ye-logo.v1.2

Петро Порошенко в Хмельницькому: церква, новосілля, студенти та... аеропорт

Політика 14666
30 листопада Петро Порошенко відвідав Хмельницький
30 листопада Петро Порошенко відвідав Хмельницький. Фото: автора

Де був і про що говорив Президент України під час свого візиту.

Сьогодні, 30 листопада, до Хмельницького завітав Президент України Петро Порошенко. Він провів ряд зустрічей - як для широкого загалу, так і для “вузького”. Храм “Всіх Святих землі Української”, Хмельницький національний університет, Рада регіонального розвитку Хмельниччини і не тільки. Отож, де був і що говорив Петро Порошенко 30 листопада в Хмельницькому.

Свій візит, судячи з повідомлення прес-служби Адміністрації Президента, розпочав із відвідування храму «Всіх Святих землі Української» Української Православної Церкви Київського Патріархату. Там Порошенко взяв участь у молитві з військовими капеланами та прихожанами. А після закликав усіх українців молитися за захоплених росіянами в полон українських моряків та усіх полонених і ув’язнених в російських в’язницях.

Спільна молитва в храмі «Всіх Святих землі Української», що в Хмельницькому на вулиці Тернопільській. Фото: president.gov.ua

Згодом Петро Порошенко завітав до Олександра Дормороса, військового з 8 полку спецпризначеня, який в березні 2016 року в неоголошеній війні втратив зір та ногу. Олександр, який родом з Дунаєвець, у серпні цього року придбав будинок у Хмельницькому за відповідною державною програмою. На момент придбання загальна готовність внутрішніх та зовнішніх ремонтних робіт у будинку становила 40%. І нещодавно, не без допомоги волонтерів, Олександр із родиною завершили ремонт. Ну, а Президент України завітав, щоб привітати родину із новосіллям.

Зустріч Президента України з Олександром Дарморосом. Фото: president.gov.ua

Наступний пункт призначення - Хмельницький національний університет. У ньому Петро Порошенко зустрівся зі студентами та викладачами. Щоправда, в залі були люди не лише з цього вишу, а й інших - навіть кам’янецьких.

Майже годину тривало спілкування, більша частина якого - це був виступ Петра Олексійовича. Та розпочалося все з акапельного виконання славеню України. Усю зустріч у ХНУ сайт “Є” транслював наживо:

Отож, коротко, про те, що говорив в університеті Петро Порошенко. Перше, з чого почав - нагадав, що саме 5 років тому українці вийшли на майдан проти рішення тодішньої влади зміни європейський курс в інший бік. “І саме це зобов’язує Президента, уряд, Верховну Раду, органи місцевого самоврядування забезпечити вступ України до Європейського Союзу та НАТО”, - наголосив Глава держави.

Петро Порошенко в Хмельницькому національному університеті заспівав Гімн України.

Не оминув увагою і питання воєнного стану, який був оголошений з 26 листопада в десяти областях. “Доки Російська Федерація не вторгнеться на нашу територію, не проявить наземну агресію, не буде ні мобілізації, ані обмеження прав і свобод - це моє президентське слово”, - заявив він. Сказав і про те, що планує сьогодні зустрітися з рідними Сергія Цибізова з Шетепетівки, якого разом із 23 іншими військовими, росіяни затримали в Керченській протоці. Значно пізніше на сторінці Порошенка в "Фейсбуці" з'явився допис про те, що зустріч відбулася. Цитуємо: "Сьогодні мені важливо було сказати це рідним Сергія та розповісти про ті заходи, які докладає держава для звільнення наших моряків. Про низку телефонних розмов з лідерами ЄС та інших країн світу, які висловили свою повну підтримку України. Усі військовополонені моряки матимуть повну правову допомогу від держави. Щодо родини Сергія, дав доручення голові Хмельницької ОДА постійно підтримувати із ними зв’язок та надавати всю необхідну допомогу".

Говорив Президент і про модернізацію аеропортів у Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі. Сказав і про аеропорт у Хмельницькому. “Аеропорт - це не подарунок з неба, - заявив Петро Порошенко. - Якщо хмельничани визначають, що для них будівницво аеропорту - це перший пріоритет, я кажу... При децентралізації, коли є ваші ресурси, і при позиції Президента, коли це може частково підтримати з Державного фонду регіонального розвитку, ми з вами разом можемо це зробити. Разом! А не Президент приїхав, побудував, а ми сидимо і чекаємо, коли він ще щось принесе. Ні”.

Порошенко наче пообіцяв "запустити" хмельницький аеропорт і, водночас, не обіцяв, сказавши, що це питання до обласної та міської влади.

Ну, а на завершення зустрічі в ХНУ... селфі з викладачами, студентами тощо.

Спільне фото Петра Порошенка в Хмельницькому національному університеті.

Далі Порошенко завітав у театр імені Старицького, де відкрив засідання Ради регіонального розвитку Хмельниччині. На ній він також говорив про хмельницький аеропорт. Казав, що міська влада має зробити будівництво аеропорту своїм пріоритетом і підтримати, в тому числі фінансово, а потім звернутись до Глави держави і уряду з конкретною пропозицією щодо надання допомоги через Фонд регіонального розвитку. Поставив і завдання для обласної влади - розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. “І не просто розробити, а й почати обговорення цих планів з громадами”, - заявив Порошенко.

Говорив і про надання автокефалії українській церкві, наголосивши, що історичне рішення Священного Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію можна порівняти з референдумом 1 грудня 1991 року про незалежність України. На думку Порошенка, в першій половині або в середині грудня, відбудеться Собор, на якому оберуть Предстоятеля незалежної автокефальної помісної православної української церкви.

Виступ Петра Порошенка в театрі імені Старицького. Фото: president.gov.ua

Виступивши в театрі Старицького, Петро Порошенко поїхав ще й на один із місцевих телеканалів для запису інтерв’ю. На цьому, схоже, візит Гаранта до Хмельницького і завершився. Принаймні, офіційно.

Під час візиту Президента в Хмельницький на багатьох перехрестях міста не працювали світлофори, а були регулювальники.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую