ye-logo.v1.2

БіоТЕС в Кам'янці-Подільському: відкриття, на яке чекали 3 роки

Економіка 9409
Така теплоелектростанція перша в Україні, третя у Європі та лише п
Така теплоелектростанція перша в Україні, третя у Європі та лише п'ята у світі. Фото: автора

Теплоелектростанція буде обслуговувати 22 тисячі мешканців міста.

В Кам'янці-Подільському втілили в життя наймасштабніший проект міста – збудували новітню біо-теплоелектростанцію. Сьогодні відбулося її відкриття. Тут натиснули пускову кнопку та дали місту гарячу воду уже з нової біо-ТЕС. Тож побачити, як діє на практиці перша в Україні, третя у Європі та лише п'ята у світі біо-теплоелектростанція змогли усі, хто побував на відкритті.

Очікуваних гостей, серед яких наче мали бути Президент та прем'єр-міністр на заході не було, лише керівництво міста та області. А от Сергій Савчук, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження зізнався, що не зміг пропустити таку подію у його рідному Кам'янці-Подільському.

«Ця, одна з найбільших у світі ТЕС, вироблятиме електричну і теплову енергію не з газу, а з альтернативних видів палива. Більше двохсот багатоповерхівок, кілька дитячих садків та шкіл в Кам'янці-Подільському, тобто десь 60 відсотків міста, будуть отримувати тепло саме з альтернативних джерел енергії, які використовуватиме ця ТЕС.

На відкриття завітало керівництво міста, області та Держенергоефективності.

Великий «плюс» такої станції в тому, що її використовуватимуть не лише в бюджетній сфері, а й в житловому секторі. Переймати досвід Кам'янці-Подільського, сподіваюся, будуть й інші міста України», - впевнений Сергій Савчук, голова Держенергоефективності.

Сергій Савчук впевнений, що досвід Кам'янця-Подільського перейматимуть інші міста.

Ще у 2014 році Кам'янець-Подільське комунальне підприємство «Міськтепловодоенергія» одне з перших в Україні задекларувало амбітний план – за кілька років максимально відмовитися від використання природного газу та перейти на альтернативні види палива. За цей час в місті проведено реконструкцію трьох діючих та збудовано чорити нові котельні, які працюють на агропалетах та деревній трісці. Уже завдяки цьому споживання природного газу в місті зменшили на 5,2 мільйона гривень.

Окупити будівництво ТЕС планують за 5 років.

"Введення в дію такої біо-ТЕС важливий крок в плані енергетичної незалежності, - вважає Вадим Лозовий, голова Хмельницької ОДА. - Ця теплоелектростанція обслуговуватиме 22 тисячі мешканців міста. Цілком можливо, що болюче питання підвищення тарифів їх не торкнеться, а якість послуг буде вищою. Крім того, будівництво таких об'єктів важливе для інвестиційного розвитку області. Так, на будівництво цієї ТЕС було залучено 23 мільйони доларів інвестицій».

Збудували ТЕС за кошти Світового банку, в кредит під 0,01%.

  

Присутні позували для фото та слухали цікаві факти про біо-ТЕС.

Повністю окупити проект планують за 5 років. Песимістів, які переконують, що для діяльності такої ТЕС дуже скоро не вистачить біомаси, а довкола почнуть вирізати ліси, запевняють, що грамотна обрізка деревини в місті на довкола забезпечить ТЕС сировиною повністю. Відтак ще й місто та околиці матиме доглянутий вигляд.

Майданчик для сировини заповнений тріскою.

Працюватиме біо-теплоелектростанція на біопаливі – соломі, відходах кукурудзи та деревній трісці. На відкритті присутнім показали майданчик, заповнених некондиційною деревиною, та як вона переробляється на тріску. Завдяки новітнім технологіям переміщення та сортування палива, підприємство може працювати в автономному режимі півтора місяці.

Деревину на тріску установка переробляє за лічені хвилини.

Теплоелектростанція оснащена турбінами, в системі яких замість водяної пари випаровуються органічні рідини. Потужні твердопаливні котли, запевняють, мають екологічні паспорти, а подібні установки використовують у провідних європейських країнах. Тож містяни мають бути спокійними з приводу шкідливих викидів в повітря. 

Усі котли мають екологічні паспорти. 

Загалом місто планує зменшити споживання природного газу на 15,5 мільйона кубометрав газу. Це приблизно 65 відсотків від того, що Кам'янець споживає сьогодні. У грошовому еквіваленті – це 115 мільйонів гривень.
 

Працюватиме біо-теплоелектростанція на біопаливі – соломі, відходах кукурудзи та деревній трісці.

Поруч з ТЕС розташована когенераційна електростанція, яка використовуватиметься для комбінованого виробництва електричної та теплової енергії.

 Окрім теплової, тут вироблятимуть й електроенергію.

Теплоелектростанція видаватиме 42 мВт теплової енергії та 4 мВт електричної енергії. 

Аналогічні ТЕС працюють в Парижі, Гонконзі, Берліні та місті Гельсінки. Кам'янець-Подільська біо-ТЕС стала такою п'ятою в світі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую