ye-logo.v1.2

Як світ карає окупантів України: міжнародні бренди йдуть з російського ринку

Політика 3566
Черга в Московському метро, що виникла через те, що не працюють банківські карти Apple Pay та термінали
Черга в Московському метро, що виникла через те, що не працюють банківські карти Apple Pay та термінали . Фото: medialeaks.ru

Десятки компаній – світових брендів вже відмовились працювати в Російській федерації, постачати свою продукцію та сервіси.

В час, коли українці боронять свою країну та територію в боях, світ тисне на російську економіку. Заблоковані послуги Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay та PayPal . Клієнти банків, що попали під санцкції, не зможуть розраховуватися цими своїми картами за кордоном, а також користуватися вищезаданими сервісами. Це блокування вже призвело до черг у московському метро. При цьому в росіян є можливість користування банківськими картками всередині країни. Webmoney заборонила транзакції. Mastercard призупиняє виробництва карток, відключає деякі банки. Visa блокує співпрацю з банками під санкціями. Paysera - литовська платіжна система - закриває рахунки клієнтів з Росії та Білорусі.

AMD та Intel заборонили постачання мікрочіпів. Незабаром AMD планує також заборонити постачати відеокарти. Dell, Lenovo, HP, тобто усі великі високотехнологічні компанії припиняють роботу в Росії. На одному з російских сайтів з цього приводу сказано «Якщо санкції не зупиняться, наша країна потроху, але невідворотньо, почне повертатись в епоху під назвою «Початок комп'ютерного віку».

Nokia, Siemens та Ericsson відмовились постачати своє телекомунікаційне обладнання для мобільних операторів та закрили спільні з росіянами проекти. Як наслідок – під великим питання заплановане розгортання 5G в РФ.

Автомобільні компанії Audi, Chevrolet, Cadillac, Ford, Jaguar, Mercedes-Benz, Porsche, Renault, Volvo, Wolkswagen, General Motors, Scania, Skoda – виходять з ринку. BMW закриває заводи, блокує постачання. Mitsubishi звільнює працівників у 141 сервісному центрі. Toyota звільнює 2600 своїх працівників з РФ. Відомий виробник мотоциклів Harley Davidson виходе з ринку.

Apple повністю вийшов з російського ринку. Найпопулярніші в світі гаджети не поставлятимуть в Росію. Ціни на них різко зросли.

British Petrolium продає свою долю у "Роснефти" - 20% акцій. Exxon Mobil відкликає своїх фахівців, що працювали з нафтовими російськими компаніями. Shell розриває контракти з Газпромом.

Boeing, всесвітньо відомий виробник літаків, припиняє обслуговування російських авіаліній. Embraer, бразильський авіабудівний конгломерат, перестає постачати до Росії запчастини для літаків свого виробництва, яких у Росії 15.

Adidas відмовився від роботи зі збірною з футболу, Nike закриває усі свої магазини. H&M відмовився від продажів у РФ. Coca Cola, Danone (разом із дочковою компанією «Простоквашино») виходять з ринку. Nestle закриває свої 6 фабрик в РФ, Carlsberg – обмежує експорт. 

Metro звільнить 10 тисяч російських працівників.

Розробники програмного забезпечення Adobe та Insydium блокують свої програмні продукти в Росії. Microsoft обговорює можливість вимкнути Microsoft Office та Windows.

Oracle, один з найбільших виробників корпоративного програмного забезпечення та постачальник серверного обладнання, повідомив про припинення усіх операцій у Росії.

BBC відкликує свої ліцензії на мовлення, Disney та Warner Bros. призупиняють покази фільмів, Universal pictures , Sony, Paramount блокують кінопрокат. Megogo видаляє усі російські фільми. Netflix блокує російські підписки та виробництво російських серіалів.

Сервіс таксі Bolt знімає російську продукцію у Bolt-маркеті, припиняює роботу у Біларусі, а також обіцяє 5% з усіх замовлень у Європі перерахувати у підтримку українського народу. Вже надали 1 млн євро, очікується ще 4 млн.

UPS, DHL та FedEx, міжнародні компанії доставки, Maersk, Mediterranean Shipping Company и CMA CGM, великі морські перевізники, - не працюють тепер у Росії.

Amazon обмежив торгівлю з Російською федерацією.

Facebook блокує акаунти російських ЗМІ, Instagram – блокує пропаганду. YouTube заблокував чимало російських пропагандистських акаунтів і обмежив рекламу для РФ. У LinkedIn готуються до повного виходу з країни. Snapchat заблокував свої додатки в Росії та Білорусі. Twitter унеможливив створення акаунтів для росіян. TikTok масово блокує агресивних користувачів і псевдозмі. 

Сервіс Spotify закрив можливість оплати, а також закриває свої офіси в РФ.

Канський фестиваль заблокував російську делегацію. Євробачення дискваліфікувало учасників від РФ. Mobile World Congress, в якому беруть участь провідні компанії у сфері IT, відбудеться без російського павільону

FIFA та UEFA виключила російські команди, збірні та клуби, з усіх своїх турнірів. Formula 1 розірвала контракт на проведення Гран Прі Росії. Міжнародний олімпійський комітет скасував усі змагання. NHL зупинила відносини з російськими партнерами та не розглядають РФ в якості міста проведення своїх заходів. Дуже багато організацій з інших видів спорту вдалися до схожих санкцій. 

Російських користувачів блокує крипто-майданчик Cex Io. Біржа криптовалют KUNA виходе з ринку.

Etsy, онлайн майданчик для торгівлі переважно виробами ручної роботи, заблокували усі баланси на російських рахунках.

Jooble, агрегатор оголошень про вакансії: замість сервісу пошуку роботи росіяни будуть бачити звернення с закликом зупинити свій уряд.

Російські геймери не можуть робити покупки в ігрових сервісах Steam, PlayStation Store и Nintendo.

Заблокували росіян навіть еротичні сервіси OnlyFans та Pornhub.

Це далеко не весь перелік брендів, які вдались до обмежень щодо до Росії через військове вторнення в Україну. І він продовжує зростати.

Читайте також: Супутниковий інтернет Starlink від Ілона Маска: чим він допоможе Україні

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую