ye-logo.v1.2

Чи буде покараний Кучма?

Політика 3176
Фото: Олександр

Кореспонденти “Є Поділля” дізнавалися думку хмельницьких представників різних політичних сил, чому виникла потреба знову порушити цю справу та чим вона може закінчитися.

Майже всі провідні газети на Заході відгукнулися на порушення Генпрокуратурою України кримінальної справи проти колишнього Президента України Леоніда Кучми. Але немає жодного оптимізму щодо ймовірного встановлення і покарання головного замовника вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Багато хто вважає, що такі несподівані кроки Генпрокуратури — це частина прихованого політичного плану нинішнього Президента Віктора Януковича. Аналітики не виключають, що справа проти Кучми – ще один крок до концентрації влади у руках Януковича.

Олександр Симчишин, заступник голови обласної організації “ВО “Свобода”, депутат Хмельницької міської ради: “Вважаю, що це черговий фарс нової влади, намагання показати, що вона бореться зі злочинністю. І головна мета — відволікти увагу від економічних та соціальних проблем країни. Звісно, ми виступаємо за доведення справи до логічного завершення, щоб усі винні понесли покарання. Проте вважаємо, що за результатами розслідування реальні замовники вбивства Георгія Гонгадзе покарані не будуть. А відкрита справа — намагання “відбілити”  Кучму, і він покараний не буде, бо є “політичним батьком” нової влади”.
Валерій Мурза, депутат Хмельницької обласної ради, фракція “ВО “Батьківщина”: “Я знаю напевне, що всі гучні справи, які коли-небудь виникали, закінчувалися нічим. Так буде і зі справою проти Кучми. Швидше за все, що Леоніда Кучму реабілітують. А чергове порушення справи вважаю піар-ходом, який має на меті відвернути увагу від більш значущих проблем — підняття цін на продукти та комунальні послуги тощо. Наразі у всіх на слуху тільки справа проти Кучми, а про все інше наче забули”.
Михайло Войтюк, заступник голови обласної організації Партії регіонів:
«Думаю, що, насамперед, це сталося через бажання суспільства знати правду — у чому причина загибелі журналіста Гонгадзе. Люди мають знати, хто замовив це вбивство, хто винен. Прийшов час  поставити у цій справі крапку. Чи винен тодішній Президент у загибелі журналіста? Навіщо йому це?  Адже президенту потрібно чути критику, зауваження через різні канали, у тому числі і від журналістів. Саме так забезпечується його зв’язок з народом. Якої мети досягнув президент, позбувшись одного журналіста? Навіть мама Гонгадзе сказала: «Я не вірю в те, що Кучма замовив вбивство мого сина». А смерть Кравченка? Теж загадка. Ці справи — дуже важкий і заплутаний клубок. І те, що зараз почали з цим розбиратися, правильний крок. Потрібно або довести звинувачення, які висувають Кучмі, або ж зняти з нього їх. Як все завершиться — прогнозувати складно. Усе має розставити на свої місця слідство».
Геннадій Савосін, секретар обласного комітету Соціалістичної партії України:
«У нас дуже часто в засобах масової інформації з’являються подібні питання. І це, в основному, стосується VIP-персон. На мій погляд, справа з’явилася, бо вона повинна була з’явитися. Робити свій висновок не вважаю за необхідне, адже є дуже багато думок “за” і “проти”. Саме існування цієї справи підтвердило деградацію політичного бомонду в Україні. Чим закінчиться справа Кучми? Мати Георгія Гонгадзе вважає виклик Леоніда Кучми до прокуратури комедією. Відтак, справа може закінчитися як комедія. Хочеться лише поспівчувати матері Георгія, яка уже 10 років не може поховати тіло свого сина».

  Кучму потрібно судити!..

Треба негайно порушити другу кримінальну справу проти Леоніда Кучми – за розвал держави – і судити його як ворога народу. Чому? По-перше, він розвалив колгоспи. А були у нас колгоспи, де утримувалися по 500, 600 корів, по тисячі свиней. Мали ми величезні птахофабрики. А це – і м’ясо, і молоко, і яйця – все йшло на користь держави. Але це, на думку Кучми, було невигідно. І тепер  ми купуємо м’ясо за кордоном, веземо з Америки крильця, напхані «хімікатами». У кожному колгоспі була городня бригада, яка постачала овочі і селам, і містам. Зараз все те теж веземо з-за кордону, вирощене на самій «хімії». Торгаші деруть з людей останні копійки, адже все привезене надто дороге. Це теж вигідно?
По-друге,  Кучма позакривав фабрики, заводи, що разом з розвалом сільського господарства призвело до масового безробіття.  Наприклад, у нашому Городку було сім великих підприємств, де працювала більша частина населення міста. Зараз все розвалено або продано приватним підприємцям, які, незважаючи ні на що, ріжуть ці підприємства і здають на металобрухт. Так порізали перший Городоцький цукровий завод, Сатанівський цукрозавод. Є чутки, що така ж доля чекає на другий Городоцький цукрозавод.  Минулого року він не працював, бо не було буряків. А де вони візьмуться, адже, завдяки Кучмі, колгоспів немає, хто ж сіятиме буряки? А цукор все дорожчає.  Все трудове населення нашої країни шукає роботу за кордоном, там наші земляки «риють носом» по 12-16 годин на добу, щоб заробити копійку і прогодувати  сім’ю. І всі «дякують» Кучмі  за таке життя. Тисячі гектарів українського чорнозему неорані, позаростали бур’янами, а ми купуємо в Китаї гречку. Та ще й яку — кормову, там нею свиней годують, а ми для людей купуємо.
Було у нас все, і цвіла наша ненька-Україна. Знайшовся один незграба, і все пішло шкереберть. За такі злодіяння його потрібно жорстко судити як ворога народу.

Віталій ГАВРИЛЮК, мешканець Городка.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую