ye-logo.v1.2

Мільйони доларів на Сатанівську синагогу

Культура 3820
Фото: nashgorodok.km.ua

Єврейську святиню, якій незабаром виповниться 500 років, взялася реставрувати єврейська община із Хмельницького.

Багато років долею святині ніхто не займався. Лише пенсіонер Борис Слободнюк доглядав її, охороняючи від руйнації та завалів сміття.  «Православний рабин», як його назвали у сюжеті про реставрацію пам’ятки журналісти ТСН.
Телевізійники стверджують, що саме після сюжету ТСН на реставрацію синагоги-цитаделі надійшли мільйони доларів.
Така синагога – чи не єдина у Східній Європі, бо одночасно і синагога, і цитадель. Стіни синагоги вимуровані з вапняку і товщина їх сягає аж півтора метра. Збереглись прибудови, де знаходилися бібліотека, школа для хлопчиків, молитовна зала для жінок. Головне приміщення – висока зала, перекрита напівциркульним склепінням з розпалубками до вікон. Товщина її стін сягає двох метрів.

 

До речі, коли в Санкт-Петербурзі (Росія) проходила велика фотовиставка «Великі синагоги (Третє зруйнування Храму)», то саме фотографія арон-кодешу сатанівської синагоги стала її символом».

Нагадаємо, саме Сатанів обласна влада хоче зробити візитівкою краю. Ремонт відрізку дороги Ярмолинці - Городок - Сатанів особисто контролює губернатор Василь Ядуха, а роботи проводять за дорученням Президента Віктора Януковича. Загалом на дорогу планують виділити із держбюджету 20 мільйонів гривень.  
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую