ye-logo.v1.2

Війна така, як вона є: у Хмельницькому презентували фотовиставку військового кореспондента

Культура 2332
Андрій Дубчак та Інна Єрмакова привезли до Хмельницького виставку світлин з передової
Андрій Дубчак та Інна Єрмакова привезли до Хмельницького виставку світлин з передової. Фото: автора

На світлинах побут бійців.

Учора, 6 грудня, в обласному центрі презентували роботи фотокореспондента «Радіо Свобода» Андрія Дубчака. Виставка «Лінія фронту. Рік 2018» складається із 60 світлин, які розповідають про життя та побут військових на передовій.

У фотопроекті представлені фотознімки з історіями на «нулі» 36-ої окремої бригади морської піхоти у Широкиному та Водяному, 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади («Едельвейс») під Попасною, один день бою 24 ОМБр імені Данила Галицького.

«Світлинами я розповідаю про життя та побут військових. Тут представлено 60 робіт - дуже мало з тих, які я взагалі зробив на фронті. Передова - це просто і складно, це хлопці які воюють, це герої нашого часу. Не треба їх шукати в книжках про історію, бо вони всі тут, на світлинах», - каже Андрій Дубчак.

За його словами, на одній із них капелан Андрій Зелінський - це перший капелан при штабі АТО. Фотокореспондент розповідає, фото зроблено тоді, коли отець давав бійцю поради, як треба поводитись з людьми. Взагалі, капелан дуже хороша й освічена людина. Він ходить по найнебезпечніших ділянках передової, дає мотиваційні поради.

Фото зроблені упродовж року, що минає

«Деякі з цих хлопців зі світлин, отримали поранення, декого вже нема. Наприклад, на одному із них, 28-рінчий Олександр. Фото зроблене за лічені секунди до того, як прилетіла снайперська куля і потрапила у мішки, що були поруч.Тоді все обійшлося. Але за тиждень його поранила куля, що зайшла під шолом. Він вижив, але зараз проходить важку реабілітацію під Львовом»,- зазначає фотокореспондент.

Виставку експонуватимуть до 12 січня

Експонують фотовиставку «Лінія фронту. Рік 2018» в рамках митецького проекту «Життя на нулі». Стартував він з 2017 року з однойменної виставки Юрія Величка. Як розповідає координатора проекту Інна Єрмакова, після успіху тієї найпершої виставки, зрозуміли, що треба продовжувати.

«Словами важко говорити про важливі речі. Мистецтво може показати те, що хлопці пережили», - розповідає пані Інна.

Додає, що десь півроку тому, коли пропонували виставити роботи, то стикалися з відповідями «що, знову війна?», «ми це вже чули». Інна Єрмакова каже, люди змирись і забули, що 5 років триває війна. Впровадження військового стану нагадало, що вона і не припинялась.

На фото капелан дає поради бійцю

Переглянути виставку можна у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва (вулиця Проскурівська, 56) до 12 січня. 

Олександр отримав важке поранення і проходить реабілітацію

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую