ye-logo.v1.2
23 Вересня, 2020

„Вдаримо” м’ясом по високих цінах

Економіка 1167

До Нового року продукти подорожчають на 40%, – заявив на Бі-Бі-Сі експерт Центру Разумкова Сергій Наливка. Як під час тотального подорожчання здешевити раціон? Це питання досліджували кореспонденти „Є Поділля”

З черговою хвилею підвищення цін на гречку, м’ясо – курятину та яловичину, картоплю, молоко, макарони та вироби з борошна гаманці й холодильники багатьох людей одразу ж помітно „схудли”.  „Гарно жити не заборониш” – гасло не забуте, але для пересічних громадян з середньостатистичною заробітною платою уже не актуальне. А от книги, на кшталт „Як заробити свій перший мільйон?”, „Як примножити капітал?” – ще користуються популярністю, але лише серед тих, хто вірить у казки. Бо каші з сокири не зварити.

За порятунком – на город
Чи не кожна жінка має свої секрети, як „надурити” шлунок. До прикладу, в арсеналі українських господарок завжди почесне місце займали „закрутки”, якими хоча й не замінити повноцінного обіду, але урізноманітнити його – можливо. Крім того, м’ясний бульйон на „голій” кістці, „зажарка” з цибулі та моркви на шматочку сала – замість свіжини, недорогі сардельки – замість соковитої свинини. Неабияк рятують людей і присадибні ділянки або дачі.
„Я маю свій город, – розповідає ректор Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Інна Шоробура, – і вирощую на ньому майже все, навіть, брюссельську і синю капусту. Кабачки, моркву, буряки теж маю свої. Обожнюю печену і смажену картоплю, а власну готувати – удвічі приємніше. До супермаркетів навідуюся зрідка, що куплю – те й маю. А щодо м’яса, то якою б не була ціна, завжди краще переплатити і взяти якісну ковбасу, ніж дешеву, але невідомо з чого”.
Актор театру ім. М. Старицького Ярослав Дмитрик вважає, що  людина повинна прислухатися до свого організму. Це, на його думку, стосується і вибору раціону харчування. За словами актора, від дорогої картоплі  він відмовився залюбки, залишивши у своєму меню хіба що вареники з нею. Гречку – вживає зрідка, й лише тому, що вона надзвичайно корисна для організму. „А от без м’яса – я не можу, – каже Ярослав, – тому його з свого раціону не виключатиму”.
А от лікарі радять  на продуктах не економити. Особливо – як- що маєте проблеми зі здоров'ям.
“У жодному випадку не можна змінювати своє меню тим людям, яким лікар прописав якусь дієту, – застерігає головний лікар обласного центру здоров'я Людмила Небесна. –  Адже відмова від якогось продукту чи заміна його іншим може зашкодити хворому органу. І, зекономивши на харчуванні, ви значно більше витратите на лікування. Тому якщо хочете змінити дієту, порадьтеся зі своїм лікарем”. Та й здоровим людям Людмила Федорівна не радить відмовлятися від звичного раціону.
“Організму  потрібні усі поживні речовини — і білки, і жири, і вуглеводи, – каже Людмила Небесна. – Тим паче, не варто зміню- вати раціон восени, сидіти на ді- єтах. Адже якраз зараз загострюються усі хронічні хвороби, організм адаптується до нового, осінньо-зимового періоду. Навіщо йому ще й випробування дієтою?”.
Сама ж Людмила Федорівна віддає перевагу домашнім стравам. “Економлю у тому, що намагаюся рідше  відвідувати кафе та ресторани, – каже пані Людмила. – Наприклад, зі шматочка м'яса можна зварити суп чи борщ, а потім його використати для приготування другої страви. Зараз осінь, є багато овочів і фруктів, з яких теж можна приготувати багато смачних і корисних страв. Влітку я завжди заморожую багато ягід та фруктів. А взимку варю з них компоти, і не купую сумнівних фабричних соків. Головне — не лінуватися, і можна раціонально харчуватися, навіть не витрачаючи великих сум”.

Акцент –
на сезонні овочі
Хмельницькі заклади громадського харчування підвищенню цін теж не зраділи, але кардинальних змін у меню поки що не планують, готують у звичному режимі. Це чи не одноголосно підтвердили у ресторанах „Євросмак”, „Сто- личний”,  „Два гуся” і „Ситий будяк”. Цін вони суттєво не підні- мали, бо це відлякує клієнтів.
„Ми ввели в щоденне меню більше сезонних овочів та салатів із них, – розповідає адміністратор ресторану ”Столичний”  Марина. – Помідори, перець, морква, капуста, буряк – все це до вподоби клієнтам, які у нас харчуються. Крім того, як на мене, люди навпаки почали більше замовляти м’ясних страв, тому що м’ясом можна наїстися. Відбивні, стейки, м’ясні завиванці купують у нас повним ходом, подекуди, навіть не замовляючи гарніру (гречка і картопля подорожчали – авт.)”.
Із своєю колегою погоджується й адміністратор ресторану швидкого харчування „Два гуся” Оле- на, додаючи лише, що їхня кухня дещо змінила меню і тепер трохи менше готує дорогих страв, більше – дешевших. „Але котлет і тюфтелей, – каже Олена, – це не стосується, їх замовляють як і раніше”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Інформація з інших ресурсів

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую