ye-logo.v1.2

Милі сваряться, тільки…

Культура 4519

Кожні вихідні до хмельницького палацу урочистих подій на реєстрацію власного шлюбу не приїжджає як мінімум одна пара

Хоча, за словами Марини Зубової, нинішнього начальника відділу реєстрації актів цивільного стану міста Хмельницький, цілком можливо, що наречені, просто реєструють свій шлюб у іншому «РАЦСі»: подавати заяву нині закон дозволяє у декількох місцях одночасно. Проте, випадок який стався декілька тижнів тому в селі Кульчини на Красилівщині, інакше ніж кіношним не назвеш. Напередодні врочистостей молодята посварилися і наречений не прийшов на власне весілля. Отож батьки марно витратилися, а місцеві бабусі отримали привід для того, щоб вкотре «почесати язиками».
Найцікавіше, як розповідають односельці, що невдовзі молодята помирилися. Але свій слід ця історія залишила…
В принципі, як і випадок, який стався в Хмельницькому, коли навесні молодята та уся весільна процесія приїхали до палацу урочистих подій на тиждень раніше, ніж було призначено (дату переплутав наречений, про що і повідомив нашій газеті особисто). Звісно, офіційно реєструвати шлюб довелося пізніше, а ось «гуляти весілля» – раніше. А що було робити, коли і ресторан, і музики замовлені?
Хоча, подібні випадки є, швидше, винятком з правил. «Зазвичай, – каже Марина Євгенівна, – напередодні дня розпису, за 10 днів, ми проводимо спеціальну консультацію, на якій узгоджуємо усі нюанси урочистої церемонії. В тому числі – ще раз узгоджуємо день та час».

Обручки, паспорти і рушники
Саме це, за словами пані Марини, найчастіше забувають молодята у день власного весілля. І ще жодного дня, коли у палаці урочистих подій розписують пари, без цього не обходилося. А ще майбутнє подружжя дорогою можуть «загубити» батьків чи частину весільного кортежу. Тому працівники РАЦСу радять молодятам приїжджати на церемонію завчасно і перевіряти наявність необхідних документів та атрибутів.

На розлучення йде не один тиждень
Як про це не прикро говорити, та цим також займаються у палаці урочистих подій. Точніше, тут приймають заяви від людей, котрі з певних причин вирішили «розбігтися». Щоправда, на противагу розповсюдженій думці стосовно того, що якщо після одруження одразу подати на розлучення, то усі юридичні питання можна вирішити за один день, Марина Євгенівна каже, що процес розлучення триватиме декілька місяців, незалежно від дати подання заяви. До того ж, вам не лише дадуть час на роздуми, а запропонують звернутися до сімейного штатного психолога РАЦСу.
«В моїй практиці був один випадок, коли заяву на розлучення довелося приймати вже наступного дня після розпису, – розповідає пані Марина. – Принесло молоде подружжя з ініціативи мами молодої дружини. Жінка просто привела молодят і вимагала їх розлучити, аргументуючи це тим, що її нинішній зять не підходить дочці. Проте, конфлікт було вичерпано. Молодій сім'ї дали час пожити разом та все обдумати, а з тещею попрацював наш психолог».

Білі сукні вже не в моді
Все частіше, за словами працівників палацу урочистих подій, наречені йдуть під вінець у сукнях пастельних кольорів. Не модні нині актуальні ще декілька років тому червоні сукні. Хоча, інколи нинішню «моду» молодого покоління начальник хмельницького РАЦСу не розуміє. Навіть зробила її табу для палацу: ніяких в'єтнамок та шортів під час розпису. Виявляється, що влітку доходить і до цього.
Загалом, узаконювати свої подружні стосунки в Україні нині стало модно у іноземців. Їм подобається національний колорит під час «нашої» весільної церемонії. «Пригадую випадок, коли мені довелося розписувати подружжя, де чоловік був громадянином Німеччини. Йому дуже сподобався сценарій нашої церемонії, – згадує Марина Зубова, – та один момент його навіть злякав та викликав неприховане здивування. Він почав перелякано запитувати, чому мати його молодої дружини почала в'язати йому руки рушником…».
А ще у хмельницькому палаці урочистих подій можна відзначити своє ювілейне весілля. Наприклад, «золоте». Проведення такого обряду коштує 90 гривень. За словами працівників палацу урочистих подій, ініціаторами такого святкування стають переважно діти, котрі таким чином влаштовують для батьків справжнє свято. Нерідко ювілейне весілля стає приводом для того, щоб зібрати за «весільним столом» родичів та близьких людей, котрі не бачилися вже багато років.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую