ye-logo.v1.2

Листівка як витвір мистецтва

Культура 3966
Фото: Дмитра Скрипника та з архіву Ольги Дикун

“Скрапбукінг — елегантно оздоблена пам’ять”, - вважає хмельничанка Ольга Дикун

 Хоча слово “скрапбукінг” увійшло у широкий вжиток лише кілька років тому, цей вид рукодільного мистецтва зародився понад 400 років тому. А в 1830-х роках з’явився сам термін. Одним із перших відомих людей, котрі займалися скрапбукінгом, став письменник Марк Твен. 20 років тому це мистецтво набуло широкої популярності у США, до нас воно прийшло зовсім нещодавно.
Скрапбукінг (від англ. scrap - вирізка, book - книга) - вид рукодільного мистецтва, що полягає у виготовленні й оформленні сімейних або особистих фотоальбомів із застосуванням фотографій, газетних вирізок, паперу із принтом, різноманітних прикрас: малюнків, ґудзиків, стрічок, шматочків тканини, намистин та будь-яких підручних засобів. Основна ідея скрапбукінгу - зберегти фотографії та інші пам'ятні речі про якісь події чи людей на тривалий термін для майбутніх поколінь.
Останнім часом скрапбукінг — це виготовлення не лише альбомів, а й блокнотів, листівок, різномантіних запрошень та візитівок.
Хмельничанка Ольга Дикун опановує техніку скрапбукінгу вже чотири роки. І чим більше вона займається цим, на перший погляд, нескладним мистецтвом, тим більше розуміє: тут є місце для польоту фантазії.
“Коли я почала цим цікавитися, купити необхідні матеріали було складно, лише виникали інтернет-магазини, котрі пропонували їх. Тому купувала усе у канцелярських та швейних магазинах (картон, кольоровий папір, стрічки, ґудзики), а також користувалася підручними засобами”, - згадує Ольга.
Зараз існує спеціальний папір, який так і називається — скраппапір, із готовими малюнками, фігурні апарати для проколювання дірок та навіть спеціальні машинки для вирізання різноманітних елементів: квіточок, метеликів тощо. Однак майстриня рідко користується ними: чим більше застосовуєш пристроїв, тим більш механічною стає робота, а листівки виходять менш оригінальними.
“Вони дуже корисні на початку творчості. А чим більше захоплюєшся, тим оригінальніші вироби хочеться створити”, - каже дівчина. - Головне — використовувати якісний папір, це половина успіху”.
Саме тому останнім часом Ольга захопилася таким напрямком скрапбукінгу як мікс медіа. Тут застосовується папір і фарба, дерево, метал, акварель, тканина, картон, різноманітні техніки і прийоми.
“Мікс медіа - це завжди експеримент, починаючи який, ніколи не знаєш, куди він тебе заведе. Зараз я експериментую з фарбами, клеєм, різними видами паперу, газетними вирізками, - розповідає Ольга. - Коли починаєш роботу, ніколи не знаєш, що вийде у результаті. Навіть якщо зробити ескіз, часто усе змінюєш у процесі роботи”.
Свою першу листівку Ольга Дикун подарувала найкращій подрузі. Тоді виріб здавався їй дуже гарним, зараз вже не так подобається. “Як правило, улюблена робота — це остання. Минає деякий час, і вона вже менше подобається, з’являються нові ідеї”, - пояснює дівчина.
Зараз вона рідко дарує свої листівки. “Якщо хтось побачив листівку чи блокнот, і йому сподобалося, тоді можу подарувати”, - каже Ольга.
Раніше їй хотілося, щоб вироби усім подобалися, а зараз вона займається скрапбукінгом для власного задоволення. Якщо ж це сподобається ще комусь, буде чудово. Та коли робиш щось із задоволенням і натхненням, то як правило, результат подобається і тобі, і оточенню.
“Якщо з’явилася якась суперідея, можу сидіти цілу ніч, поки не дороблю. Ну, як будь-який творчий процес”, - каже вона.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую