ye-logo.v1.2

Київський художник показав хмельничанам, де шукати край землі

Культура 2634
Пейзажі полишені людської присутності, лише тінь
Пейзажі полишені людської присутності, лише тінь. Фото: автора

У Хмельницькому відкрили виставку безлюдних пейзажів.

Вчора, 2 лютого, в арт-центрі «MASLO» презентували першу виставку нового сезону. Серію робіт «Край землі» привіз до Хмельницького київський митець Іван Михайлов. Це чергова виставка в арт-центрі, яка продовжує тему межі та кордонів.

Безлюдні причали, набережні, пляжі, зображені на картинах, як межа. «Берег – це умовність. Я, як автор запрошую глядача стати на певну межу і замислитися про подальші дії. Споглядаючи в точку, де небо сходиться з водою, ви споглядаєте на себе, - говорить Іван Михайлов. - Ця виставка присвячена внутрішньому спогляданню. Такі думки притаманні людині, яка прогулюється набережною моря».

Деякі презентовані роботи пов’язані з Францією, Туреччиною. Але більшість пейзажів, зафіксованих на картинах, кримські. «Про контексти, в яких створювались ці картини, ми маємо розуміти кілька речей. Серія була створена в 2011 році. І сьогодні, будучи перенесеним в 2018 рік, очевидно ці роботи абсолютно інакше зчитуються. У зв’язку з останніми геополітичними змінами в нашій країні, край землі, який міг мислитися на внутрішньому, суб’єктивному рівні Івана, наразі мислиться нами в прямому сенсі», - поділилася враженнями куратор арт-центру «Maslo» Катерина Носко.

Художник своїми картинами робить спробу дати відповідь на питання, де шукати край землі

Подивимося детальніше на роботи. Ми стоїмо на набережних, на причалах і бачимо перед собою морську поверхню. Але часто морська поверхня чимось перегороджена. Це може бути стовп, вежа, маяк. За словами Катерини Носко, ці обєкти часто затуляють пейзаж, стають наче бар'єром, що «захищає» від краю.

«Чи можемо ми в даному випадку говорити про те, що ми боїмося цієї межі? Чи можемо ми говорити про те, що коли ми досягаємо краю землі, то ми не можемо піти далі? Що нам треба робити далі, коли ми нарешті дійдемо до краю? Я думаю, ці та інші питання можуть виникати, коли ми бачимо роботи Івана», - озвучила мистецтвознавиця.

Виставка "Край землі" триватиме до 25 лютого. Переглянути її можна в арт-центрі «MASLO» (вул.Старокостянтинівське шосе, 20/3). Вхід – вільний.

Катерина Носко з автором виставки Іваном Михайловим

На відкриття виставки прийшло чимало людей

Ось такі похмурі пейзажі можна побачити на виставці

Були на картинах зображені і парки

Інколи пейзаж затуляють інші об'єкти, стаючи композиційним центром роботи

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую