Гаряча тема:
- Війна
Розвитку гастродоуденіту сприяють нераціональне харчування, стреси або бактерія гелікобактер пілорі
Але сучасна медицина успішно бореться з хворобою
Серед захворювань шлунково-кишкового тракту помітне місце посідає гастродоуденіт. Серед факторів, які сприяють захворюванню, досить звичні для нас речі: нераціональне харчування, куріння, збільшення фізичних і емоційних навантажень, алергічні захворювання, екологічні фактори. У результаті цього порушується баланс між агресивними та захисними механізмами, які забезпечують цілісність слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. До агресивних факторів належать: соляна кислота, бактерії гелікобактер пілорі, деякі лікувальні препарати (аспірин, нестероїдні препарати, глюкортикоїди).
Хронічний гастродоуденіт – це хронічне рецидивуюче захворювання усього організму, при якому має місце запалення слизової оболонки шлунку та дванадцятипалої кишки.
Зазвичай, гастродоуденіт проявляється болем, який найчастіше локалізується в ямці під грудьми, може віддавати в ліву лопатку, грудну клітину чи у грудний відділ хребта. Крім того, хворий відчуває нудоту, печію, відчуття жару в ділянці серця. Щоб діагностувати хворобу, насамперед, після огляду лікаря, потрібно зробити аналіз крові. Важливе місце в діагностиці хронічного гастродоуденіту займає дослідження показників кислотоутворюючої функції шлунку (внутрішньошлункова РH-метрія). Повнішій діагностиці сприяють рентгенологічні та ендоскопічні методи діагностики. Останнім часом для діагностики запальних уражень шлунково-кишкового тракту використовують ультразвуковий метод обстеження. Для виявлення гелікобактерій пілорі проводять серологічне дослідження крові. Також для цього застосовують уреазний тест.
Під час фіброгастродуоденоскопії у хворого беруть шматочок слизової шлунку або дванадцятипалої кишки, який в лабораторії поміщають у спеціальне середовище з барвником. Зміна кольору барвника свідчить про наявність інфекції.ді
Важливо дотримуватися дієти
Дієта – дуже важлива складова у лікуванні гастродоуденіту. Насамперед, з раціону необхідно виключити продукти, що надто збуджують секрецію шлунка: м'ясо, рибу, томатні та грибні соуси, солені чи копчені рибу та м'ясопродукти, мариновані овочі та фрукти, закусочні м'ясні, рибні та овочеві консерви, особливо з томатною заливкою, прянощі та приправи, каву. Якщо прийом якогось продукту викликає неприємні відчуття у животі, нудоту, блювоту – його необхідно виключити з раціону. Загальновідомо, що краще їсти часто і потроху.
Крім того, сучасна медицина для лікування гастродоуденіту має багато ефективних лікарських препаратів. Однак, їх має виписати лікар. Він же й підбере найоптимальнішу схему прийому ліків.
Консультант – Людмила БЕЛІНСЬКА,
завідуюча гастроентерологічним відділенням Хмельницької міської лікарні.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: