ye-logo.v1.2

Наш репортаж. Як хмельничани ліпили горщики, слухали фольклор і танцювали краков’як

Культура 4516
Гончар з Дунаєвеччини Ігор Шельгорін проводив майстер-класи
Гончар з Дунаєвеччини Ігор Шельгорін проводив майстер-класи. Фото: автора

Вчора у нашому місті відгуляли перший день етнофестивалю «Ладовиці».

Нагадаємо, що вчора, 10 червня, у нашому місті стартував перший Міжнародний етнофестиваль «Ладовиці». На нього завітали фольклорні колективи із Грузії та Польщі, а також гості із Сум та Києва.
Ще вдень розпочався ярмарок народних майстрів, які приїхали із Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців. Вони привезли різноманітні вироби: прикраси, вишиванки, вовняні ковдри і взуття, дзеркала, оздобленні різьбленням по дереву, численні дерев‘яні та гончарні вироби. Було чим поласувати: від домашніх чіпсів, які смажили тут же, до різноманітних видів бринзи, навіть солодкої із какао.


Майстер із Івано-Франківська Василь Піхманець привіз вироби з дерева - стільці-грибочки, картини і дзеркала, оздоблені розкішними різбленими рамками.


Вироби від тернопольської етномайстерні "Коза Дереза".

Чернівчанин Григорій Коман привіз до Хмельницького дубові бочки і оригінальні столи власного виробництва.

Презентували свою творчість і подільські майстри. Зокрема, хмельницький скульптор Роман Албул представив цікаві глиняні кулони, свищики та оригінальні чайники. А гончар Ігор Шельгорін із села Рахнівка Дунаєвецького району не лише привіз горщики і глечики, а й навчав усіх охочих премудрощам гончарного ремесла.


Роман Албул презентував авторську кераміку.

Погулявши ярмаркою-виставкою вздовж Проскурівської хмельничани підходили до сцени, яку влаштували біля кінотеатру Шевченка. Ввечері відбулося урочисте відкриття фестивалю, і кожен колектив презентував себе, виконавши кілька пісень.

Урочисте відкриття фестивалю розпочалося із показу козацьких бойових мистецтв.

Грузинський ансамбль "Іолані" викликав у хмельничан особливо гучні оплески.

 

Колектив "Серпанок" із міста Суми досліджує і відтворює фольклор північно-східних регіонів України.

Сповна насолодитися виступами грузинського ансамблю «Іалоні», польського колективу «Добрина» та українських колективів на чолі із гуртом «Ладовиці», які стали ініціатором фестивалю, можна буде сьогодні, починаючи з 15 години, біля кінотеатру Шевченка. Детальну інформацію про учасників фестивалю читайте тут.

Польський ансамбль "Добрина" співав... українською. Річ у тім, що колектив відтворює фольклор Підляшшя (історичного українського регіону, який зараз перебуває на території Польщі).

Киянин Василь Жованик відроджує і популяризує народні інструменти, зокрема, старосвітську бандуру.


Гурт "Родовід" зі Львова презентував обрядові пісні Галичини.

Після виступу співочих ансамблів розпочалися майстер класи із польських, литовських та українських танців. Кожен охочий навчився танцювати найпростіші танки трьох народів, причому майстер-класи викликали жвавий інтерес у глядачів. І навіть ті, хто не наважилися стати у коло і повторювати рухи, уважно дивилися і підтримували танцюристів.
А жартівливий танець-гра «Аравія» від литовського професора Рімантаса Слюжинскаса викликав у хмельничан вибух сміху.


Даріуш Крішпінюк провів майстер-клас із польських танців.


Литовець Рімантас Слюжинскас навчав хмельничан танцям свого народу.

Участь у танцювальних майстер-класах брали і учасники, і глядачі фестивалю.

Закінчився перший день фестивалю виступом етнорок-гурту «Чумацький шлях» із Хмельницького. Щоб послухати гучну і запальну музику, а заразом і потанцювати, під сцену підтягнулася молодь.


Гурт "Чумацький шлях" поєднує народні музичні інструменти із важким роком.


Сьогодні, 11 червня, фестиваль обіцяє бути ще масштабнішим і яскравішим, адже на цей день заплановані найцікавіші заходи – розгорнутий виступ фольклорних колективів, дефіле у народному одязі та концерт київського гурту «GO-A».
Афіша фестивальних подій на 11-12 червня:
11 червня
11.00 - майстер – класи з гончарства, витинанки, ляльки-мотанки, соломоплетіння, глиняної та дерев’яної народної іграшки, ігри, вікторини від бібліотек міста, дитячі народні ігри та забави у сквері імені Т. Г. Шевченка;
14.00 – демонстрація автентичних строїв з різних регіонів України, Польщі, Грузії;
15.00 – виступи фольклорних гуртів – учасників фестивалю;
18.30 – урочисте закриття фестивалю;
19.00 – концерт колективів та виконавців Хмельницького музичного училища ім. В. Заремби, рок – гурту «GO-A» (м. Київ).
12 червня
12.00 - виступи дитячих фольклорних колективів та ансамблів народної музики міста Хмельницького у сквері імені Т. Г. Шевченка.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую