ye-logo.v1.2

Закон про викривачів корупції – хто з нардепів від Хмельниччини його підтримав

Політика 2667
Закон про викривачів корупції, 233 "за" від "Слуги народу", 15 - з "Голосу",  по два голоси дали "Батьківщина" і позафракційні
Закон про викривачів корупції, 233 "за" від "Слуги народу", 15 - з "Голосу", по два голоси дали "Батьківщина" і позафракційні. Фото: shutterstock.com

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №1010, який вносить зміни до Закону «Про запобігання корупції».

Сьогодні, 17 жовтня, парламент 252 голосами «за» прийняв у другому читанні та в цілому так званий закон про викривачів корупції. Він, зокрема, визначає, хто такий викривач та яку грошову винагороду може отримати, якщо повідомить про факти корупції.

Отож, як йдеться в проєкті закону, викривач – це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень іншою особою, якщо така інформація стала їй відома. Документ передбачає і можливість отримання винагороди за інформацію про факти корупції. Розмір винагороди викривачу становитиме 10% від суми збитку, завданого корупційним злочином. Але винагорода виплачуватиметься після ухвалення обвинувального вироку суду. Водночас загальна сума не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину. У 2019 році мінімальна зарплата становить 4173 гривні.

Закон передбачає і те, що повідомляти про корупційні факти можна і анонімно. Утім, якщо таке повідомлення буде не правдиве і завдасть комусь шкоди, то викривача не можна буде засудити через таке повідомлення. Саме ця норма і викликала нарікання нардепів, які не підтримали проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції (№1010). Водночас, як пише «ВВС Україна», голова комітету Верховної ради з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська заявила, що відповідальність за неправдиве повідомлення про злочин вже прописана у чинному Кримінальному кодексі і зберігатиметься там надалі.

Як же за нього голосували нардепи від Хмельниччини. Усі представники пропрезиденської фракції «Слуга народу», згідно даних на сайті Верховної Ради, натиснули на кнопки «за». Позафракційний Сергій Лабазюк – утримався, як і Віктор Бондар з депгрупи «За майбутнє». Ще один нардеп з цієї групи – Олександр Герега, не голосував.
Наразі прийняті зміни має ще підписати президент України. В разі його підпису, він набуде чинності з першого січня 2020 року.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую