ye-logo.v1.2

Метафоричні ігри, мавки та прибульці

Культура 5877
Дмитра Скрипника
Володар гран-прі Ростислав Русинов.. Фото: Дмитра Скрипника

або Погляд молодих хмельницьких дизайнерів на моду

 Конкурс молодих дизайнерів «Барви Поділля-2013» відбувся 21-ий раз поспіль. У ньому взяли участь не лише студенти Хмельницького національного університету, а й молоді модельєри із Вінниці, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Мукачевого та Чернівців.
Всього на відбірковий тур було представлено 51 колекцію та 21 комплект одягу на конкурс однієї сукні. Удостоїлися фіналу трохи більше половини учасників.
«Барви Поділля-2013» мали кілька нововведень порівняно із попередніми роками: по-перше, паралельно проходив конкурс ескізів, роботи якого демонструвалися у холі біля актової зали ХНУ під час фіналу, по-друге, показ колекцій відбувався за номінаціями. Причому кількість учасників у кожній була різною. У номінації «Фольк», де колекції створювалися на основі народних традицій, було лише чотири фіналіста. Номінація «Є ідея!», де автор втілював у життя свою індивідуальність та поєднував непоєднуване, згуртувала дев’ять учасників. Найпопулярнішою виявилася номінація «Власний погляд», у якій одяг розроблявся відповідно до актуальної моди, у ній було представлено 16 колекцій.
На будь-який смак
Конкурсанти порадували глядачів та журі на чолі із народним художником України Миколою Мазуром оригінальними ідеями і не менш оригінальним втіленням їх у життя. Якщо в деяких сукнях можна сміливо йти на вечірку чи навіть вдягати у повсякденному житті, інші підійдуть для виступів і сценічних образів, то треті радше нагадували костюми для фільмів про прибульців чи мультяшних героїв.
Радували сцени, як у відомому фільмі, коли «брюки перетворюються на елегантні шорти». Так, жакети чи пояси трансформувалися у сумки, а пишні довгі сукні – спочатку у елегантні і короткі, а потім у щось, подібне до нижньої білизни. Траплялися і дрібні ексцеси, коли у моделей злітали шапочки з голови або доводилося підтягувати надто вузьку і довгу сукню, щоб не впасти.
Наостанок, доки журі радилося, глядачів трохи втомив півгодинний виступ студентських співочих талантів, зал почав порожніти. Втім, щаслива мить нагородження переможців врешті-решт настала. Перше місце здобули Анна Трачук із колекцією «Первинна матерія» (номінація «Фольк»), Інна Ревонюк з колекцією чоловічого одягу «Неокласика» (номінація «Власний погляд») та Юлія Пастух із колекцією «Наслідуючи Далі» (номінація «Є ідея!»), усі студенти Хмельницького національного університету. Гран-прі та швейну машинку «Зінгер» отримав студент кафедри дизайну ХНУ Ростислав Русінов. Демонстрація його колекції «Рута-м’ята» нагадувала театралізоване дійство: моделі із затягнутими білою вуаллю обличчями (спершу здавалося, що обличчя взагалі відсутні), блідими руками, взуттям у вигляді копит викликали зачарування та відразу водночас.
«За основу я взяв «Лісову пісню». Хотів передати потойбічний образ мавки: холодний і загадковий», - розповів Ростислав. Можна сміливо сказати, що дизайнеру це вдалося, адже його колекцію не лише високо оцінило журі, а й найактивніше підтримали глядачі.

Коментарі:

Serhiy 02.08.2013 03:32

Какой ужас ...

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую