ye-logo.v1.2

Україна отримала шанс

Політика 2345

Вибори до місцевих органів влади, які пройшли 31 жовтня, подарували Україні шанс на здійснення широкомасштабних реформ.

Наша країна отримала унікальну можливість здійснити необхідні перетворення не лише в столиці, а й у масштабах всієї держави.
Треба відзначити, що підготовка до місцевих виборів була доволі драматичною, адже виборчий закон був переписаний буквально напередодні офіційного старту виборчої кампанії. Втім, гра варту- вала свічок: на старт виборчої гонки змогли вийти усі зареєстровані в Україні політичні партії (всього їх 185). За попередніми результатами виборів, можна відзначити, що в останню неділю жовтня визначився з десяток партій, які спро- можні конкурувати за парламентське представництво під час чер- гових виборів до Верховної Ради. Приблизно стільки партій зарекомендували себе як вузькорегіо- нальні, що спроможні боротися за представництво у одній-двох областях.
Ще одна важлива особливість – вибори до місцевих рад проходили за змішаною системою. Кам- панія 2006 року, під час якої до місцевих рад обирали за закритими партійними списками, довела хибність моделі, за якої виборці були позбавлені безпосереднього контакту зі своїми депутатами. Повернення до мажоритарної складової виборів дозоляє сподіватися, що народні обранці більш ефективно захищатимуть інтереси своїх виборців. Останні ж нарешті знатимуть в обличчя тих, кому довірили представляти власні інтереси у міських, районних та обласних радах.
Хоча напередодні виборів не бракувало прогнозів стосовно напру- женого характеру місцевих виборів, голосування 31 жовтня пройшло без ексцесів. Звичайно, як і буває під час масштабної виборчої кампанії, не минулося без окремих інцидентів, проте вони не могли впли- нути на в цілому демократичний та прозорий характер кампанії. Це підтвердили і закордонні спостерігачі, яких не бракувало на дільни- цях для голосування. Ще одна особливість – вибори цього разу не про- ходили у Києві (Київрада працюватиме до 2012 року, а районні ради у столиці скасовано), тому коментарі стосовно перебігу голосування не проходили через переплетіння інформаційних потоків у столиці.
В цілому по країні виборці віддали перевагу Партії регіонів, за неї проголосували біля 36% громадян, які взяли участь у голосуванні. Це свідчить, що жителі України довіряють «регіоналам», що йшли на вибори під гаслом будівництва нової країни. «Батьківщина» в загальному заліку посіла друге місце, «Фронт змін» – третє. Разом з тим треба відзначити, що саме Партія регіонів сформує більшість у переважній кількості обласних рад та міських рад міст-мільйонників. Вона посилила свої позиції у центрі та на заході країни та зберегла практично монопольний контроль над місцевими радами півдня та сходу і Верховною Радою Криму. Враховуючи той факт, що саме на основі фракції Партії регіонів сформовано парламентську більшість у Верховній Раді, а більшість голів обласних адміністрацій є членами цієї партії,  можна передбачити, що в країні буде створено ефективну систему влади. Саме її бракувало протягом п’яти останніх років.
Відзначимо, що Віктор Янукович зустрів результати місцевих виборів без зайвої ейфорії. Президент визнав, що вибори до місцевих органів влади пройшли з певними проблемами, що викликані політичною апатією громадян. Глава держави виступив за ухвалення Виборчого кодексу, який дозволить не змінювати виборче голосування напередодні волевиявлення. Разом з тим прем’єр-міністр Микола Азаров висловив готовність співпра- цювати з усіма місцевими радами, незважаючи на їхнє політичне зафарбування. Азаров вважає, що місцева влада повинна зосередитися на вирішенні проблем громад, які накопичилися протягом періоду помаранчевого безладу.
Місцеві вибори, які пройшли демократично та відкрито, дозволили українцям сформувати владу, яка бере на себе відповідальність за розвиток областей та міст. Є підстави сподіватися, що Україна 31 жовтня отримала новий імпульс для розвитку в інтересах власних громадян.


Леонід КОВАЛЕНКО,  політолог.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую