ye-logo.v1.2

Хмельничани в Європі. Суперечності Відня

Туризм 3032
мандрівників
Фото: мандрівників

Наступний день мандрівники присвятили дослідженню австрійської столиці

Подружня пара Анна Думанська та Богдан Місюренко, котрі здійснюють двохмісячну мандрівку європейськими країнами, тепер у столиці Австрії. Нагадаємо, що добираючись туди із Кракова, пара випадково побувала ще у двох країнах,Чехії та Словаччині.
«Перший раз ми побачили вулиці Відня, коли вийшли з метро ввечері. Нас здивувала велика кількість сміття, бомжів, неформальної молоді, поліції, котра патрулює станції метро. Нас трохи налякав п'яний чоловік, який хитаючись крокував по вулиці з пляшкою горілки в руці. Австрійці тягли на повідках бідних домашніх улюбленців, не даючи їм навіть можливості відійти убік і понюхати щось», - діляться враженнями хмельничанами.
Однак наступного дня Відень показав їм інший, кращий, бік. Швейцарець Рето, у якого ночували Анна та Богдан, повіз їх у старе місто. Там їх вразили готичні собори незвичайною архітектурою і гострими шпилями, які високо тягнуться в небо.
«У той день святкували Національний день Австрійської республіки. Скрізь було багато людей та військової техніки. Також у деяких державних закладах були дні відкритих дверей. Наприклад, ми зайшли до Міністерства закордонних справ, де проводили виставки і роздавали різні дрібні подарунки з символікою МЗС Австрії, - розповідають подорожуючі. - Можна було навіть потрапити до президента на прийом, але туди вже стояла довга черга».
Також хмельничани потрапили в гості до львів’янки Ольги, яка вже кілька місяців живе у Відні, де пише докторську дисертацію про Галичину.
«Великим сюрпризом для нас стало те, що в будні дні після шести вечора і у вихідні практично всі магазини і супермаркети в країні закриті. Тобто, якщо ви не встигли запастися їжею з п'ятниці, то у вихідні доведеться доїдати старі запаси. Причиною такого явища є те, що люди не хочуть працювати вночі і у вихідні, натомість більше часу проводять з сім'єю. Більшість громадян підтримують такий вибір», - пояснює Богдан.
У Відні все ж працює кілька невеликих супермаркетів навіть у вихідні, в один з таких хмельничани і подалися. Однак, щоб увійти всередину, потрібно було постояти у черзі надворі, адже запускали людей невеликими порціями, щоб не було натовпу всередині.
Ціни, які починалися з двох євро, вразили мандрівників. «Кілограм найдешевших яблук, стограмовий шматочок сиру, хліб, булочка, йогурт – усе коштувало мінімум 2 євро (22 грн.). Навіть складно було знайти продукт, який коштував би євро або менше, - дивуються Аня та Богдан. - Ще день тому, коли ми були в Польщі, цифри на цінниках були такими ж, тільки в злотих, що виходило більше ніж втричі дешевше. Таке різке подорожчання продуктів спричинило шок!»
Однак виявилося, що заробітки в країні відповідні: найнижча зарплата – 1 тисяча євро, а допомога по безробіттю – 800 євро. Оренда однокімнатної квартири не в центральному районі коштує 350-500 євро.
«За воду в Австрії платити взагалі не потрібно. Причому вода з-під крану придатна до вживання навіть без кип'ятіння. Також її п'ють з невеликих фонтанчиків в центрі міста», - кажуть хмельничани.
Читайте також про прогулянку Ані та Богдана у Кракові.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую