ye-logo.v1.2

До самозахисту готуйсь!

Суспільство 10502

Останні подій у країні показали, що фраза «захисти себе сам» зараз, як ніколи, актуальна.

 Отож, побачивши у соціальних мережах оголошення про набір усіх бажаючих на безкоштовні початкові курси прикладної самооборони, вирішили прийти на пробне заняття. А ще – поцікавились у спеціалізованих магазинах Хмельницького наявністю засобів спецзахисту. Але про все по черзі.
«Краще прийдіть й на власні очі усе побачите»
«Увага! У зв’язку із нестабільною політичною ситуацією у країні, заради збереження нашої Батьківщини, ви зобов’язані бути готовим обороняти Україну, себе та своїх рідних», – таким гаслом починалось оголошення про набір на безкоштовні початкові курси прикладної самооборони. З нього дізналась, що заняття починаються о восьмій вечора й проходять тричі на тиждень: щопонеділка, середи та п’ятниці у спорткомплексі спортивно-підготовчої міліцейської школи «Самсон-право», що у провулку Пушкіна. Зателефонувавши за одним із вказаних номерів, поцікавилась, чи набрана вже група й чи ще приймають бажаючих. «Звісно приймаємо, приходьте у п’ятницю о восьмій вечора. Вхід до спорткомплексу з провулку, що ліворуч від міськвиконкому», – повідомив на тому кінці дроту хлопець, який представився Віталієм Сірманом – одним із тренерів курсів прикладної самооборони. Коли ж почала розпитувати подробиці, порадив: «Краще прийдіть й на власні очі усе побачите».
Отож у призначений день та час – ми з фотокореспондентом у спорткомплексі спортивно-підготовчої міліцейської школи «Самсон-право». Вирішивши не лише подивитись, а й, можливо, спробувати вивчити кілька прийомів самозахисту, прямую до жіночої роздягальні, щоб переодягтись у зручний одяг. Там – вже кілька дівчат, які одразу ж дають поради: «Кросівки навряд чи знадобляться. У залі – мати. Тому займаємось у шкарпетках чи чешках». До того ж попереджають, що крепатури та синців навряд чи вдасться уникнути – адже у них тут усе серйозно. А у спаринги тренери ставлять не лише дівчат, а й хлопців, щоб наблизити до умов, близьких до реальних.
О восьмій вечора починається розминка. У залі – дев’ятеро бажаючих навчитись азам прикладної самооборони: п’ятеро дівчат та четверо хлопців, два тренери та ми з фотокореспондентом. Як розповів директор спортивно-підготовчої міліцейської школи «Самсон-право» та один із тренерів курсів Гаррі Осідлевич, зазвичай у них більше людей, але вечір п’ятниці зробив свою справу. «Не могли стояти осторонь останніх подій у країні, тому й організували їх, – каже Гаррі Миколайович. – Стартували у перших числах березня. Сьогодні – п’яте заняття. На першому було чотири людини. Нині ж ходить чоловік 15. Це і хлопці, і дівчата віком від 18 до 25 років. Хоча якихось обмежень у віці – немає. Курси тримісячні, тому ще є час навчитися. Після закінчення бажаючим проведуть атестацію і вручать дипломи».
«Якщо ж ви попали в оскаженілий натовп, ваше головне завдання – не впасти»
За словами Гаррі Осідлевича, якщо людина хоча б раз відпрацює прийом, обов’язково запам’ятає його на підсвідомому рівні. Й у екстреній ситуації зможе застосувати.
Заняття початкових курсів прикладної самооборони триває дві години. Воно умовно поділено на кілька частин: перші 30 хвилин – розминка, далі – прийоми захисту від дій супротивника, а на завершення – спортивно-історичні бої «щит-меч», які тут лагідно називають «беркутята».
В основній частині заняття вчили больових прийомів та як правильно падати. Показували, як захистити себе у положенні лежачи. «З якої висоти ви не падали б, намагайтесь «приземлитись» на долоні, й аж ніяк не нирками», – наголошує Гаррі Миколайович й одразу демонструє, як це виглядає на практиці. А ще розповідає, що у ситуації, коли йдеш по вулиці, а тебе перестрівають двоє, потрібно вибрати слабшого й різко штовхнути його на сильнішого та втікати. «У цьому випадку розрахунок зроблений на несподіваність», – зазначає Гаррі Осідлевич й показує, як правильно потрібно проводити цей прийом.
До того ж на занятті відпрацьовувались прийоми, вивчені у попередні дні. Тим, для кого це був перший урок практичної самооборони, а таких того вечора було двоє, тренери приділяли посилену увагу, «розжовуючи» усе до найменших дрібниць, поки у них не вийде. Адже, як зазначив тренер Віталій Сірман, який має перший дан з військово-спортивного багатоборства, навіть один влучний удар може врятувати життя на вулиці. «Якщо ж ви попали в оскаженілий натовп, ваше головне завдання – не впасти, – твердять тренери. – Інакше вас можуть просто затовкти ногами. Намагайтеся вибратись із натовпу, активно працюючи плечима».
«Ми тут – через останні події в країні», – в один голос твердять усі, хто того вечора прийшов на заняття початкових курсів прикладної самооборони. Для двох подруг Ірин – це було п’яте заняття. Вони тут – з першого дня й планують пройти увесь курс. Кажуть, що дуже зручний графік занять, не заважає ні роботі, ні навчанню. Ірини переконані, що кожна дівчина повинна вміти себе захистити.

Дві подруги Ірини - з першого дня занять. Вони переконані: кожна дівчина має вміти себе захистити.


А 25-річна Анна прийшла сюди, бо зрозуміла, що фізично не підготовлена до подій у країні. Тому й вирішила виправити цю ситуацію. Її подруга, 24-річна Катерина каже, що отримані на заняттях навички, можливо, колись врятують їй життя. Хоча люди, які її оточують, несерйозно ставляться до них. Але Катерина на це не зважає, адже вже має перші успіхи – зуміла «закрутити» майже на голову вищого за неї брата.
P.S. Якщо хочете записатись на курси прикладної самооборони, телефонуйте за одним із номерів: (068) 010-30-85; (050) 339-13-60. Оплата розмови згідно тарифного плану вашого оператору.

З газовими балончиками у Хмельницьких магазинах – негусто
Зважаючи на те, що не у кожного, в міру різних причин, є можливість відвідувати курси самооборони, ми вирішили поцікавитись у спеціалізованих магазинах Хмельницького наявністю та ассортиментом газових балончиків. Адже через останні події у країні деякий час було негласне обмеження на їхній продаж – через використання не за призначенням.
Як розповіли у магазині «Байкал», що на вулиці Грушевського, у них були газові балончики «Кобра», які розпилювали газ чітко направленим струменем. Коштували вони 50-60 гривень. Але зараз їх немає – розібрали. Коли ж буде нова партія – у магазині не знають. Кажуть, що постачають їх із тих міст, де зараз неспокійно.
В асортименті магазину «Рекрут», який знаходиться на вулиці Вайсера, виявилось чотири види газових балончиків марки «Терен» середньою вартістю тридцять гривень. За словами продавця, балончики «Терен 1м» передбачені для продажу цивільним, «Терен 4м» – для працівників правоохоронних органів. Хоча різниця у вартості – кілька гривень.
У магазині «Шмайсер-Україна», що поблизу старого РАГСу, газових балончиків не було. Як зазначив продавець, перед революцією у країні їхній продаж обмежили і це обмеження нібито ще не зняли..

Балончики "Терен 1М" передбачені для продажу цивільним,  а "Терен 4М" - для працівників правоохороннних органів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую