ye-logo.v1.2

Як доглядати за курчатами та чим їх годувати

Суспільство 154795
Фото: prikol.i.ua

У перший місяць, особливо перші десять днів, курчата потребують особливої турботи.

 Для них необхідно створити умови: тепле, сухе, чисте приміщення з хорошою вентиляцією, але без протягів. На один квадратний метр слід розміщувати не більше двох десятків курчат. Через півтора місяці курчат розсаджують у відсіки по сімнадцять голів, а через дванадцять тижнів - по десять на один квадратний метр загороди.
Необхідні умови
Перші три-п'ять днів курчатам краще стелити на підлогу папір, а на нього насипати просіяний комбікорм, дрібну кукурудзяну крупу. Курчата риються в такій підстилці без шкоди для себе і залишаються чистими.
У перший місяць курчата дуже вимогливі до тепла, вони гинуть навіть при кімнатній температурі. Перші п’ять днів температура в зоні розміщення курчат повинна бути 29-30°С, з шостого дня її знижують до 26-28°С і кожний наступний тиждень - на 3°С, до кінця місяця доводять до 18°С.
Добре обігрівати курчат інфрачервоними лампами: вони не сліплять і їх можна залишати на ніч. При теплій сонячній погоді курчат вже з триденного віку можна виносити на вулицю. До прогулянок їх слід привчати поступово.
Годування
У перші десять днів курчат годують через кожні дві години. У цей період кращою їжею для них будуть дрібно нарубані круто зварені яйця, розсипчастий сир, змішані з манною або кукурудзяною крупою. На десять курчат дають одне яйце або 50 г сиру, змішані з 50 г крупи.
Корисно давати курчатам дрібні крупи, злегка розмелені геркулесові пластівці, комбікорм, додаючи в них сухе молоко (1/4 частину від об'єму крупи або суміші круп) і одну розмолоту таблетку полівітамінів (на 10 курчат). Така суха суміш зручна тим, що птахівник може надовго відлучитися, засипавши корм в годівницю, і курчата самі регулюють споживання корму. Після кожного годування слід перевірити, чи у всіх курчат повні зобики.
З п'ятиденного віку курчат привчають поїдати дрібно рубану зелень, в семиденному віці добре давати розсипчасті мішанки на кисляку, м'ясному і рибному бульйонах, а також м'ясні та рибні відходи (по 5-7 г на голову), з десятого дня дають варену картоплю, терту моркву, гарбуз, кабачки та інші овочі. Вологі розсипчасті мішанки повинні поїдатися протягом 30-40 хвилин (дають 30-40 г на голову), залишки обов'язково видаляють, оскільки кислий корм викликає отруєння і загибель курчат.
Для кишківника курчат дуже корисні свіжі кисле молоко, сироватка, які дають вранці, а потім наповнюють поїлки свіжою водою. Як дезінфікуючий засіб два рази на тиждень дають на півгодини слабкий розчин марганцівки, але не слід давати його відразу ж без необхідності в перші дні життя курчат.
Починаючи з десятиденного віку, курчатам дають дрібно товчену крейду, добре проварену перемелену яєчну шкаралупу, в окремих годівницях завжди повинні бути дрібний гравій або великий пісок.

 

Підготувала Ксенія ЖУЖА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую