ye-logo.v1.2

Невдалий шлюб за розрахунком, або Як у Хмельницькому оживуть яскраві персонажі Гоголя

Культура 3527
Олександр Топоринський та Поліна Попач перевтілилися у своїх героїв
Олександр Топоринський та Поліна Попач перевтілилися у своїх героїв. Фото: автора

У театрі Старицького прем’єра – комедія «Одруження» за Миколою Гоголем.

Театральний сезон стартував лиш місяць тому, а в театрі Старицького ще одна прем’єра. Цього разу це комедія за Миколою Гоголем «Одруження» у постановці Володимира Борисяка. Побачити її можна буде вже завтра, 28 жовтня.

Герої вистави – люди, які думають про одруження як про вигідну угоду, про те, як найкраще продати себе та отримати максимальну вигоду. Яке там кохання?! Про це ніхто і не думає…

«Проблеми, які порушує Гоголь у п’єсі, актуальні і сьогодні, - вважає режисер-постановник Володимир Борисяк. – Він висміює недоліки людей, їхню недалекоглядність, непотрібну метушливість, погоню за наживою, глупість… Тут мова не йде про кохання чи інші почуття, наречених цікавлять маєтки і титули. У нашому житті теж багато випадків, коли люди купуються і продаються».

Сюжет п’єси досить простий, зате непрості його персонажі. Як завжди у Гоголя, вони цікаві і самобутні, можливо, дещо карикатурні, навіть надмірно яскраві. Зате живі, за ними цікаво спостерігати, співпереживати їм чи насміхатися з них. Надмірно метушливий Кочкарьов, сором’язливий Подкольосін, напориста сваха Текля Іванівна та інші.


У п'єсі чимало персонажів з яскравими характерами. 

Не дивно, що акторам було дуже цікаво «прожити» цю комедію характерів. Нам вдалося побувати на репетиції, і артисти із захопленням розповідали про своїх персонажів, про те, як цікаво було працювати.


Олександр Топоринський у ролі відставного офіцера.

«Ця вистава – сатира, яка висміює міщанські звичаї і норови. Наприклад, мій герой – відставний офіцер Анучкін, зациклений на тому, щоб його дружина обов’язково володіла французькою мовою», - розповідає заслужений артист України Олександр Топоринський.

«А мій персонаж – сваха Текля Іванівна – буря, яка все змітає на своєму шляху, щоб досягти мети», - додає заслужена артистка України Поліна Попач.


Роль сором'язливого дворянина Подкольосіна виконує Анатолій Остапенко.

До речі, перша редакція цієї п’єси мала назву «Женихи», а її дія відбувалася в Україні. Вже згодом письменник змінив назву, перекроїв п’єсу і переніс дію до Санкт-Петербургу.

«Вважається, що Гоголь належить до класичної російської літератури. Але ж він – уродженець України. Теми, натхнення він черпав з українського етносу, - розповідає режисер Володимир Борисяк. – Акторам було цікаво познайомитися з цією драматургією. І хоча це класика, виявилося, що її ніколи не було в репертуарі театру Старицького».

Прем’єра вистави «Одруження» в Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького відбудеться 28 жовтня. початок о 19.00. Ще один прем’єрний показ заплановано на 7 листопада.

Вартість квитків – 60-150 грн. Телефон каси (096)815-17-76.

Про більше подій дізнавайтеся у розділі «Афіша» сайту «Є».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую