ye-logo.v1.2

Особливості виборів по-подільському

Політика 3027
Фото: http://riabokon.com

У Хмельницькій області не голосували хіба за студентськими квитками.

Днями в Народному домі «Просвіти» у Хмельницькому відбулася прес-конференція, на якій Комітет виборців України прозвітував про перебіг виборів на Поділлі. Загалом по області явка виборців низька і наближається до 60%, як і загалом по державі. Голова обласного осередку Комітету виборців Юрій Ануфрієв повідомив, що порушень, які б суттєво вплинули на результати виборів, не було, проте на Поділлі було зафіксовано увесь набір порушень.

«Проблеми почалися ще тоді, коли формувалися округи — їх нарізали не зовсім так, як звикли виборці, — повідомив він. — Ще одна проблема, яка суттєво вплинула на подальший виборчий процес — велика кількість технічних партій, через що часто мінялися склади комісій».

Нагадаємо, що в окрузі №193 з центром у Кам’янці-Подільському голову міняли аж шість разів! Саме в такій плинності кадрів Комітет виборці України вбачає одну з головних причин некваліфікованості людей у комісіях. Що вже говорити, коли на ОВК третина приїхала з відкритими конвертами з протоколами та з печатками (які мають лишитися на дільницях у сейфі) — дехто просто не знав, як правильно заповнити протокол! Тож часто численні порушення самих членів комісій слід трактувати не як зумисні дії, а як некваліфікованість і незнання виборчого законодавства.

Автор цих рядків особисто була присутня на одній із дільниць області, коли голова комісії зізналася юристу на камеру, що на її дільниці голосували не лише за паспортами,а й за військовими квитками, пенсійними посвідченнями, трудовими книжками і навіть посвідченнями водія.

Повсюдно можна було побачити й підкуп виборців — у цьому ситуація по області не відрізняється від загального стану справ по Україні. Комітет виборців України вважає, що саме мажоритарна складова сприяє підкупу, а в подальшому депутату доведеться дбати про свій округ замість того, аби вирішувати проблеми всієї країни. Серед частих порушень — відсутність виборців у списках, неопечатані урни, повсюдні перебої зі світлом, неприбрана агітація, підкуп виборців, агітація держслужбовцями безпосередньо під дільницями.

Представниця мережі «Опора» Наталя Шмурікова серед трендів цьогорічних виборів окреслила такі: використання адмінресурсу, передвиборча благодійність, непрозора робота ОВК і ДВК, ведення нечесної боротьби між кандидатами та партіями (чорний піар) і підкреслено низька кваліфікованість членів комісій.

Під час прес-конференції також були пропозиції, як виправити ситуацію. Йшлося про те, що в Україні є Пенсійний фонд, Податкова служба, які мають постійно оновлювані і точні дані про громадян України. Натомість на виборах ніхто не використовує цих нових баз даних, через те часто до списку виборців потрапляють мертві душі, ті, хто вже виїхав за межі країни тощо. Учасники заходу також наголосили на непродуманості системи роботи членів ОВК — люди працюють за копійки по чотири доби підряд без умов для харчування і відпочинку, а людський фактор теж нерідко стає причиною внесення неправильних даних, як це сталося в Нетішині, де банально переплутали кандидатів і їхні голоси.

Представники «Опори» розповіли про більш точний, ніж екзит-поли, попередній підрахунок голосів — швидкий статистичний підрахунок. Цей метод використовують багато де у світі. Як показали результати, він є доволі точним: спостерігачі за допомогою коротких текстових повідомлень надсилають звіти про цифри у протоколах, які повезуть до ОВК. Іще одна свіжа пропозиція – зробити роботу ДВК постійною, як то є з ЦВК, таким чином виборами займатимуться люди, кваліфіковані або знайомі з виборчим законодавством.

Інформує "День"

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую