ye-logo.v1.2

Акселераційне кролівництво

Суспільство 10124
Фото: ufa.olx.ru

Багато господарів сьогодні займається вирощуванням кролів, але разом з тим багатьох із них у цій захоплюючій справі трапляються і невдачі. Тому хочу ознайомити читачів «Сімейної газети» з методикою Михайлівського акселераційного кролівництва.

Зазвичай, кролики утримуються в клітках, встановлених здебільшого в сараї. Час від часу вони гинуть від різних хвороб, які викошують без малого все поголів'я. Не допомагають навіть регулярні щеплення. Такий стан справ до болю знайомий багатьом господарям практично в кожному регіоні країни. Причина цих бід криється в сукупності негативних для кролика факторів: порушена екологія, негігієнічні умови утримання, годівля, що не відповідає природним потребам організму, різноманітні стреси, які призводять до масових втрат, істотних збитків і гірких розчарувань. За рік від тих тварин, що залишилися живі, вдається таки отримати кілька кілограмів не дуже якісного м'яса та шкурки, що коштують копійки. Щоб мати з такої, здавалося б, ризикованої справи істотну віддачу - такі завдання для звичайного кролівника здаються просто фантастичними. Але, в акселераційному кролівництві все може бути зовсім по-іншому...

Акселераційну методику кролівництва запровадив академік Ігор Михайлов, відомий російський вчений. Він зробив своє відкриття на основі грунтовних біологічних і фізіологічних досліджень. Михайлов довів на прикладі кролика, що тварина, яка не отруює себе власними відходами і годується молоком матері до тримісячного віку, а також отримує вдосталь тепла і кормів, може набагато швидше рости і продуктивніше розмножуватися без будь-яких ліків і щеплень. А заодно набуває особливих якостей м'яса та хутра та ще й сильний імунітет до хвороб. Технологія заснована на поглибленому вивченні потреб кролика та їх повному забезпеченні. Завдяки цьому усуваються причини, що викликають у звичайному кролівництві повальну захворюваність тварин, уповільнення росту молодняку, перевитрату кормів, низьку якість м'яса та хутра.

Суть акселераційної методики - у специфічній конструкції агрегату для утримання кроликів. Це - оригінальна ярусна споруда - так звана міні-ферма (саме міні-ферма, а не клітка) з секціями для різних вікових груп. Працює така міні-ферма в напівавтоматичному режимі й вимагає для обслуговування всього півгодини один раз на 7 днів. Адже годівниці та напувалки в ній сконструйовані таким чином, що якщо їх заповнити, то запасу корму та води вистачає на цілий тиждень і вони цілодобово доступні для тварин. Варто знати про особливості будови кролячого шлунка: кролик постійно повинен щось жувати. Спеціальні спостереження показали, що дорослі особини споживають їжу до 80 разів на добу. При звичайному 2-3-разовому годуванні задовольнити природні потреби тварини неможливо. Крім того, з'ясувалося, що організм кролика потребує і великої кількості води. У міні-фермі акселерат може пити її досхочу, а не тоді, коли наливає недбайливий господар. Взимку вода підігрівається, а влітку - прохолодна. Вона ще й самоочищається завдяки особливій конструкції вакуумної поїлки. У результаті такого безперебійного та повноцінного режиму харчування, як це не дивно, кролик починає споживати кормів у 4 рази менше. У міні-фермі кролячі послід і сеча надходять у компактний піддон, який також замінюється раз на тиждень. Агрегат облаштований спеціальною системою природно-примусової вентиляції повітря, внаслідок чого він не має неприємного запаху і не приваблює мух, а акселерати дихають тільки чистим повітрям. Експлуатація міні-ферми передбачає також електричний підігрів маточників. Застосування такого нововведення принесло ефект: зекономлена енергія кормів тепер спрямовується на бурхливий ріст, тобто акселерацію; а ще стало можливим отримувати стабільні круглорічні окроли (кожен - по 8-15 кроленят) незважаючи на морози.
Завдяки акселераційній методиці молодняк кролів харчується материнським молоком протягом перших 3-х місяців життя, а далі вже переходить на сіно і комбікорм. Оскільки на підсосі тварини перебувають набагато довше звичайного, то їхній організм отримує найцінніші речовини, тим самим набуваючи сильного імунітету. Отож, акселерат не хворіє взагалі. Росте він у 3 рази швидше: товарної ваги (4-6 кг) набирає всього за 4 місяці. Його молочне м'ясо особливо смачне, не містить холестерину, запаху власних випорожнень, будь-яких інших хімікалій. Як запевняють лікарі, воно навіть здатне виводити з організму людини радіацію, лікувати виразку шлунка і значно підвищувати імунітет.

При вмілому господарюванні м'ясо отримують майже безкоштовно, тому що повністю окупає утворення і приносить дохід вже сама шкурка, а точніше хутро акселерата. Хутро - називається «мікраксель». Адже у акселератів воно теж особливе: високоноске (ворсини не випадають до 20 років) і надзвичайно красиве. За експертними оцінками фахівців, за якістю й красою мікраксель можна сміливо прирівняти до хутра песця, норки і навіть шиншили. З нього зазвичай шиють елегантні жіночі шуби, які завжди в ціні, а також м'які і міцні пледи з лікувальним ефектом.

Використання такої незвичайної ферми-агрегату в домашньому господарстві відкриває для її господаря нові, невідомі раніше можливості. Адже виготовити її можна самостійно, місця на ділянці вона забирає всього 5,6 кв. м, а встановлюється в будь-якому зручному місці - навіть під вікном житлового будинку. Служить міні-ферма довго - 10-15 років. Один раз виготовивши її, господар кожен наступний рік отримує від неї (підходячи тільки раз в тиждень) не менше 100 кг найціннішого м'яса і 35-40 шкурок з красивим і міцним хутром на одну повнорозмірну шубу. Виходить такий собі домашній «міні-цех», який родину і нагодує, й одягне. При цьому істотно економляться корми, відсутні проблеми з кролячими хворобами і, відповідно, з ліками та щепленнями. А яке тут поле діяльності для ініціативних і заповзятливих! Адже можна і не однією міні-фермою обзавестись, а, наприклад, кількома десятками. Клопоту з ними небагато - з обслуговуванням впорається і одна людина. Вкладені ж кошти в акселераційному кролівництві подвоюються із завидною швидкістю. Наприклад, вкладений господарем на початку року умовний капітал у розмірі 1000 гривень подвоюється вже через 4 місяці. Далі через кожні 4 місяці сума знову подвоюється, і в кінці року вже маємо 8000 гривень. У якій ще галузі відшукається такий стрімкий оборот коштів?

Безумовно, на перший погляд в акселераційній методиці розведення кроликів присутні багато незрозумілих і навіть «фантастичних» моментів. Причина - у нестачі інформації з цієї теми. Той матеріал, що інколи трапляється, в основному розрізнений, а іноді - навіть суперечливий. Напевно, мало хто про це знає, проте ентузіастами цієї справи ще кілька років тому була видана спеціальна методична брошура. У ній детально описана сутність цієї оригінальної методики, її переваги і перспективи. У мене залишилося кілька сотень цих брошур. Тому я можу безкоштовно вислати це видання поштою всім охочим, хто звернеться до мене та вкладе для відповіді відповідний конверт з марками на 2,5 грн. Моя адреса: м. Ковель, Волинська обл., вул. Відродження, 4, 45007, Петро Володимирович Кузьмич.

Петро Володимирович КУЗЬМИЧ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую