ye-logo.v1.2

«І що мені з цим робити?». Погони полковника посмертно вручили дружині спецпризначенця Бойка під час прощання

Суспільство 13322
Поховали Олександра Бойка на Алеї Слави
Поховали Олександра Бойка на Алеї Слави. Фото: автора

Сьогодні, 19 серпня у Хмельницькому попрощалися із командиром спецпризначенців Олександром Бойко.

Ще задовго до анонсованого часу прощання із Олександром Бойко, про долю якого не було відомо майже три місяці, на центральній площі Хмельницького почали збиратися люди. Військові групами із вінками, друзі, які з сумом ділилися враженнями та спогадами про Сашка, як вони його тепло називали.

«Сашко – це мій товариш. Ми з ним познайомилися на службі у 8 полку до того, як він перевівся у Нацгвардію. Він дуже чітко, як командир, знав грань – коли треба було використати кнут, він його використовував і ніхто на нього не ображався, а коли треба було дати пряник, значить усім було добре. Так було завжди, тому хлопці до нього тягнулися і за ним йшли. Його поважали. Те ж саме було і у громадянському житті

«Коли ми з ним познайомилися, – крізь сльози посміхаючись, згадує Олександр Івахов, – перше моє враження про нього було – супермен! Він такий великий зайшов, міцно потиснув руку, що аж хруснуло».

Але ось уже за мить їхнього друга-супермена, а для військових – командира командира 50 полку Нацгвардії, принесли у закритій труні, щоб востаннє провести його у дорогу і попрощатися.

З командиром попрощалися на Майдані Незалежності

«Починаючи з 22 лютого 2014 року ми проводимо українських героїв, говоримо слова співчуття і ті, хто живий повинні пам’ятати, аби слова про пам'ять і про шану не були просто словами. Щоб наша пам'ять і шана виражалися у нашій дії і праці. Щоб кожен із нас робив все для того, щоб українська держава, за яку вони загинули, насправді відбулася. Щоб наші діти і внуки, які живуть під мирним хмельницьким небом отримали сильну державу», – сказав у своїй промові міський голова Олександр Симчишин, який разом із представниками обласної влади, також прийшов віддати шану Герою.

За словами Ярослава Сподара, генерал-майора, заступника командуючого Нацгвардії України по роботу з особовим складом, уже 199 військовослужбовців Національної гвардії загинули у неоголошеній війні.
«Вони завжди із нами в строю. Героям Слава! Українці промовляють. Герої не вмирають у бою, Вони живі, бо їх не забувають», – процитував Директора центрального музею Нацгвардії військовий чиновник.

Рішенням командуючого Нацгвардії, від 16 серпня підполковнику Бойко Олександру присвоєно звання полковника – повідомив генерал-майор і передав погони із наказом дружині загиблого.

«І що мені з цим робити? Він і так би їх отримав! Я знайду кожного, хто причетний до його смерті!» – ніби внікуди, зі сльозами промовила жінка. Диктор тим часом оголосив про початок прощання із Олександром Бойко.

Присутні на колінах проводжали Героя в останню путь.

Неоднозначну ситуацію зі смертю Олександра військові коментують неохоче і загальними фразами. Друзі ж, не під запис кажуть, з часом все одно все стане на свої місця і правда буде відомою, бо вона завжди перемагає.

«Хай спочиває з миром Сашка, він кльовий друг і командир», – коротко резюмують друзі.

Проводжали Олександра вигуками "Герою Слава!"

Провести в останню путь командира прийшло чимало військових, як діючих, так і колишніх.

Поховали Олександра на Алеї Слави у Хмельницькому.

Довідка: Бойко Олександр Олександрович. Народився 3 грудня 1981 року у Вознесенську, Миколаївської області.
З березня 2005 до кінця 2012 року служив у Хмельницькому, у 8 окремому полку спеціального призначення. У квітні 2015 став заступником командира загону, командиром розвідувально-пошукової групи спецпризначення. Неодноразово брав участь у зоні АТО на території Донецької та Луганської областей. Виконував пошукові операції, ведення спеціальної розвідки. Отримав смертельне поранення 3 червня. Точний день смерті невідомо.  

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую