ye-logo.v1.2

У Хмельницькому покажуть інтернет-екшн «Свято онлайн»

Культура 4316

Вистава розповідає про групи самогубців у соцмережах.

 У театрі Старицького покажуть незвичну прем‘єру. Замість героїв Гоголя і Нечуя-Левицького, до яких так звикли хмельницькі глядачі, на сцені з‘являться підлітки та… віртуальна реальність. Таким чином молода драматургиня Марина Бортник-Гулевата та досвідчений режисер Анатолій Пундик презентуватимуть інтернет-екшн «Свято онлайн», прем‘єра якого відбудеться 12 грудня.

«Тема п‘єси дуже актуальна, адже присвячена проблемам інтернет-середовища, - розповідає режисер-постановник Анатолій Пундик. - Звісно, з одного боку інтернет – це дуже зручно для отримання інформації. Але з іншого боку, люди постійно «сидять» в телефонах, дивляться все підряд, у них втрачається відчуття реальності... Як я називаю, це покоління зігнутих голів. І я говорю не лише про медичний аспект, що у дітей проблеми з шиєю. Це як образ зігнутих голів, які можуть і не піднятися. Телефони і планшети керують людьми, які «живуть» у віртуальній реальності. І одна з найбільших проблем – це групи у соцмережах, які спонукають дітей і підлітків до самогубств».

  

Анатолій Пундик ставить п'єсу Марини Бортник-Гулеватої.

У своїй п‘єсі авторка намагалася проаналізувати, чому діти хочуть зв‘язати своє життя з такими групами, що їх спонукає жити у віртуальній реальності, де кордон між нею і справжнім життям.

Із п‘єсою «Свято онлайн» Марина Бортник-Гулевата перемогла у всеукраїнському конкурсі та отримала грант Президента України на постановку у розмірі 50 тисяч гривень.

Кореспондент ye.ua "підгледіла" репетицію вистави. 

«Над п‘єсою працювала довго. Перший варіант, значно коротший, я ставила у школі з гуртківцями (Марина завідує літературно-драматургічною частиною у театрі, а також веде театральний гурток у ліцеї № 17 – прим. авт.). Побачила, що школярі на одному диханні дивилися виставу, - розповідає Марина Бортник-Гулевата. - Коли почула про конкурс на грант від Президента, захотілося проаналізувати це питання детальніше і вдосконалити п‘єсу. За кілька місяців я її повністю переписала, а 28 лютого виграла грант. Вже скоро глядач зможе її побачити, але і до сьогоднішнього дня в процесі постановки п‘єса змінювалася,оновлювалася, щось додавалося».

Вистава буде цікавою та актуальною як дітям і підліткам, так і усім, хто має з ними справу та хоче їм допомогти: вчителям, батькам, родичам.

  

Актори Олександр Віт (персонаж - друг) та Наталія Дяченко (головна героїня Аліса) розповіли про своїх персонажів.

До речі, це вже не перша п'єса Марини Бортник-Гулеватої, поставлена у театрі Старицького. Два роки тому була презентована вистава «Втеча з майбутнього», присвячена проблемам наркоманії серед молоді.

«Успіх «Втечі з майбутнього» став поштовхом до написання нової п‘єси. Побачила, як підлітки уважно дивилися, як їм було цікаво, коли з ними говорять майже їхні однолітки про їхні ж проблеми, коли вони в театрі можуть знайти друзів та відповіді на свої запитання... Хтозна, можливо потім продовжимо ще», - каже Марина.

Володимир Веляник грає вітчима Аліси.

Прем‘єрну виставу «Свято онлайн» можна буде переглянути у Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького 12 грудня, початок о 19.00.

Вартість квитків – 60-150 грн. Телефон каси (096)815-17-76.

Про більше подій дізнавайтеся у розділі «Афіша» сайту «Є».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую