ye-logo.v1.2

Хто очолить Хмельницьку облдержадміністрацію – версії

Політика 16029
Не виключено, що Володимир Зеленський призначить голову Хмельницької облдержадміністрації вже наступного місяця
Не виключено, що Володимир Зеленський призначить голову Хмельницької облдержадміністрації вже наступного місяця. Фото: з архіву

Скоріше за все, призначення відбудеться вже в вересні.

Від 11 червня, коли указом президента України було звільнено Вадима Лозового, Хмельницька облдержадміністрація не має керівника. Обов’язки голови з того часу виконує Володимир Кальніченко. Але його кандидатуру, за даними джерел сайту «Є», на призначення керівником Хмельницької ОДА не розглядають. Натомість, не виключено, що облдержадміністрацію очолить… жінка. Отож, про версії, які є стосовно призначення – у матеріалі від сайту «Є».

Після того, як Володимир Зеленський став президентом України, цілком логічно, що політичний бомонд області почав обговорення, кого він може призначити на посаду голови Хмельницької облдержадміністрації. Утім, багато хто схилявся до думки, що до позачергових парламентських виборів ніякого призначення не буде. Так, власне і сталося. Але прізвища деяких кандидатів все таки неофіційно обговорювалися.

Перш за все, на посаду керівника Хмельницької ОДА «сватали» Сергія Мандзія, 44-річного хмельничанина, який є директором ТОВ «Рембуд» та тричі був депутатом Хмельницької міської ради. Нині ж є членом виконавчого комітету міськради за квотою «Блоку Петра Порошенка – Солідарність». Саме його називали керівником виборчого штабу Зеленського на президентських виборах.

Є ймовірність того, що Сергій Мандзій невдовзі стане народним депутатом. Фото з архіву редакції.

Коли ж Сергій Володимирович став кандидатом у народні депутати від «Слуги народу» (у виборчому списку він йшов під 136 номером), його кандидатуру на посаду голови ОДА знову почали обговорювати. Утім, є вирогідність того, що Сергій Мандзій, попри те, що «Слуга народу» отримала 124 мандати на виборах, все таки стане народним депутатом. Як 136 номер «заскоче» у парламент? Справа в тому, що новообрана Верховна Рада України, яка проведе своє перше засідання 29 серпня, має ж сформувати новий Кабінет Міністрів. Тоді не виключено, що чимало тих, хто за партійними списками пропрезидентської партії пройшов до парламенту, підуть працювати у Кабмін. За таких обставин, Сергій Мандзій і може стати народним депутатом.

Та ще до позачергових парламентських виборів називалися прізвища й інших потенційних кандидатів на посаду голови Хмельницької ОДА. Серед яких і 42-річний Олександр Буханевич. Він вже керував облдержадміністрацією в 2006-2007 роках, коли президентом України був Віктор Ющенко. Після чого, по суті, зник з політичної мапи Хмельниччини, пішовши працювати до столиці в податкову службу, а згодом зайнявся викладацькою та науковою роботою.

Його прізвище як потенційного нового очільника ОДА фігурувало схоже виключно через те, що він юрист та знайомий із Русланом Стефанчуком, якого називають ідеологом «Слуги народи», а нині він є представником Зеленського у парламенті.

Кажуть, що Олександра Буханевича також розглядали, як кандидата на посаду голови Хмельницької ОДА. Фото з архіву редакції.

Однак позачергові парламентські вибори, схоже, розставили всі крапки над «і» щодо версій навколо призначення Буханевича на посаду керівника Хмельницької облдержадміністрації. Олександр Миколайович пішов «штурмувати» парламент по округу №189 (Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський, Теофіпольський райони). Самовисуванцем. Отримавши 8,57%, посів четверте місце. Перемогу ж на окрузі здобула Олена Копанчук від «Слуги народу».

І ось нарешті після виборів з’явилися інші кандидатури, які почали обговорювати на місцевому політичному рівні. І обидві – жінки. Власне, якщо і справді Зеленський призначить головою Хмельницької облдержадміністрації саме жінку, то вона стане першою в історії області керівницею ОДА.

Зовсім нещодавно почали точитися розмови, що Володимир Зеленський може призначити на посаду голови Хмельницької облдержадміністрації Марину Потапову, якій першого серпня виповнилося 45 років. До парламентських перегонів – маловідома людина в політичній площині Хмельниччини.

Марина Потапова з братами Стефанчуками - Русланом (праворуч) та Миколою (ліворуч), які пройшли до парламенту. Фото з facebook.com

Її політична кар’єра, схоже, почалася на виборах 21 липня. Марина Валеріївна, яка зареєстрована в Хмельницькому, була кандидаткою у народні депутати від «Слуги народу» на окрузі №191 (місто Старокостянтинів, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський, Старокостянтинівський, Старосинявський райони). Фізична особа-підприємець Марина Потапова вибори не виграла, мінімально поступившись діючому нардепу, самовисуванцю Вікторю Бондарю. За неї проголосували 20 296 виборців, тоді як за переможця Бондаря - 21 514.

Ще однією претенденткою на посаду очільника облдержадміністрації, яку називають і яка також «штурмувала» парламент, є Оксана Бочкарьова. Вона змагалася за перемогу на 188 окрузі (частина міста Хмельницького, а також Хмельницький і Волочиський райони). Головна лікарка обласного госпіталю ветеранів війни, якій 43 роки, посіла на виборах друге місце, програвши понад 10 тисяч голосів самовисуванцю Сергію Лабазюку.

Для Оксани Бочкарьової, яка з серпня 2015 року очолює обласний госпіталь для ветеранів війни, похід на вибори в якості кандидатки був не першим політичним досвідом. У жовтні 2015 року вона могла стати депутаткою Хмельницької обласної ради від партії «За конкретні справи», співзасновником якої є найбагатший нардеп від Хмельниччини Олександр Герега. Але отриманих понад 17% голосів на ТВО №59 (понад 20 сіл Хмельницького району) Оксані Валеріївні не вистачило, щоб потрапити за партійним рейтингом до облради.

Оксана Бочкарьова. Фото  з 188.sluganarodu.ua

Серед претендентів фігурують і два прізвища, які на політичній мапі області добре відомі. Це вже екснардеп та ексочільник Хмельницького Сергій Мельник, а також депутат облради від «За конкретних справ» та екскерівник обласного відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко. Віталій Миколайович, між іншим, також добре знайомий з Русланом Стефанчуком. Крім того, при президентові Леонідові Кучмі був заступником голови Хмельницької ОДА, а в 2005 році Віктор Ющенко призначив Віталія Миколайовича головою облдержадміністрації. Щоправда, за декілька днів підписав указ про звільнення.

Щодо Сергія Мельника, він також має досвід роботи на посаді заступника голови Хмельницької ОДА при Кучмі та Ющенко. А в Верховній Раді України восьмого скликання був ще й заступником голови Комітету з питань бюджету. До парламенту нового скликання не потрапив, програвши вибори на 187 окрузі (частина міста Хмельницький) Миколі Стефанчуку - рідному брату Руслана Олексійовича. Cергій Мельник став третім. Не виключено й те, що Сергія Івановича, якщо і не призначать на посаду голови ОДА, то він може працювати в новому уряді. На якій саме посаді – це вже інше питання.

Відзначимо й інше, що перед призначенням усі кандидати мають не лише пройти співбесіду в столиці, а й подати декларацію, як кандидата на посаду. Поки що ж жодної такої декларації, яка б стосувалася саме голови Хмельницької ОДА, немає. Як зазначають джерела сайту «Є», це не дивно. Адже подібне призначення слід очікувати, скоріше за все, вже після того, як новообраний парламент сформує новий Кабмін. А потім… не виключають, що з’являться й інші потенційні кандидатури, які можуть очолити Хмельницьку облдержадміністрацію. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую