ye-logo.v1.2

З Кутузова на Вернадського: які вулиці Хмельницького мають перейменувати

Політика 8579
За перейменування вулиць депутати голосуватимуть на одній з найближчих сесій міської ради
За перейменування вулиць депутати голосуватимуть на одній з найближчих сесій міської ради. Фото: ілюстративне з архіву редакції

Назви деяких вулиць втратять імена воєначальників.

У Хмельницькому заплановано перейменувати чотири вулиці, два провулки й один проїзд. З їх назв мають прибрати імена російських воєначальників і письменника та радянського маршала. Завдяки цьому, наприклад, з'являться вулиці Вернадського та Яремчука. Про це свідчить проєкт рішення Хмельницької міської ради, який депутати мають розглянути на одній з найближчих сесій. Кореспонденти сайту «Є» дізналися, на які вулиці очікує перейменування й на честь кого їх назвуть.

З Кутузова на Академіка Вернадського

Перейменувати мають вулицю та провулок Кутузова, які розташовані у мікрорайоні Ракове. Їх назвали на честь полководця Російської імперії Михайла Кутузова, який брав участь у війні з Наполеоном. Однак до перейменування у 1946 році ця вулиця мала іншу назву — Провулок Дубове №4. Натомість провулок Кутузова з’явився в 1966-му.

Нині ж їх запропоновано перейменувати на вулицю та провулок Вернадського (повна назва Академіка Вернадського). Володимир Вернадський був українським науковцем і філософом, який став засновником геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу, ноосферу й космізм. Також він долучився до заснування Української академії наук і Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського).

З Маршала Пересипкіна на Професора Миколи Чорнобрового

У мікрорайоні Дубове в секторі приватної забудови колишнього передмістя «Кавказ» розташована вулиця Пересипкіна. Раніше вона мала іншу назву — Іподромна. Проте її перейменували у 1984 році на честь радянського діяча, маршала військ зв’язку Івана Пересипкіна.

Нині ж її запропоновано перейменувати на вулицю Чорнобрового (повна назва Професора Миколи Чорнобрового). Микола Чорнобровий був хірургом і свого часу очолював Хмельницьку обласну лікарню. У 2003 році облрада надала йому звання «Почесний громадянин Хмельницької області». Це світ Микола Петрович покинув 26 серпня 2007-го.

Зі Суворова на Назарія Яремчука

На «Кавказі» також заплановано перейменувати вулицю, провулок і проїзд Суворова. Вони були названі на честь ще одного воєначальника часів Російської імперії — Олександра Суворова. Він відомий не лише участю у війні з Наполеоном, а й організацією придушень національно-визвольних повстань і депортацій. Зокрема, він відповідальний за придушення Коліївщини на Правобережній Україні (1768-1769 роки) й польського повстання Костюшка (1794 рік).

До перейменування 1946 року вулиця Суворова називалася вулицею Кавказ. А провулок і проїзд з’явилися у 1950-х роках.

Нині ж їх запропоновано перейменувати на вулицю, провулок і проїзд Яремчука (повна назва Назарія Яремчука). Український естрадний співак Назарій Яремчук відомий виконанням пісень «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі гори»…

З Чернишевського на Івана Веретка

Також перейменування очікує на вулицю Чернишевського, що у мікрорайоні Лезневе. Раніше вона називалася вулицею Чапаєва. Однак у 1976 році їй присвоїли ім’я Миколи Чернишевського — російського публіциста та письменника. Він був ідейним натхненником інтелігенції, яка була революційно налаштована до царської влади.

Нині ж її запропоновано перейменувати на вулицю Веретка (повна назва Івана Веретка). Іван Данилович родом зі села Лезневе, яке лише пізніше стало мікрорайонам Хмельницького. Він був старшиною гетьманської та петлюрівської армій і членом Української Центральної Ради. Разом з Костем Місевичем займався зміцненням влади УНР на Поділлі. У 1933 році радянська влада репресувала Івана Веритка. Йому призначили вісім років таборів.

Читайте також: Хмельницьким інспекторам з паркування дозволили евакуйовувати автомобілі порушників

Коментарі:

Адміністратор 25.06.2021 09:46

2Nja Fu2nja Після перейменування вулиці громадянин не зобов'язаний негайно йти у ЦНАП і вносити зміни у паспорт. У більшості випадків у документах може надалі залишатися стара назва вулиці. Однак такі зміни необхідно внести, наприклад, під час оформлення спадщини чи продажу нерухомості. Крім того, перейменування вулиць не завдає місцевому бюджету значних витрат. Здебільшого вони обмежуються заміною табличок.

2Nja Fu2nja 25.06.2021 09:06

Вам шо , ідіоти , більше нічим занятись , крім перейменування вулиць ?????? Це ж треба потом пертися в міграційну , міняти щойно оновлений документ з вашою новой ***ою вулицею , платити гроші .... Залиште мою вулицю в спокої , ви нічим не краще тих російських воєначальників . Воно нічого не змінить як ви поміняєте шило на мило !!!!!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую