ye-logo.v1.2

«Джерела» творчості представив хмельничанам львівський художник-кераміст

Культура 2492
У центрі експозиції - Бакотські пейзажі
У центрі експозиції - Бакотські пейзажі. Фото: автора

У художньому музеї відбулась 17 персональна виставка Василя Боднарчука.

Учора, 20 жовтня, в обласному художньому музеї презентували виставку «Джерела» відомого українського художника-кераміста Василя Боднарчука. Для митця це вже 17 персональна виставка. Загалом автор брав участь у понад 70 групових виставках в Україна та закордоном. В експозиції представлено понад 40 керамічних, об’ємно-просторових та пастельних робіт. Улюблена тема автора – природа, яка у його творах отримує нове, космологічне звучання.

Василь Боднарчук родом із Івано-Франківщини. Закінчив Косівське училище прикладного мистецтва і Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Митець перейняв у своїх відомих вчителів Романа Сельського та Зеновія Флінти повагу до традицій рідної землі та особливості світового мистецтва ХХ століття. Натомість, автор створив свій власний стиль і використовує у своїх роботах різноманітні матеріали – шамот, солі, поливи, кольорове скло. Мистецтвознавці називають його техніку «малярсько-графічною керамікою», «гончарним неоромантизмом», «керамічною аквареллю».

«Займаюсь близько 50 років мистецтвом. Виставка має назву «Джерела» - це маленьке усвідомлення пройденого шляху. Тут показано звідки я черпаю творчість, звідки вона береться. А вона народжується з дитинства, спілкування із природою, подорожей. Тут представлені роботи з кераміки і графіки. У минулому році я відкрив для себе Бакоту, що на Дністрі. На виставці є трипти звідти. Бакотська природа мене дуже надихнула. Я взагалі люблю експерементувати. Всі три види митсецтв я намагаюсь робити в глині», - каже Василь Боднарчук.

Автор додає, що дуже любить глину, а все мистецтво саме з неї і розпочалось. Каже, що людина вперше зробила відбиток в глині, випадково він потрапив у вогонь і людина побачила що ця річ зафіксована. Так почали робити посуд.

«Свої роботи нам привіз знаний львівський митець, заслужений художник України Василь Боднарчук. «Джерела» - це все, що художник розповідає в своїх творах, воно інспіровано чимось, звідкись приходить, це те , з чого складається його біографія, його життя. А починалось усе на Івано-Франківщині. Перша його виставка відбулась у Львівському музеї етнографії і художнього промислу. Тоді поціновувачі мистецтва помітили непересічну особистість автора. Це дуже активна людина. Найбільше присутній мотив природи у його творчості», - директор художнього музею Лариса Чернова.

Мистецьку атмосферу відкриття виставки доповнювали музичні твори, які виконали студенти і викладачі хмельницького музущилища. Переглянути виставку можна упродовж трьох тижнів.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую