0 МГц з 6 квітня цього року. Раніше на цій частоті вела мовлення радіостанція «Europa FM». «Хорошая музыка – только для Вас» — такий слоган радіо “Шансон». Для створення ефіру використовуються декілька музичних жанрів: авторська пісня, традиційний і сучасний міський романс, рок-музика та народна пісня, російський джаз, пісні з кінофільмів. Радіо «Люкс – FM» позиціонує себе як «перший розважальний канал». Музичний формат – “Hot AC». Слоган: «Радіо хорошого настрою». Станція розпочала мовлення у Хмельницькому з 1 березня 2005 року, повідомили нам у місцевому представництві. Радіостанція «XIT FM» (106.7 FM) має музичний формат - AC/ Hot AC (50% - музика 90-х років, 35% - музика останніх п’яти років, 15% - гарячі хіти поточного року; співвідношення західної музики до російської і української - 70/30). Слоган: «Від 90-х до сьогодні. Тільки хіти!». «XIT FM» веде мовлення у місті на цій частоті з травня 2004 року.

А як же інші?

Запитають нас знавці радіопростору Хмельницького. Дійсно, окрім тих радіостнацій, що потрапили до нашого рейтингу, наше місто ретранслює ще шість: «Радіо Roks», «XIT FM», «Kiss FM», «Ретро», «Мелодія» та «Ера». Також веде мовлення Хмельницька державна інформаційно-музична радіостанція «Поділля - Центр». Ось, що розповіли нам про раідостанції, у їхніх представництвах.

Музичне наповнення «Радіо Roks» (107.1 FM) – рок-музика 70-80-х років та сучасні рок і рок-поп композиції. Це станція, на якій звучить кращий коктейль з нових та «золотих» зарубіжних та вітчизняних рок-композицій. На радіостанції зазначають, що це музика не для жінок, не для молоді, а для чоловіків, віком 35-50 років, значна частина яких – люди заможні.

«Kiss FM» (103.6 FM) – радіостанція, яка також спрямовує своє мовлення переважно на чоловічу аудиторію. Музичний формат – “Eurodance”. Основні слухачі – чоловіки, віком від 16 до 40 років, котрі активно користуються інформаційними технологіями, ціленаправлені, впевнені в собі, з середнім та високим рівнем доходів.

Радіо «Ретро» (102.1 FM) розпочало мовлення у Хмельницькому 1997 року, у нинішньому вигляді – з 15 червня 2007 року. Музичний формат: “Classic Hits», в ефірі лунають хіти 70-90-х років. Співвідношення західної та пост-радянської музики - 50/50.
«Ера» (100.6 FM) – інформаційно-розмовна радіостанція. Формат: «News/Talk». В ефірі звучать новини, аналітичні та тематичні програми, трохи музики. Слоган: «В ритмі життя». Станція транслює інформаційні програми Української служби BBC та Всесвітньої служби BBC. У Хмельницькому розпочала мовлення 23 лютого 2006 року.
Радіостанція «Мелодія» (102.5 FM) транслює здебільшого композиції минулих років, а також російську поп-музику у форматі ТВ-проекту «Песня года»; 70% ефіру - пост-радянська музика, 30% - західна. Слоган: «Усе найкраще повертається». Окрім музики в ефірі лунають новини, вітальні програми та різноманітні інформаційно-розважальні рубрики. Станція розпочала мовлення у Хмельницькому 7 листопада 2003 року.

На радіостанції «Поділля-Центр» (104.6 FM) звучить музика здебільшого українських виконавців. Лише на замовлення слухачів – російська чи зарубіжна. Є навіть певні музичні рамки: без важкого року та “шансону”. Аудиторія – різноманітна: школярі, студенти і ті, кому за 30, 40, 50… Особливість радіостанції в тому, що вона транслює багато української музики і це дає можливість молодим українським виконавцям реалізувати себе. А ще має і відповідний слоган - “Більше українського на радіо “Поділля-Центр”.

P. S. 6 жовтня у Хмельницькому на частоті 105. 0 розпочала мовлення нова радіостанція «Super Radio». Наповнення ефіру – різножанрова зарубіжна музика різних років.

Галина МЕЛЬНИК.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую