ye-logo.v1.2

Суддя з Хмельниччини достроково склав повноваження члена Вищої ради правосуддя

Політика 4648
Сергія Болотіна обрали членом Вищої ради правосуддя 9 березня минулого року
Сергія Болотіна обрали членом Вищої ради правосуддя 9 березня минулого року. Фото: Хмельницького апеляційного суду

Рішення Сергія Болотіна пов’язують з роботою Етичної ради, яка займається оцінкою доброчесності.

Сьогодні, 22 лютого, десять членів Вищої ради правосуддя за власним бажанням достроково склали свої повноваження. Серед них — ексголова Хмельницького апеляційного суду Сергій Болотін. У Вищій раді правосуддя він пропрацював дещо менше як рік.

Вища рада правосуддя (ВРП) фактично покликана забезпечувати незалежність і роботу судової влади. Зокрема, вона вносить президенту подання про призначення судді на посаду, розглядає скарги на суддів, притягує їх до дисциплінарної відповідальності… Однак нині через під питанням постало питання її повноважності, адже у ній залишилося лише п’ять членів.

Як повідомили у пресслужбі цього органу, десять членів Вищої ради правосуддя за власним бажанням достроково склали свої повноваження. Причиною стала Етична рада, яка з 8 лютого почала проводити оцінку усіх членів ВРП, крім голови Верховного Суду. Вона може за власним бажанням відсторонювати їх, мотивуючи це проблемами з доброчесністю. На переконання Вищої ради правосуддя, це суперечить чинному законодавству й ставить під загрозу незалежність судової влади. Бо на рішення Етичної ради можуть впливати представники міжнародних організацій.

«Отже, можливість подальшого безперебійного функціонування ВРП за таких обставин ставиться у пряму залежність від рішень і дій Етичної ради. Ймовірність відсторонення нею від посади бодай одного члена Вищої ради правосуддя матиме наслідком припинення її діяльності», — зазначили у пресслужбі ВРП.

Однак представники громадської організації «Центр протидії корупції» мають на це дещо інший погляд. За їх словами, десять членів Вищої ради правосуддя «побоялися співбесід з міжнародниками».

«Звільнення членів ВРП економить країні час. І вже за три місяці ми можемо призначити нових доброчесних членів на їхні місця. Варто також пам’ятати, що всі ці члени ВРП з самого початку несамовито виступили проти залучення міжнародних експертів. Вони розуміли, що це крах для корумпованої судової системи, яку ВРП самовіддано захищала усіма силами», — переконані в ГО «Центр протидії корупції».

Що відомо про Сергія Болотіна

Серед членів Вищої ради правосуддя, які склали повноваження, є представник Хмельниччини — Сергій Болотін. Як зазначено на сайті ВРП, народився 25 жовтня 1977 року в Славуті. Суддею почав працювати зі серпня 2004 року. Спершу у Шепетівському міськрайонному суді. З 2011-го — в Апеляційному суді Хмельницької області.

У травні 2018 року Сергій Миколайович став головою Хмельницького апеляційного суду. А 9 березня минулого року його обрали членом Вищої ради правосуддя. Через це він склав повноваження голови суду.

Останню щорічну електронну декларацію Сергій Болотін оприлюднив у лютому минулого року. Тож вона охоплює період за 2020-й. Впродовж того року йому нарахували 1 мільйон 925 тисяч 905 гривень зарплатні у Хмельницькому апеляційному суді. До речі, на початку січня він подав повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. У ньому Сергій Миколайович вказав, що 14 січня 2022-го у Вищій раді правосуддя йому нарахували 248 тисячі 991 гривню зарплатні.

Читайте також: Мільйонерка очолила апарат Хмельницької облдержадміністрації

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую