Гаряча тема:
- Війна
Рецепти від "Сімейки"
Пропоную рецепти страв, скуштувавши які захочеться обов’язково приготувати. У кожної господині є декілька своїх сімейних рецептів, які подобаються рідним, а гості, смакуючи їх, запам’ятовують ці страви надовго.
Мамині биточки
Півкілограма свинячих биточків без кісточки, два яйця, велика цибулина, 4-5 ст. л. борошна, 50 г вершкового масла, олія для смаження, сіль, чорний мелений перець за смаком.
М'ясо порізати на порції приблизно в 1 см завтовшки, відбити, посолити, поперчити. Цибулю дрібно порізати, яйця збити. М'ясо обваляти в цибулі, потім у борошні й яйці та обсмажити на добре розігрітій сковорідці. Обсмаживши з обох боків до рум'яної скоринки, скласти биточки у казанок чи каструлю, влити на дно трошки води і пропарювати на малому вогні 40 хвилин, додавши шматочок масла.
Пиріг з яблуками
125 г вершкового маргарину або масла, 100 г сметани, яйце, півсклянки цукру, 100 г цукрової пудри, 2 склянки борошна, 0,5 ч. л. соди, 4-6 кислих чи кисло-солодких яблук.
Яйце розтерти з цукром, м'який маргарин змішати з борошном, додати соду, погашену
в сметані, яйце з цукром і замісити некруте тісто. Розділити на чотири частини. Яблука дрібно порізати, можна зі шкіркою. З кожної частини тіста розкачати невелике коло завтовшки 0,5 см, покласти яблука, закрити тістом (шов зверху), защипнути краї і покласти на деко. Щоб тісто не порвалося, можна на качалці його перенести на деко і вже там покласти на нього яблука. Випікати у добре розігрітій духовці при 220 гр. 30 хвилин, поки тісто злегка не зарум’яниться. Гарячим присипати цукровою пудрою.
Дріжджові троянди
Змішати 50 г дріжджів, склянку теплого молока, по ст. л. борошна й цукру,зачекати, щоб дріжджі підійшли.
3 яйця (заздалегідь вийняти з холодильника), ст. л. цукру, на кінчику ножа солі, три склянки борошна, 250 г маргарину, склянка цукру.
Розтопити півпачки маргарину, додати яйця, ст. л. цукру, сіль, дріжджі, борошно і вимісити тісто. Розділити його на дві частини. Розкачати коло завтовшки сантиметр, змастити розтопленим маргарином і присипати цукром (півсклянки), звернути рулетом і порізати на 12 порцій. Один бік заліпити і швом донизу покласти на деко. З обох частин вийде 24 трояндочки, які мають постояти на деко 60 хвилин, щоб підійшло тісто. Випікати 15 хвилин у розігрітій духовці.
Смачного! Редактор "Сімейної газети" Тетяна ЯРОВЕНКО.
Яловичина в пиві
Яловичина, цибуля ріпчаста, болгарський перець, помідори, зелень, світле пиво, вершкове масло, сіль.
М'ясо нарізати тонкими медальйонами, скласти на дно каструлі; помідори нашаткувати кружечками, перць та цибулю - кільцями. Каструлю заповнити шарами почергово, після зелені додати сіль. Все залити пляшкою пива, після закипання додати вершкове масло. Потім готувати на маленькому вогні 40-45 хвилин.
Пікантний рулет
Листкове тісто, шинка, маринований огірок, свіжий помідор, твердий сир, петрушка, солодка гірчиця, яйце, майоран, базилік, чорний мелений перець.
Розкачати тісто, змастити його гірчицею. По центру викласти смужкою начинку: дрібно нарізані сир + огірок + шинка + помідор + петрушка + сир. Посипати все перцем і частиною пряних трав. Згорнути рулет, добре защіпнувши краї. Змастити яйцем і посипати зверху рештою базиліка та майорана. Випікати до рум'яного кольору.
Торт «Штірліц»
Тісто: 4 яйця, склянка цукру, пакет легкого майонезу, банка згущеного молока, 2 склянки борошна, 1 ч.л. соди. Сироп: 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки молока. Крем: 300 г вершкового масла, 0,5 банки згущеного молока.
З яєць, цукру, майонезу, згущеного молока борошна та соди замісити тісто й спекти три коржі. З молока та цукру зварити сироп і після охолодження просочити ним коржі. Збити вершкове масло і згущене молоко. Цим кремом змастити просочені коржі. Прикрасити торт тонко нарізаним чорним шоколадом.
Рецептами поділилася коректор Тетяна КУЗЬМІНА.
Салат “Змійка”
4 середні картоплини, консерва в олії (сардина, бички, тунець), 3 яйця, 2 плавлені сирки, зубок часнику, майонез. Для прикраси: мариновані огірки, 2 яйця, 2 маслини, морквина.
Картоплю і яйця відварити, охолодити, почистити, натерти на тертці та викласти в салатник. Консерву подрібнити виделкою (рідину не зливати), додати в салат. Часник вичавити, змішати з майонезом і заправити ним салат.
На пласку тарілку викласти змійкою салат, надаючи йому форму звивистих ковбасок. Змію обсипати тертим яйцем. Тонкими кружальцями нарізати мариновані огірки й викласти з них луску змії. Очі можна зробити з маслин, а жало та корону - з морквини.
Курка, фарширована сиром та грибами
Курка (тушка), 150-200 г шампіньйонів, цибулина, 150 г твердого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 2 яйця, 4 скибочки білого хліба, склянка води, петрушка, сіль, перець, 2 ст. л. майонезу, 3 ст. л. олії.
Зняти шкірку з курки (хвостик відрізати, ноги і крила залишаються цілі, виймається лише м'ясо з кістками). Відокремити м'ясо від кістки, перекрутити через м'ясорубку. Білий хліб замочити у воді (можна використовувати молоко). Потім хліб відтиснути. Гриби дрібно нарізати, обсмажити з цибулею. Сир натерти на тертці. Зелень посікти. Вершкове масло розтопити. Приготувати фарш з м'яса, хліба, натертого сиру, сирих яєць, топленого вершкового масла, смажених грибів з цибулею та зелені. Курячу шкіру посолити, поперчити ззовні і зсередини, натерти улюбленими спеціями, майонезом. Викласти в курку начинку. Зашити отвір нитками. Змастити деко олією, покласти курку швом донизу (грудкою вниз), зв'язати крила і ніжки, щоб трималася форма. Запікати 1,5-2 години при температурі +160-180ºС, періодично поливаючи жиром, у якому смажиться курка.
Сирний торт “Тірамісу”
Для печива: 3 охолоджених яйця, 6 ст. л. цукру, 6 ст. л. цукрової пудри, 4 ст. л. з гіркою борошна. Для сиру “Маскарпоне”: 700 г жирного сиру, 700 мл вершків (33%), цукрова пудра - до смаку.
Білки відокремити від жовтків, збити в міцну піну, додаючи по одній ложці цукор. Жовтки розмішати й по одній ложці додавати до білків. Борошно просіяти через сито й поступово висипати до яєчної маси, обережно розмішуючи знизу вгору. На деко, встелене папером для випічки, кондитерським шприцом (або через кульок) викласти тісто смужками завтовшки 2 см і завдовжки - 15 см, посипати цукровою пудрою. Випікати в добре прогрітій духовці до легкого золотавого кольору, не відкриваючи дверцята духовки. Зняти печиво з дека і дати охолонути. Сир двічі протерти через сито, змішати з холодними вершками до однорідності. Додати цукрову пудру. Печиво занурити в охолоджену каву (її попередньо зварити), викласти на дно форми, зверху шар сиру “Маскарпоне”, потім знову шар печива, шар сиру. Поставити в холодильник для просочення на 3 години. Перед подачею посипати какао.
Рецептами поділилася кореспондент Світлана ЯСЬКОВА.
Печена риба з картоплею
1 кг риби (пангасіус, нототенія або хек), 1 кг картоплі, 0,5 кг цибулі, 300 г твердого сиру, майонез, сіль, перець, зелень.
Почистити рибу, порізати шматочками. Додати у майонез трохи солі, перцю, інших спецій за смаком, обмочити в отриманому соусі рибу. Почистити та нарізати кільцями цибулю, картоплю почистити і нарізати соломкою, твердий сир потерти на крупну тертку. Розігріти духовку. Покласти на деко папір для випічки, викласти тонкий шар цибулі, зверху рибу і знову шар цибулі. Зверху викласти картоплю, посолити, поперчити, можна злегка полити майонезом. Накрити кришкою і пекти у духовці 40-50 хвилин при температурі 180°С. За п’ять хвилин до готовності посипати сиром. Перед подачею на стіл прикрасити зеленню.
Гранатовий салат
0,5 кг курячого філе, стиглий гранат, консервовані ананаси шматочками, майонез, гірчиця з цілих зернят, сіль.
Філе відварити і порвати шматочками, гранат почистити, відділити зернята. Відкласти трохи зернят для прикрашання салату, інші всипати в миску з куркою та ананасами, перемішати. Змішати майонез із гірчицею, заправити сумішшю салат. За смаком можна додати трохи солі, прикрасити зеленню та зернятами гранату.
Торт “Графські руїни”
Для тіста: банка згущеного молока, 2 склянки цукру, 5 яєць, 2 склянки сметани, 1 ч. л. соди, погашеної оцтом, 4 склянки борошна. Крем: 0,5 л сметани, 1 склянка цукру. Помадка: 1 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. сметани, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. какао.
З’єднати усі інгредієнти для тіста, окрім борошна, ретельно перемішати. Всипати борошно і знову добре перемішати, тісто повинне бути консистенції густої сметани. Розділити тісто на чотири частини і випікати коржі (або випікати один великий і товстий корж, який потім розрізати на чотири частини). Сметану збити з цукром до однорідної маси. Приготувати шоколадну помадку: змішати усі інгредієнти та варити кілька хвилин на маленькому вогні. Три коржі змастити кремом, четвертий порізати на великі кубики і посипати ними торт. Зверху змастити шоколадною помадкою.
Рецептами поділилася кореспондент Ксенія ЖУЖА.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: