ye-logo.v1.2

Особливості розведення індиків

Суспільство 35831
Фото: impactmediapublishing.com

М'ясо індиків має такі ж дієтичні властивості, як і м'ясо курей, воно нежирне і легко засвоюється організмом людини. А індичі грудки (біле м'ясо) вважаються навіть поживнішими, ніж та ж частина тушки курей.

 Індички з лишком окупають витрати на своє утримання, в хороших умовах самці набирають масу 10-13 кг, бувають і до 18-25 кг. Маса самок менша - 6-7 кг, а молодняку 4-місячного віку - 4-4,5 кг. Цих найбільших сільськогосподарських птахів розводять, як правило, для отримання м'яса, несучість їх невелика - 50 - 100 яєць на рік.
Найпопулярніші породи: білі та бронзові широкогруді, кавказькі білі індички.
Одержання приплоду
Виростити індиків не так-то просто. Індичата вередливі, дуже бояться вогкості, холоду і нерідко через це хворіють. Зате у самок сильно розвинений материнський інстинкт, прагнення до насиджування яєць, виведення молодняку. Причому насиджують не тільки самки, в окремих випадках і самці. Індички настільки посидючі в гнізді, що охоче виводять не лише власних пташенят, але й курчат, гусенят.
Одним словом, індики - хороша м'ясна птиця, але вимагають до себе підвищеної уваги, особливо в ранньому віці. Щоб успішно вирощувати молодняк і отримувати багато м'яса, необхідно правильно годувати індиків, доглядати за ними.
Вирощування молодняку
Годування індичат таке ж, як і для курчат, тільки вони потребують більше білка і вітамінів. Тому перед появою на світ пташенят потрібно подумати про те, з чого зробити вітамінний сік, щоб напоїти ним з піпетки індичат у першу добу життя. Джерелом соку можуть бути рання люцерна, кропива, морква - окремо або в суміші в рівних частинах.
Їжу для молодняку протягом першого тижня готують так: варять круту розсипчасту пшоняну кашу і яйця (4-5 грамів на добу на одне пташеня). Яйця протирають через сито, додають пшеничне або кукурудзяне борошно (вівсяне або ячмінне попередньо очищають від лушпиння) і змішують з пшоняною кашею. Потім додають дрібно нарізану зелену цибулю, терту моркву. Зелену цибулю взагалі часто дають пташиному молодняку. Вона корисна як джерело вітаміну А, але годувати нею можна тільки вдень, тому що цибуля викликає сильну спрагу і вночі молодняк, що наївся цибулі, поводиться неспокійно.
З 10-денного віку в годівниці починають насипати суху кормову суміш. Для приготування вологих (але розсипчастих) мішанок використовують кисле молоко. Мішанки роблять з 2-3 видів зерна, додають сир, яйця, м'ясо-кісткове або рибне борошно, а також зелень. Птахам, старшим 40-денного віку суміш замішують на воді. Її готують на один прийом, щоб не закисала. Найменше бродіння шкідливе для виводка.
З 10-15-денного віку індичатам дають мішанки з вареною м'ятою картоплею. Спочатку по 5-7 г на голову, але до двох місяців норму доводять до 50 г, як і для дорослої птиці.
У годівницях молодняку на відгодівлі повинні бути завжди суха борошняна суміш і вода. Цієї суміші (або пташиного комбікорму) потрібно 140 г на добу. Комбікормом можна годовувати індичат з 4-місячного віку.
Зимове утримання
Приміщення для індичок повинно бути достатньо просторим (1 кв. м площі на птицю), освітленим, сухим, без протягів, з хорошою вентиляцією. Не можна утримувати цю птицю на сирій холодній підлозі, тому тут, як і у курей, взимку бажана глибока зігрівальна підстилка. Сирість буває в таких приміщеннях, де у зв'язку з поганою вентиляцією накопичуються волога, вуглекислота, аміак. Все це дуже шкідливо для птиці.
Температура в індичатнику повинна бути за можливістю постійною. Взимку птахам страшний не стільки холод, скільки різкі коливання температури. У дуже холодну пору року температура в індичатнику, нижча за -8°С, вже небезпечна для птиці.
Свіжа вода птахам необхідна в будь-який час року.
У найтеплішому місці пташника влаштовують сідала для відпочинку на висоті 45-50 см від підлоги. Довжину встановлюють з розрахунку 40 см на птицю. Влаштовують їх так само, як і для курей, тільки роблять міцнішими. Під сідала ставлять висувні щити для посліду. Сідала обладнають і на вигулі під навісом.
У зимовий час індички нерідко страждають авітамінозом, який розвивається при відсутності в їхньому організмі вітаміну А. При захворюванні порушується робота шлунково-кишкового тракту, нервової системи. Щоб цього не сталося, взимку необхідно давати птахам зелене сіно, квашену капусту, кропиву, конюшину, віники з гілок.
Потрібен необмежений вигул
Навесні приміщення вичищають, стіни, підлогу, сідала миють гарячою водою з каустичною содою. Після цього на підлогу насипають свіжу підстилку. На підлозі, по стінах розкладають і розвішують пучки пахучих рослин для відлякування комах. Для купання та очищення від паразитів ставлять ящики з піском і попелом.
Індички - птахи рухливі. Якщо вигул не обмежений, індичка, навіть з виводком, може йти від дому за кілька кілометрів, а ввечері повертатися. Але якщо умов немає, слід відгородити вигул розміром 20 кв. м для однієї птахи. Цю ділянку можна засіяти люцерною, конюшиною й іншими багаторічними травами. На вигулі ставлять напувалки. Взимку вигул влаштовують у дворі, краще під навісом, з боків затягнутим плівкою. Підлогу тут вистилають соломою.
Якщо влітку є можливість випускати індичок на необмежений вигул, утримання їх у цю пору значно полегшується.
Найкращі вигули - це місця з сухим ґрунтом, порослі деревами, чагарником, травою. У спеку тут добре сховатися в тіні. На пасовищі влітку індички отримують основний корм і їм потрібна лише невелика підгодівля. Крім зернових сумішей, можна порекомендувати кисле молоко.
Птах, який має можливість пастися на доброму травостої, швидко відгодовується. Якщо ж випасу нема, пускають у свій сад, поки там не поспіли ягоди. У плодовому ж саду птах приносить чималу користь, поїдаючи численних комах і очищаючи пристовбурні кола так, що не потрібно обприскувати їх засобами боротьби з шкідниками.
Відгодівлю індичок організують у серпні-жовтні. Якщо вони користуються пасовищем, то їх підгодовують мішанкою 2-3 рази на день або годують досхочу, додаючи до вологої мішанки і зерна по 100-150 г вареної м'ятої картоплі (на голову на добу).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую