ye-logo.v1.2

Друкований та електронний. Відтепер науковий вісник “Межибіж” буде у вільному доступі

Культура 2884

Державний історико-культурний заповідник “Межибіж” презентував черговий номер свого видання.

У Хмельницькому, в обласній науковій бібліотеці, відбулася презентація нового випуску “Наукового вісника “Межибіж” (№1 за 2016 рік). У збірник увійшли матеріали ХV науково-краєзнавчої конференції “Стародавній Меджибіж в історико-культурній спадщині України”, яка проходила у фортеці влітку цього року. Більшість матеріалів присвячені пам'яткоохоронній діяльності.
“Акцентували увагу на тих подіях, що відбуваються серед заповідників і реставраторів, особливо — на нових технологіях та підходах до пам'яток історії, культури та архітектури.
Загалом у збірник увійшло 63 статті, над якими працював 81 автор з різних куточків України, є й праці іноземних науковців — із Литви”, - розповідає директор Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець.


Оновлений вісник випустили друком, на дисках та розмістили і інтернеті для вільного скачування.

“Науковий вісник “Межибіж” - періодичне видання, традиційне для заповідника, виходить з 2009 року. З того часу вийшло 16 примірників. Останній випуск суттєво відрізняється від усіх попередніх. По-перше, він уже має номер міжнародної реєстрації, що підвищує рівень та авторитет видання. По-друге, виходить у новому А4 форматі (раніше виходив у А5), змінив дизайн та зовнішній вигляд і тепер більше відповідає європейським стандартам. По-третє, має електронну версію, яка є у вільному доступі для усіх охочих.


На презентацію завітали науковці, представники бібліотек, музеїв та інших організацій.

“Цей вісник повністю підготовлений до друку нашими силами — у науковому відділі заповідника, і застосували ми тільки вільне програмне забезпечення. Досвід був позитивний, будемо його застосовувати і надалі і готові поділитися ним з іншими, - розповідає заступник директора заповідника Ігор Западенко. - Крім того, його видано на умовах вільної ліцензії. Тобто, дозволяється та навіть вітається тиражування, поширення матеріалів без внесення змін та з зазначенням авторства”.


Слово має диреткор заповідника Олег Погорілець (стоїть).

За словами Ігоря Западенка, за один місяць, протягом якого електронна версія доступна в інтернеті, її вже завантажили 80 разів. А це — плюс 80 примірників до тиражу. До речі, наклад друкованих примірників невеликий — сто штук. Він призначений переважно для авторів та для бібліотек. Зате електронний тираж необмежений, вісник перебуває у вільному доступі на сайті www.academia.edu.


Дирекція заповідника обіцяє, що презентований номер віснику — перший, але не останній у цьому році.
“До кінця року ми плануємо видати другий номер, куди увійдуть матеріали ХVІ конференції, присвяченій музеєзнавству, - розповідає директор заповідника Олег Погорілець. - Крім того, буде видано матеріали п'ятих археологічних читань, які пройдуть 9 грудня у “Межибожі”. До участі вже зареєструвалося понад 50 науковців”.

Під час презентації можна було ознаоймитися із іншими друкованими виданнями заповідника "Межибіж".


Частина експозиції присвячена музейній експозиції, присвяченій пам'яті жертв Голодомору.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую