FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
31 Липня, 2024

«АКТ Четвертий. Драматургічний»: у Хмельницькому театралів-аматорів знайомитимуть з сучасною українською драматургією

Восени у Хмельницькому вчетверте відбудеться фестиваль аматорських театрів. Фото: з архіву Центру розвитку театру "Час Т"

До вересня триватиме прийом заявок від театральних колективів зі всієї України, а в середині жовтня глядача запрошуватимуть на сценічні читання.

Вже традиційно восени у Хмельницькому відбуватиметься Всеукраїнський фестиваль аматорських театрів під назвою «Акт…». Організаторами фестивалю є громадська організація «Центр розвитку театру «ЧАС Т» та Народний аматорський театр «Дзеркало». Творча команда обрала від самого початку власну концепцію – кожного року тематику зустрічі змінюють. До прикладу, минулого року до участі у фестивалі запрошували театральні колективи з історичного та етнічного регіону Поділля.

Цього року організатори вирішили зробити акцент на сучасній українській драматургії, тому замість звичних вистав глядачеві на сцені мистецького простору «Кут» запропонують формат сценічних читань - простий у використанні, без додаткових декорацій на сцені та режисерської інтерпретації обраної п'єси. До вересня творча команда «Акту…» буде приймати та опрацьовувати заявки від театральних аматорських колективів зі всієї України.

«Цього року ми співпрацюємо з київським «Театром Драматургів», вони надали нам на вибір дванадцять текстів – і потенційним учасникам, які хочуть брати участь у нашому фестивалі, необхідно заповнити анкету, вибрати із представлених п'єс для читки вподобаний твір та зафільмувати невеликий ролик її читки. Це все необхідно надіслати нам, а виконані пункти є майбутньою перепусткою для участі. Додаткову інформацію можна знайти у нас на сторінці у фейсбуці.Обиратимемо чотири колективи з інших міст, а вже традиційно п'ятим учасником фестивалю буде колектив хмельницького аматорського театру «Дзеркало», - розповідає в коментарі для сайту «ye.ua» директор фестивалю Дмитро Гусаков.

Тема для четвертої за рахунком зустрічі була обрана не випадково, розповідає далі Дмитро Сергійович. Це бажання через формат фестивалю дати можливість аматорським колективам познайомитися ближче з сучасною українською драматургією, оскільки здебільшого ці колективи працюють з класичними текстами. Також це додаткова можливість спробувати власні сили у незвичному для себе форматі – сценічних читаннях, які також не є поширеними серед аматорів.

Зараз, за словами режисера Дмитра Гусакова, відбуваються зміни у царині української сучасної драматургії. На початку повномасштабного вторгнення це був справжній «бум» різноманітних текстів, які не завжди мали звичний для всіх вигляд п'єси. Щоденники, монологи, роздуми, тексти - це була рефлексія авторів на події, які відбувалися навколо. І такі «тексти» почали поступово з'являтися на сценах державних театрів у вигляді театральних постановок, зокрема, у репертуарі обласного драмтеатру Старицького є дві таких вистави «Борщ. Мій рецепт виживання» та «Маріуполь #надія_на_світанок».

«Особисто я для себе вбачаю тенденцію, що сучасна драматургія змінює вектор. Якщо на початку було багато агресії та живої реакції на те, що відбувалося в моменті, то тепер люди та автори у своїх текстах починають аналізувати те, що відбувається з українським суспільством, яке вже довгий час перебуває у стані війни. І це вже про людські історії: від зовнішньої війни до внутрішньої «особистої війни» кожного», - говорить Дмитро Гусаков.

Дмитро Гусаков та проєктна менеджерка фестивалю Юлія Рахно під час прес-конференції. Фото: S.Aniskov

Тих драматургів, п'єси яких будуть обрані для читок в рамках фестивалю, організатори хочуть запросити безпосередньо до Хмельницького. Для них це буде не тільки змога послухати зі сторони свої п'єси та п'єси своїх колег, а також долучитися після читань до обговорення з глядачами своїх творів, тому що теми, які розкриваються у кожному із запропонованих текстів – знайомі українському суспільству.

«Тому ми вбачаємо, що буде важливо не тільки послухати, а також спільно обговорити почуте. Із цьогорічних нововведень – наш творчий колектив виграв кошти, які дозволять провести аудіо запис читань під час фестивалю. Це нам дасть змогу потім поширити їх на відомі стрімінгові платформи. Ну і особливу увагу ми будемо приділяти заявкам від театральних аматорських колективів, які знаходяться у прифронтових зонах. Для нас це принципова позиція, бо ми розуміємо, що розвиток культури і мистецтва у таких умовах практично завмер чи стоїть на місці. Тому запрошуємо долучатися до фестивалю саме такі колективи, і в більш безпечному місці показувати свій творчій потенціал», - підсумував директор фестивалю Дмитро Гусаков.

Проведення Всеукраїнського фестивалю аматорського театру «Акт Четвертий. Драматургічний» проходитиме у Хмельницькому з 18 по 20 жовтня на сцені мистецького простору «Кут». 

Читайте також: Від церкви розбрату до храму об'єднання: у найдавнішому оборонному храмі на Поділлі провели толоку перед першим богослужінням українською