ye-logo.v1.2

Плату за тепло зменшить лічильник, струм збережуть сучасні лампи, а на воді допоможе заощадити “розумна” сантехніка

Суспільство 4474
Фото: flymama.info

Окрім ціни на газ за останні місяці комунальні платіжки подорожчали у декілька разів.

 Зросли тарифи на електроенергію та послуги водопостачання й опалення. Наступного місяця зросте ціна на вивіз сміття. Саме тому хмельничанам варто навчитися економно витрачати ресурси.

Зменшити суму в платіжці за воду можна, змусивши «економити» сантехніку
Головне правило: крани не повинні капати. Незайвим буде встановити на змішувач міксерну насадку (аератор або перлатор). Це ситечко, яке вкручується в змішувач і змішує повітря з водою, зменшуючи витрати останньої. Насадка скорочує витрату води до 15%. Якщо у вас старий кран і ви збираєтеся його замінити, краще обрати з поворотним виливом з однією ручкою або з термостатом. Вони економлять воду при змішуванні (при кожному користуванні краном – приблизно 3 л води, які витрачаються даремно, поки ви змішуєте гарячу і холодну воду). Бачок для унітазу також витрачає багато води. Якщо він з подвійним зливом – чудово. Але якщо двох кнопок немає, можна звернутися до майстра, який налаштує зливний механізм або відрегулює поплавок. Є й народний метод: помістити в бачок вантаж – пляшку з піском або водою. Обсяг споживання води скоротиться на обсяг пляшки при кожному зливанні. Ще один спосіб зменшити щоденні витрати – поміняти звички: користуватися душем замість прийняття ванни (одна повна ванна – це близько п'яти прийомів душу!). Посуд краще мити не в проточній воді, а намилювати і змивати. Також не варто «ганяти» даремно посудомийну і пральну машини, якщо у вас не накопичилася вага завантаження.

Єдиний спосіб здешевити чек за тепло – встановити лічильник
Його перевага в тому, що ви самі зможете за допомогою термостата на радіаторах встановлювати комфортну для вас температуру і платити тільки за те тепло, яке ви споживаєте. Пристрій влетить у копієчку, але окупиться дуже швидко, адже ви зможете заощаджувати від 30 до 70%. Можна встановити терморегулюючу головку навіть на старі радіатори. Але такий прилад здатний тільки збавляти температуру. І якщо вдома холодно, то ставити терморегулятор марно. Не зайвим буде розмістити тепловідбивний екран із фольги за радіатором і не затуляти радіатори портьєрами. Допоможе і утеплення стін. Температуру в квартирі таким способом можна підняти на 5-10 градусів. Утеплюють найчастіше пінопластом, мінватою або пінополістирольними плитами. Усі матеріали добре тримають тепло. Але спеціалісти радять утеплювати не зовнішній бік будинку, а внутрішній: так ефективніше й термін служби матеріалу довший. Якщо взимку в квартирі холодно, не зайвим буде подбати про покупку економічного обігрівача.

Оплачувати реально використаний об'єм газу — дешевше
Найголовніший спосіб економити газ – встановити лічильник. Особливо це актуально для тих, у кого в будинку не тільки плита, а й індивідуальне опалення на газу. Фахівці стверджують, що оплачувати реально використаний об'єм газу дешевше, ніж за нормативами середнього споживання газу, які суттєво завищені. Крім вимикання газових приладів, коли ними ніхто не користується, бажано ще регулювати напір газу. Багато хто помилково вважає, що чим більший газ, тим швидше нагріється вміст каструлі. Проте найвища температура знаходиться в місці язиків полум'я, тому якщо кінчики вогню огинають дно каструлі, то нагріваєте ви не їжу, а повітря.
Якщо у вас газове опалення, то саме час модернізувати котел і систему обігріву. Котел, обладнаний гідрострілкою з частотно-регульованим насосом, підключеним до кімнатного термостата, буде регулювати температуру води в системі. Тобто, він витрачатиме менше газу і включатиметься рідше. А за допомогою програматора ви зможете налаштовувати оптимальну температуру, коли ви вдома, і знижувати її на кілька градусів, коли — на роботі.

Звикайте вимикати прилади з розетки
Світлодіодні лампи та сучасні «економки» допоможуть зберегти до 85% ресурсу. На останні дають гарантію 2-3 роки. Про світлодіодну ж лампу ви забудете років на 10 (термін служби у них 10-12 років). А ось звичайної лампи розжарювання вистачає максимум на шість місяців.
Наступний спосіб заощадження вимагає не витрат, а лише звички вимикати електроприлади з мережі після використання. До прикладу, ввімкнена кнопка монітора або телевізора витрачає до 0,5% потужності приладу. Так, блок живлення і монітор комп'ютера споживають разом 550 Ватт або 0,55 кВт/год., у режимі очікування – 0,003 кВт/год. За 20 годин на день у режимі очікування за місяць намотає 1,8 кВт. За новими тарифами це вийде 0,56 грн., а враховуючи, що в мережу весь час ввімкнені 5-6 приладів, у платіжці набіжить даремно витрачених близько 3-3,5 гривні на місяць.
Платити менше можна і за бойлер. Економніше виставити бак на режим «економ» (підтримання температури 60 градусів) і не вимикати його, оскільки нагрівання порціями «з'їсть» більше енергії.
При покупці нової техніки звертайте увагу на її клас енерговитратності. За холодильники і пральні машини класу А+ або А++ (дуже низьке споживання енергії) ви переплатите один раз, а економити будете роками. Купуючи кондиціонер, обирайте інверторний – вони «їдять» електроенергії на 45% менше. Середньорічна економія електрики може досягти 70%. Також фахівці радять замість електрочайників користуватися термопотами, які також кип'ятять воду, але тримають температуру подібно термосу.

Підготувала Ангеліна ПІДЛІСНА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую