ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Містичний Тараканівський форт

Туризм 10781
На території Тараканівського форту
На території Тараканівського форту. Фото: автора

Колись на території форту були власна церква, пекарня і лазня, зараз тут гуляють вітер і туристи

«До чого тут таракани?» – подумала я, вперше почувши про Тараканівський форт. Виявилося, що комахи тут ні при чому, а масштабна, напівзруйнована, містична і мальовнича споруда просто називається зараз так за назвою села, що розташувалося поряд.
Форт не є музеєм чи військовим об'єктом. Офіційно історична споруда закрита, вона перебуває в аварійному стані, а тому заходити на її територію заборонено. Однак насправді її часто відвідують самостійні мандрівники та навіть організовані групи. Як на мене, цей об'єкт вартий уваги навіть досвідчених туристів, не кажучи про новачків. Від напівзруйнованих стін та тунелів віє якоюсь містикою, пейзаж доповнюють майже тропічні джунглі, і навіть зараз вражають масштаби військового задуму. А тут є чим захопитися: форт має форму ромба зі сторонами 240 метрів, у його казематах могло вільно розміститися військо у 800 чоловік!

Зовнішні стіни форту.

Однак зважайте на власну безпеку. Якщо вирішили відвідати Тараканівський форт, будьте обережними, не лізьте у якісь щілини і підземелля, якщо не впевнені у надійності навколишніх стін.

Трохи історії
Після останнього поділу Польщі наприкінці ХVІІІ століття кордон Російської імперії змістився на захід. Дубно стало прикордонним містечком, але стара фортеця, збудована у середньовіччі, вже не була надійним форпостом.
Досить довго Російська імперія виношувала план збудувати новий потужний форт на кордоні, однак втілила його у життя через сто років. Роботи з нарощування пагорба для нової фортеці розпочалися у 60-х роках ХІХ століття. Проект нового типу, за яким кам'яні стіни мали ховатись у товщі землі, створив герой Севастополя й Плевни, військовий інженер Едуард Тотлебен. Форт будували досить інтенсивно, застосовуючи, крім каміння та цегли, новий матеріал – бетон, облаштовували чавунні герметичні двері, створювали таємні ходи та тунелі.
У 1890 році готовий об'єкт оглянули члени царської сім'ї. В центрі величезного чотирикутного форту розташовувалася двоповерхова споруда із житловими, складськими та господарськими приміщеннями. До цих пір до будівлі веде широкий кам'яний тунель, яким можна не те що пішки пройтися, а й проїхати машиною.

На територію форту веде великий тунель.

Периметр форту утворювали безпечні каземати, які слугували ще й для підтримки головного фортечного валу. Форт мав власну лазню, пральню, хлібопекарню, прийомний покій на 28 ліжок. У 1901 році на території форту звели гарнізонну церкву в візантійському стилі.
Але такий потужний та масштабний Тараканівський форт, який тоді був більше відомий під назвою Дубненський, не став опорою російських військ. На початку Першої світової війни у 1915 році вони відійшли з форту без бою, уступивши його австрійцям. А у 1920 році форт утримували поляки, які оборонялись від армії Будьонного.
В період Другої Світової бойові дії на території форту не велись, а після війни тут розміщувались військові склади. Зараз форт закинутий і поступово руйнується. Про його колишню міць нагадують рештки кам'яних споруд, земляних валів та таємних ходів.

На території форту була лікарня, церква, лазня і перукарня, які тепер перетворилися на руїни.

Під час прогулянки фортом до нас підійшов екскурсовод-ентузіаст із місцевих мешканців. Сивий дідусь залюбки розповідав історію форту, щоправда, вона суттєво відрізняється від офіційної, з його слів ця споруда дуже старовинна. Із найбільшим задоволенням він розповідав страшні нещасні випадки, як хтось із селян провалився у підземеллі чи його засипало камінням, а наостанок попросив кілька гривень на пиво. В інтернеті знайшла інформацію про можливість організованих екскурсій та навіть катання на тарзанці.

Хоча форт збудували зовсім недавно (близько ста років тому), зараз він у жахливому стані.

Як дістатися
Із Хмельницького до Тараканова близько двохсот кілометрів, власним транспортом можна дістатися орієнтовно за три години. Тим, у кого немає авта, залишається автостоп або добирання автобусами: із Хмельницького до Рівного (автобуси ходять часто, квиток коштує близько 90 грн), звідси одразу до Тараканова (напрямок на Радивилів, 30 грн). Також можна із Хмельницького одразу дістатися до Дубного (автобус – двічі на день, вартість – понад 100 грн).

Дістатися до Тараканова можна різними способами.

Форт розташовується на трасі М06 (Київ-Львів-Ужгород), у трьох кілометрах від Дубного і у 53 км від Рівного. Із обох міст дістатися туди можна автобусом, із Дубного – ще й таксі. Їхати слід до села Тараканів (перший населений пункт по окружній дорозі від Дубно), після останнього будинку в селі слід повернути ліворуч на ґрунтову дорогу, яка йде через ліс. По цій дорозі по форту ще кілька сотень метрів, триматися слід напрямку ліворуч. Не соромтеся уточнити дорогу у місцевих мешканців чи туристів, які йдуть вам на зустріч.
Координати форту 50°21'46.44''N, 25°42'56.52''E.

Що подивитися поряд
В першу чергу, це старовинна і доглянута Дубненська фортеця, що в трьох кілометрах від форту, і саме місто. У 37 кілометрах від Тараканова розташувався Кременець Тернопільської області. Це мальовниче старовинне містечко у долині між Кременецькими горами із напівзруйнованим замком на горі Бона.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую