ye-logo.v1.2

День міста: П'ять місць Хмельницького, які маловідомі туристам

Туризм 13256
Широкі простори, внизу маленький Південний Буг, а над ним нависає залізничний міст, через який йдуть потяги у північному напрямку (на Старокостянтинів і Шепетівку).
Широкі простори, внизу маленький Південний Буг, а над ним нависає залізничний міст, через який йдуть потяги у північному напрямку (на Старокостянтинів і Шепетівку).

У рейтинг увійшли залізничний міст, старовинні надгробки і сучасний стріт-арт

Хмельницький — не надто туристичне місто, тим не менш, і воно має чим потішити мандрівників, наприклад, єдиним в Україні пам'ятником барону Мюнхгаузену чи унікальними скульптурами з металобрухту Миколи Мазура. Є у нашому місті і менш відомі місця, які також заслуговують на увагу. Пропонуємо ТОП-5 місць, які не показують туристам, а варто би.

Читайте також: День міста: П’ять подій, що кардинально змінили історію Хмельницького

 

 

 

 

11-поверховий... малюнок

У Південно-Західному мікрорайоні, на будинку 6а по вулиці Інститутській вуличні художники намалювали велетенський мурал: дівчинка з оберемком різнокольорових повітряних кульок дивиться в небо. Малюнок має неофіційну назву “Поверніть нам наше небо” та символізує бажання людей до миру та злагоди. Над першим таким масштабним малюнком у Хмельницькому працювала команда одеських художників М-97. Їхні роботи також прикрашають будинки у Кам'янці-Подільському.

До речі, сусідню багатоповерхову новобудову також прикрашає велетенський малюнок. Робота Олександри Слюсаренко із Харкова та Михайла Коробкова із Севастополя теж присвячена “повітряній” темі — тут зображені повітряні кулі і дирижаблі, які здіймаються над будиночками.

Філософія і географія у камені

 

Зовсім недалеко від муралів, якщо перейти через вулицю Інститутську, можна потрапити ще в одне цікаве і досить мальовниче місце — ботанічний сад Хмельницького національного університету. На території у п'ять гектарів ростуть 610 найменувань, видів та сортів культурних рослин, 32 види занесені до Червоної книги України. Тут можна побачити магнолію, тюльпанове дерево, метасеквойю та інші екзотичні рослини. Між рослинами прокладені доріжки і встановлені лавочки, так що у саду можна і гуляти, і відпочивати.

Особливий інтерес становить японський сад площею у півгектара, який розробляло керівництва саду разом із студентами. Туї Ельвангера, басейн з райграсу, гінкго — найстаріше з виду дерев (ще з динозаврового періоду), яке в Японії вважається священним деревом буддистів, тис ягідний — унікальна рослина світової дендрофлори та клен пальмовидний — рослина з ніжним розлогим гіллям, пурпуровим листям – це лише частина з того, чим дивує японський сад.

Кілька років тому на честь 50-річчя навчального закладу на території японського саду створили експозицію із каміння “Країна знань”. Цікаво, що таким чином облаштували заболочену ділянку. Тепер замість трясовини тут можна побачили ландшафтні композиції, які символізують філософію, географію, фізико-математичні, суспільно-історичні та інші науки.

А ще на території саду квітне карта України із чорнобривців.

Індастріел+природа

Ще одне мальовниче місце розташоване у Дальніх Гречанах. Воно підійде для прогулянок, пікніків, цікавих фотосесій та навіть для риболовлі (коли у річці достатньо води). Широкі простори, внизу маленький Південний Буг, а над ним нависає залізничний міст, через який йдуть потяги у північному напрямку (на Старокостянтинів і Шепетівку). Тут тихо, малолюдно, але досить гарно. Міст має цікаву металеву конструкцію і доріжку для пішоходів.

Як знайти це місце? Треба йти по вулиці Курчатова аж до самого її кінця, доки не впрешся у залізничну колію. Тоді поверніть направо і пройдіть близько 500 метрів.

Кам'яні янголи і готичні дзвіниці

Старе кладовище на вулиці Кам'янецькій (розташовується між Кам'янецьким залізничним переїздом і дитячою лікарнею) — одна із найцікавіших пам'яток історії міста. Тут можна побачити кілька вишуканих надгробків кінця ХVІІІ - початку ХІХ століття, які більше нагадують витвори мистецтва: ось хрести з витонченим різьбленням, тут ангел з розкішними крилами схилився біля хреста, а поряд — надгробок у вигляді готичної середньовічної дзвіниці. Ще кілька десятків років тому скульптур було значно більше, та й ті, що “дожили” до наших днів, руйнують природа і люди. Тому поспішайте бачити!
В історичних нарисах “Прогулянка Проскуровом” краєзнавець Сергій Єсюнін зазначає, що на кладовищі ще кілька десятків років тому стояла православна капличка, збудована наприкінці XIX століття над склепінням генерала І. Назанського (помер у 1897 році).
На кладовищі збереглися могили відомих проскурівчан, зокрема, легендарного отоларинголога С. Полозова, військовослужбовців Проскурівського гарнізону генерал-майорів П. Троїцького й А. Картамишева, проскурівських підпільників Марії Трембовецької, Петра Семенюка і Миколи Ченаша тощо.

Ще 25 25

Один з найневідоміших пам'ятників Хмельницького розташовується поблизу автобази “Поділля-плюс”, що на вулиці Тернопільській, 13. Це пам'ятник воїнам-автомобілістам часів Другої світової війни.

Пам'ять водіїв, які загинули під час війни, вшановує раритетний автомобіль ЗіС-5 з щасливим номерним знаком “Ще 25 25”. Саме на таких вантажівках, які випускали у 1933-48 роках, возили у війну “Катюші” та інше озброєння.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую