ye-logo.v1.2
22 Серпня, 2019

Рецепти від "Сімейки"

Тетяна ЯРОВЕНКО, Світлана ЯСЬКОВА, Ксенія ЖУЖА Суспільство 2632
Фото: Дмитро Скрипник

Пропоную рецепти страв, скуштувавши які захочеться обов’язково приготувати. У кожної господині є декілька своїх сімейних рецептів, які подобаються рідним, а гості, смакуючи їх, запам’ятовують ці страви надовго.

 Мамині биточки
Півкілограма свинячих биточків без кісточки, два яйця, велика цибулина, 4-5 ст. л. борошна, 50 г вершкового масла, олія для смаження, сіль, чорний мелений перець за смаком.
М'ясо порізати на порції приблизно в 1 см завтовшки, відбити, посолити, поперчити. Цибулю дрібно порізати, яйця збити. М'ясо обваляти в цибулі, потім у борошні й яйці та обсмажити на добре розігрітій сковорідці. Обсмаживши з обох боків до рум'яної скоринки, скласти биточки у казанок чи каструлю, влити на дно трошки води і пропарювати на малому вогні 40 хвилин, додавши шматочок масла.

Пиріг з яблуками
125 г вершкового маргарину або масла, 100 г сметани, яйце, півсклянки цукру, 100 г цукрової пудри, 2 склянки борошна, 0,5 ч. л. соди, 4-6 кислих чи кисло-солодких яблук.
Яйце розтерти з цукром, м'який маргарин змішати з борошном, додати соду, погашену
в сметані, яйце з цукром і замісити некруте тісто. Розділити на чотири частини. Яблука дрібно порізати, можна зі шкіркою. З кожної частини тіста розкачати невелике коло завтовшки 0,5 см, покласти яблука, закрити тістом (шов зверху), защипнути краї і покласти на деко. Щоб тісто не порвалося, можна на качалці його перенести на деко і вже там покласти на нього яблука. Випікати у добре розігрітій духовці при 220 гр. 30 хвилин, поки тісто злегка не зарум’яниться. Гарячим присипати цукровою пудрою.

Дріжджові троянди
Змішати 50 г дріжджів, склянку теплого молока, по ст. л. борошна й цукру,зачекати, щоб дріжджі підійшли.
3 яйця (заздалегідь вийняти з холодильника), ст. л. цукру, на кінчику ножа солі, три склянки борошна, 250 г маргарину, склянка цукру.
Розтопити півпачки маргарину, додати яйця, ст. л. цукру, сіль, дріжджі, борошно і вимісити тісто. Розділити його на дві частини. Розкачати коло завтовшки сантиметр, змастити розтопленим маргарином і присипати цукром (півсклянки), звернути рулетом і порізати на 12 порцій. Один бік заліпити і швом донизу покласти на деко. З обох частин вийде 24 трояндочки, які мають постояти на деко 60 хвилин, щоб підійшло тісто. Випікати 15 хвилин у розігрітій духовці.
Смачного! Редактор "Сімейної газети" Тетяна ЯРОВЕНКО.

 

Яловичина в пиві
Яловичина, цибуля ріпчаста, болгарський перець, помідори, зелень, світле пиво, вершкове масло, сіль.
М'ясо нарізати тонкими медальйонами, скласти на дно каструлі; помідори нашаткувати кружечками, перць та цибулю - кільцями. Каструлю заповнити шарами почергово, після зелені додати сіль. Все залити пляшкою пива, після закипання додати вершкове масло. Потім готувати на маленькому вогні 40-45 хвилин.

Пікантний рулет
Листкове тісто, шинка, маринований огірок, свіжий помідор, твердий сир, петрушка, солодка гірчиця, яйце, майоран, базилік, чорний мелений перець.
Розкачати тісто, змастити його гірчицею. По центру викласти смужкою начинку: дрібно нарізані сир + огірок + шинка + помідор + петрушка + сир. Посипати все перцем і частиною пряних трав. Згорнути рулет, добре защіпнувши краї. Змастити яйцем і посипати зверху рештою базиліка та майорана. Випікати до рум'яного кольору.

Торт «Штірліц»
Тісто: 4 яйця, склянка цукру, пакет легкого майонезу, банка згущеного молока, 2 склянки борошна, 1 ч.л. соди. Сироп: 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки молока. Крем: 300 г вершкового масла, 0,5 банки згущеного молока.
З яєць, цукру, майонезу, згущеного молока борошна та соди замісити тісто й спекти три коржі. З молока та цукру зварити сироп і після охолодження просочити ним коржі. Збити вершкове масло і згущене молоко. Цим кремом змастити просочені коржі. Прикрасити торт тонко нарізаним чорним шоколадом.

Рецептами поділилася коректор Тетяна КУЗЬМІНА.
 

 

Салат “Змійка”
4 середні картоплини, консерва в олії (сардина, бички, тунець), 3 яйця, 2 плавлені сирки, зубок часнику, майонез. Для прикраси: мариновані огірки, 2 яйця, 2 маслини, морквина.
Картоплю і яйця відварити, охолодити, почистити, натерти на тертці та викласти в салатник. Консерву подрібнити виделкою (рідину не зливати), додати в салат. Часник вичавити, змішати з майонезом і заправити ним салат.
На пласку тарілку викласти змійкою салат, надаючи йому форму звивистих ковбасок. Змію обсипати тертим яйцем. Тонкими кружальцями нарізати мариновані огірки й викласти з них луску змії. Очі можна зробити з маслин, а жало та корону - з морквини.

Курка, фарширована сиром та грибами
Курка (тушка), 150-200 г шампіньйонів, цибулина, 150 г твердого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 2 яйця, 4 скибочки білого хліба, склянка води, петрушка, сіль, перець, 2 ст. л. майонезу, 3 ст. л. олії.
Зняти шкірку з курки (хвостик відрізати, ноги і крила залишаються цілі, виймається лише м'ясо з кістками). Відокремити м'ясо від кістки, перекрутити через м'ясорубку. Білий хліб замочити у воді (можна використовувати молоко). Потім хліб відтиснути. Гриби дрібно нарізати, обсмажити з цибулею. Сир натерти на тертці. Зелень посікти. Вершкове масло розтопити. Приготувати фарш з м'яса, хліба, натертого сиру, сирих яєць, топленого вершкового масла, смажених грибів з цибулею та зелені. Курячу шкіру посолити, поперчити ззовні і зсередини, натерти улюбленими спеціями, майонезом. Викласти в курку начинку. Зашити отвір нитками. Змастити деко олією, покласти курку швом донизу (грудкою вниз), зв'язати крила і ніжки, щоб трималася форма. Запікати 1,5-2 години при температурі +160-180ºС, періодично поливаючи жиром, у якому смажиться курка.

Сирний торт “Тірамісу”
Для печива: 3 охолоджених яйця, 6 ст. л. цукру, 6 ст. л. цукрової пудри, 4 ст. л. з гіркою борошна. Для сиру “Маскарпоне”: 700 г жирного сиру, 700 мл вершків (33%), цукрова пудра - до смаку.
Білки відокремити від жовтків, збити в міцну піну, додаючи по одній ложці цукор. Жовтки розмішати й по одній ложці додавати до білків. Борошно просіяти через сито й поступово висипати до яєчної маси, обережно розмішуючи знизу вгору. На деко, встелене папером для випічки, кондитерським шприцом (або через кульок) викласти тісто смужками завтовшки 2 см і завдовжки - 15 см, посипати цукровою пудрою. Випікати в добре прогрітій духовці до легкого золотавого кольору, не відкриваючи дверцята духовки. Зняти печиво з дека і дати охолонути. Сир двічі протерти через сито, змішати з холодними вершками до однорідності. Додати цукрову пудру. Печиво занурити в охолоджену каву (її попередньо зварити), викласти на дно форми, зверху шар сиру “Маскарпоне”, потім знову шар печива, шар сиру. Поставити в холодильник для просочення на 3 години. Перед подачею посипати какао.

Рецептами поділилася кореспондент Світлана ЯСЬКОВА.

 

Печена риба з картоплею
1 кг риби (пангасіус, нототенія або хек), 1 кг картоплі, 0,5 кг цибулі, 300 г твердого сиру, майонез, сіль, перець, зелень.
Почистити рибу, порізати шматочками. Додати у майонез трохи солі, перцю, інших спецій за смаком, обмочити в отриманому соусі рибу. Почистити та нарізати кільцями цибулю, картоплю почистити і нарізати соломкою, твердий сир потерти на крупну тертку. Розігріти духовку. Покласти на деко папір для випічки, викласти тонкий шар цибулі, зверху рибу і знову шар цибулі. Зверху викласти картоплю, посолити, поперчити, можна злегка полити майонезом. Накрити кришкою і пекти у духовці 40-50 хвилин при температурі 180°С. За п’ять хвилин до готовності посипати сиром. Перед подачею на стіл прикрасити зеленню.

Гранатовий салат
0,5 кг курячого філе, стиглий гранат, консервовані ананаси шматочками, майонез, гірчиця з цілих зернят, сіль.
Філе відварити і порвати шматочками, гранат почистити, відділити зернята. Відкласти трохи зернят для прикрашання салату, інші всипати в миску з куркою та ананасами, перемішати. Змішати майонез із гірчицею, заправити сумішшю салат. За смаком можна додати трохи солі, прикрасити зеленню та зернятами гранату.

Торт “Графські руїни”
Для тіста: банка згущеного молока, 2 склянки цукру, 5 яєць, 2 склянки сметани, 1 ч. л. соди, погашеної оцтом, 4 склянки борошна. Крем: 0,5 л сметани, 1 склянка цукру. Помадка: 1 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. сметани, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. какао.
З’єднати усі інгредієнти для тіста, окрім борошна, ретельно перемішати. Всипати борошно і знову добре перемішати, тісто повинне бути консистенції густої сметани. Розділити тісто на чотири частини і випікати коржі (або випікати один великий і товстий корж, який потім розрізати на чотири частини). Сметану збити з цукром до однорідної маси. Приготувати шоколадну помадку: змішати усі інгредієнти та варити кілька хвилин на маленькому вогні. Три коржі змастити кремом, четвертий порізати на великі кубики і посипати ними торт. Зверху змастити шоколадною помадкою.
Рецептами поділилася кореспондент Ксенія ЖУЖА.
 

Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

До теми

Популярні новини

Останні оголошення

  Так  Ні, дякую