ye-logo.v1.2

Шість кроків, що треба знати, якщо ваша дитина травмувалася на батутах

Суспільство 6213
В кожному розважальному закладі, біля кожного батута має бути розміщена інструкція про правила поводження на них.
В кожному розважальному закладі, біля кожного батута має бути розміщена інструкція про правила поводження на них.. Фото: автора

Таких випадків є чимало, особливо влітку. Юрист каже, можна отримати компенсацію, якщо все правильно оформити.

Безумовно, діти мають дотримуватися активного способу життя і розважальні центри не аби яка допомога в цьому. Батьки відпочивають, а діти витрачають енергію. Але в таких іграх контроль дорослих обов’язковий, адже в таких центрах є високий ризик травмування дітей. Найчастіше це діти у віці від 6 до 12-ти років, але серед них є й діти, яким менше п’яти років. Більшість травм викликані падіннями, унаслідок яких відбуваються переломи або вивихи рук і ніг.

Свій «веселий» відпочинок пригадує хмельничанка Яна. Вона відпочивала в одному з розважальних закладів міста і її син порізав ногу на яку, в травмпункті, наклали шість швів.

«Збентежило те, що побудувати таку величезну споруду власники кошти знайшли, а от як поклали плитку в басейні, часу не знайшли. А найгірше те, що вони не рахують за потрібне мати кабінет медсестри. Коли рана сина кровила, допомагали зупинити кров рятувальники. Жах! Як можна так відноситися до місця відпочинку дітей. Хто дав дозвіл на відкриття закладу без медпункту?», - обурюється хмельничанка.

Схожа історія трапилася із хмельничанкою Наталією. Її син розважався на батутах і зламав руку.

«Ми поїхали в травмпункт і дитині наклали гіпс. Ми зібрали необхідні довідки і звернулися до юриста розважального закладу. Впродовж двох тижнів нам відшкодувати витрати на лікування», - розповідає Наталія.

Які права та обов’язки людей, які прийшли у розважальний заклад або просто в парк на батути та отримали травми, розповів адвокат Богдан Ткачук:

«Не в кожній ситуації можна добитися компенсації від закладу чи власника батуту. Якщо причиною травми була технічна несправність конструкції, є шанс відшкодування як моральної, так і матеріальної шкоди. Але якщо ж дитина сама бігла, впала і щось собі зламала – відповідальність за це несуть батьки. Припустимо, причиною травми й справді стала несправність інструкції. Тоді, з юридичної точки зору, необхідно довести протиправну дію чи бездіяльність розважального закладу, заподіяну шкоду, та причинно-наслідковий зв'язок між власне протиправними діями закладу на заподіяною шкодою. Для належної фіксації такого факту необхідно зібрати пакет документів. Перше, що необхідно зробити – викликати швидку, яка зафіксує факт отримання травми. Друге – скласти акт, в якому зазначити причини, за яких сталася подія, та скріпити його підписами двох свідків. Третє – взяти контакти людей, які стали свідками нещасного випадку. Четверте – бажано зафіксувати все на відео. П'яте - зібравши необхідні документи, можна звернутися в розважальний заклад, або до власника батуту, на якому сталася травма, з проханням компенсувати витрати на лікування. Якщо заклад або власник відмовляється, то шоста порада - можна звернутися до суду»

В кожному розважальному закладі, біля кожного батута має бути розміщена інструкція про правила поводження на них. Ось основні правила безпеки при стрибках на батуті:

1. Перед початком стрибків на батуті необхідно добре розім’ятися.

2. Не тримайте в руках, кишенях або на тілі сторонні предмети (телефони, годинники, ключі, окуляри, ланцюжки, будь-які інші прикраси) .

3. Стрибати на батуті дозволяється тільки в шкарпетках, босоніж або в спеціальній гімнастичній взуття. Одяг повинен бути вільний, що не сковує рухів, без замків і металевих застібок.

4. Дитина до 14 років повинен перебувати на батуті під наглядом дорослого. Супроводжуюча особу несе відповідальність за безпеку дитини.

5. Одночасно на одній секції батута може перебувати тільки одна особа. Кілька людей, що знаходяться на одній секції батута може привести до травм.

6. Не виконуйте складні елементи на батуті, якщо ви не навчалися цього раніше. Зверніться за допомогою до інструктора.

7. Будьте уважні і обережні. Не забувайте про те, що навколо вас стрибають інші люди. Озирніться, перш ніж виконати будь-якої складний елемент.

8. Не штовхайтесь, не допускайте грубих і різких рухів, які можуть заподіяти біль і можливі травми вам і оточуючим.

9. Не рекомендуємо стрибати на батуті довше 5-10 хвилин без перерви. Зробіть перерву 2-5 хвилин, потім знову повертайтеся на батут.

Забороняється:

1. Займатися на батутах відразу після прийому їжі.

2. Сидіти і лежати на батутах. Якщо ви втомилися - пройдіть в зону відпочинку.

3. Стрибати на батутах з жувальною гумкою, цукерками чи іншої їжею в роті.

4. Зістрибувати з батута на жорсткий підлогу.

5. Стрибати на батуті, якщо на ньому перебувають сторонні предмети.

6. Заносити в зону батутів інвентар, меблі, іграшки та інші предмети.

7. Виконувати вправи на краю батута. Стрибати назустріч один одному.

 

Надія Свінціцька
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую