Гаряча тема:
- Війна
Людмила Волос протягом зими вирощує на підвіконні кріп, петрушку та шпинат
Знана на Чемеровеччині фітоцілителька черпає силу та здоров’я із трав, адже присвятила їх вивченню все своє життя.
Навіть узимку її домівка більше нагадує оазу, а підвіконня в її хаті потопають у пряній зелені.
У хаті Людмили Волос із села Вівся Чемеровецького району завжди пахне травами. Вона, як тепер модно називати, – фiтотерапевт. Але вiд багатьох знахарiв, якi знаються на травах, відрізняється освiченiстю, адже має диплом, завірений Комітетом iз народної і нетрадиційної медицини Міністерства охорони здоров’я України. Крім того, пані Людмила цілий рік тішить своїх близьких свіжою пряною зеленню, яку вирощує не лише на городі, але й взимку на підвіконні. Жінка запевняє, що кріп, петрушка, шпинат, базилік, розмарин – це далеко не повний перелік запашної травички, яка без зайвих клопотів ростиме і взимку. Для цього вам знадобиться лише якісний грунт, агроволокно чи плівка та невеличке відро.
«Головне, щоб вікна виходили на сонячний бік»
«Уся зелень, вирощена в домашніх умовах, корисна для нашого здоров’я, адже містить вітаміни та мікроелементи, які нам так необхідні. Особливо в зимово-весняний період, коли люди потерпають від авітамінозу, – каже Людмила Володимирівна. – Тим більше, що вдома ви не використовуватимете «хімії» і тим самим вбережете себе від нітратів. Звісно, найкраще, якщо у вас є тепличка, вона для вирощування зелені – найоптимальніший варіант. Але цілком можна обійтися й без неї. Пряні трави спокійно ростимуть у невеличкому ящичку навіть на вашій кухні. Головне, щоб вікна виходили на сонячний бік. Найпростіше вирощувати петрушку. Її корінь можна перед заморозками викопувати просто із грудкою землі й садити в горщик. Дуже добре ростуть на підвіконні шпинат, кріп та листя салату. Їх висівають із насіння. Також можна посадити базилік, тархун, розмарин, крес-салат, чабер тощо. Навіть огірки! Єдине, що на підвіконні не ростиме – це квасок. Він примхливий і потребує кислого грунту. До речі, січень-лютий – це час подбати про майбутній врожай. Я уже планую братися до висаджування кореневої, листкової та черешкової селери, а також базиліку. Це такі культури, яким потрібно багато часу на достигання. Тому зручніше та перспективніше посіяти її насамперед у горщику або ящику, а потім пересаджувати у відкритий грунт».
З якісного насіння виросте хороша зелень
За словами пані Людмили, найкраще для «домашньої» зелені підходить компост. Ще слід подбати, щоб у тарі, в якій ростиме рослина, були знизу отвори. З ними травам не загрожує перезволоження. На дно ящика або відеречка бажано застелити поліетиленову плівку або агроволокно. «Насіння пряної зелені потрібно висівати поверхнево, не трамбуючи землю, – каже травниця. – Зверху затягнути харчовою плівкою. Зняти ж її слід лише тоді, коли з’являться перші сходи (можна час від часу обпорскувати рослини з розпилювача). Потім зелень потрібно поливати відстояною водою кімнатної температури. Частота поливу залежить від швидкості підсихання земляної грудки. З якісного насіння виросте хороша зелень. Я купую голландське, оскільки серед нашого, українського, нині трапляється багато підробок».
«Уся зелень, вирощена в домашніх умовах, корисна для нашого здоров’я», – каже Людмила Володимирівна.
На підвіконні можна посадити і «аптечку»
Практично всі рослини, які ростуть на підвіконні, корисні. Вони насичують простір киснем, очищають повітря від шкідливих домішок і пилу. Але деякі з них можна вирощувати як сировину для лікувальних відварів та настоянок. «Що ж до лікарських трав, то в домашніх умовах вони дещо втрачають свої цілющі властивості. Хоча деяку лікарську сировину можна виростити вдома без втрат, – каже пані Людмила. – І це не лише алое, каланхое та золотий вус. Можна садити в горщики і чорнобривці, м’яту, мелісу та навіть кропиву. Заборонено використовувати гербіциди. Не слід застосовувати і мінеральні добрива. Найкраще підходить компост. Важливо поливати часто, щоб уникнути висихання, але, разом із тим, намагатися, щоб грунт не промокав».
Фото з архіву редакції.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: