ye-logo.v1.2

Планети в казках

Суспільство 8080
Фото: sevengalaxy.ru

Починаємо з такого популярного героя, як Іван-Дурень.

 Часто в сюжеті казок його посилають туди, не знати куди, принести те, не знати що. Він сам робить такі кроки, що часто перебуває на краю загибелі і разом з тим дивом виходить переможцем (царем) з ситуації. Тут тобі торбина з помічниками чи скатертина-самобранка. Мета такого шляху – вільний пошук самореалізації, до якого спонукає волелюбний Уран. Це вік до трьох років, коли дитині все цікаво, вона нічого не боїться, бо навкруги помічники й їжа теж є.
Далі, знайшовши матеріал для творіння (дерев'яне поліно), тато Карло вдихає в нього життя, попередньо сформувавши його в образ людини. Його творіння приводить тата Карла до потаємної мрії, дверей за малюнком з вогнищем. Але перед тим Буратіно не бажає навчатись у школі, прагне легких грошей, потрапляє не в одну халепу. Це Меркурій вчить контролювати весь процес творчості й свідомо керувати ним. Це період життя від 3 до 12 років. У дев'ять років дитина входить в соціум, отримуючи синці від Лисиці-Аліси і Кота Базиліо.
Казка про Царівну-Жабу відкриває нам все нові й нові якості царівни, приховані від людей, як ховав її Іван-Царевич в хустинку. Так молодий Місяць поступово з кожним днем відриває нам частинку себе. Стає все повнішим, прекраснішим і прояснює все навколо нас. Поспішив Іван-Царевич, спалив жаб'ячу шкірку, і, порушивши природний місячний ритм життя, створив собі багато проблем. Швидкість думки випереджує природні ритми і з цим весь час бореться. Всі подальші проблеми Іван-Царевич вирішує. Щоправда, якою ціною?! Ось так ми живемо, бажаючи всього і відразу. Це віковий період з 12 до 28 років. Не відкривши повністю всі свої внутрішні якості душі, людина не має шансу реалізуватись як особистість, засяяти і освітити все навколо себе.
Як пощастило маленькому Сашкові Пушкіну з прекрасною нянею-байкаркою Ариною Родіонівною. Вона відкрила його геній, своїми казками-переказами. В його «Казці про царя Салтана» він розповідає про те, як цар, не повіривши своїм почуттям, а повіривши різним пліткам, роками не жив, не спілкувався і навіть не бачив свій витвір – свого сина Гвідона. Виникле з небуття квітуче місто з чудесами та новою культурою, створене Царівною-Лебідь – Венерою, не відразу відкрилося серцю царя. Чи не нагадує це вам теперішні стосунки батьків і дітей, проблеми поколінь. Венера вчить бачити прекрасне, виявляти почуття любові до коханих, до дітей, до батьків, до знедолених, до тих, хто потерпає від насильства злого Орла-Чародія. Врятуйте красу, а «краса врятує світ» – старий, відкривши новий, якщо ви відкриєтесь йому. Тут немає меж віковим категоріям.
Сонце найяскравіше, на яке неможливо навіть дивитись, запрошує в казках до відновлення життя через творчу реалізацію особистості. В казці «Коник-Горбоконик» головний герой проявив багато здібностей: спіймав вогняну кобилицю, здобув Жар-Птицю, завоював серце (символ Сонця) Цар-Дівиці, і, скупавшись в контрастних за температурою рідинах, став красенем. Фізична витривалість – це теж якість сонячної енергії.
Казка «Дванадцять місяців» та інші, в яких за доброту та покірність герой чи героїня отримує скриньку з багатством, а за зло та гординю – скриньку з жабами чи собачу подобу, знайомить нас з силою Юпітера. Ця планета вчить, як при однакових стартових умовах, але різних вчинках можна досягти матеріального успіху або втратити все. Енергія його діє в двох протилежностях: як нагороджує, так і карає.
Морське царство з русалоньками та водяниками символізують нашу підсвідомість. Цар Нептун спонукає нас розслаблятись та потрапляти в ейфоричні пута ілюзії, відриваючи нас від реальності. Казки вчать, як побороти чудесні видіння підсвідомості, щоб не зруйнувати реальний світ.
Казки про великі багатства сховані в печерах, чи закопані під землею, проявляють енергію Марса. Ці таємничі багатства не приносять радості нікому: ні позитивним героям, ні негативним  тільки конфлікт та боротьбу. Тут головне  знайти не багатство, а вихід з печери або з нестандартних ситуацій. Розсипалось Кощеєве царство, коли герой зламав кінчик голки. Відкрилась та закрилась гора, коли були сказані чарівні слова. Багатства повинні або бути повернутими всім, або щезнути.

Коли герої казок на 3, 7, 9 років потрапляють зовсім в інші умови життя, а потім повертаються назад, то це з ними робить Сатурн. Він – господар часу. Старички-Лісовички, порослі мохом, та старі феї на різні часові відтинки беруть, обов’язково з якоюсь умовою, на квартиру до себе героя чи героїню, що заблукали. Чогось навчають, всьому свій час, а потім повертають до звичайного життя. Казка вчить, що процеси зародження, розвитку і дозрівання як плоду, так і ситуацій мають певні періоди і терміни. Тільки поступово і послідовно можна досягти стабільних успіхів. А в казках «Теремок», «Рукавичка» Сатурн вказує на те, що треба знати міру в усьому. Час і простір поза Сатурном безмірні, а до нього обмежені. Теремок розвалився, рукавичка розірвалась і того, що сталось, не відновиш. Але це наука для майбутнього.

Любов ДЕМИДАС.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую