ye-logo.v1.2

Леви і відеокамери: волонтери в Шепетівці обладнали відеонаглядом краєзнавчий музей

Культура 5051
Музейники вдячні містянам за ініціативу та бажання відтворити копії скульптур, які колись прикрашали музей
Музейники вдячні містянам за ініціативу та бажання відтворити копії скульптур, які колись прикрашали музей. Фото: denzadnem.com.ua

Тут хочуть відновити скульптури левів, які колись прикрашали, будівлю та вберегти їх від вандалів.

В Шепетівці волонтери зібрали кошти та обладнали за них системою відеонагляду місцевий краєзнавчий музей. Як розповідає директор  закладу Наталія Никонова, така ідея виникла у відеоблогера з Шепетівки Руслана Турсунова. Саме він ініціював її в соцмережах, і вже за два дні необхідну суму зібрали.

«Спочатку в Руслана виникла ідея виготовити копії скульптур двох мармурових левів, які належали родині Потоцьких і свого часу прикрашали вхід до нашого музею. Одного з них вкрали на початку 2000-х, а другого, щоб вберегти, ми забрали усередину приміщення. Однак, досі шепетівчани діляться в соцмережах старими світлинами, на яких зображені ці скульптури, і час від часу виникають думки, щоб їх відтворити у копіях та встановити на звичне місце. Але, звісно, є побоювання, що скульптури можуть стати жертвами вандалізму. Тож Руслан запропонував спочатку встановити систему відео нагляду за музеєм. У соцмережі фейсбук шепетівчани підтримали його ідею і за два дні було зібрано 4 тисячі на відеокамери. Фірма та майстри, які їх встановлювали, за роботу грошей не взяли, зробивши і свій внесок у благородну справу», - розповідає директорка музею Наталія Никонова.

Мармуровий лев, який грабіжники не встигли вивезти... Фото: uk.wikipedia.org

Як розповідає пані Наталія, мармурові леви мають досить цікаву історію.

«За переказами, ці леви колись стояли в саду поруч з палацом Потоцьких в Антонінах. Вони виготовлені з італійського мармуру. Їх автор - відомий французький архітектор та скульптор Франсуа Арво. Відомо, що на території маєтку було шість таких мармурових левів. За однією з легенд, ці хижаки з’явилися в Антонінах неспроста. Їх встановили після того, як молодий Йозеф Потоцький повернувся з африканського сафарі. Якось там під час полювання на нього вискочила левиця. Все сталось так раптово, що граф просто не втиг відреагувати. Місцевим мисливцям, які вистрелили у звіра, вдалось врятувати гостя. А коли всі заспокоїлися, то побачили, як до людей вийшло мале левеня. Стало зрозуміло, що левиця захищала свою дитину. Левеня Йозеф привіз до Антонін. Дике кошеня стало улюбленцем усієї родини. В пам’ять про цю історію Потоцький звелів поставити скульптуру левиці з левеням в парку. Вона в Антонінах збереглась і до цього часу. З того часу, можливо, саме втілюючи левів у скульптурах, Потоцький виказував шану цим звірам», - розповідає пані Наталія.

За її словами, після того, як маєток в Антонінах у 1919 році був спалений, звідти вивезли багато цінних речей – картин, мініатюр, скульптур… Левів залишили. Можливо тому, що скульптури були занадто важкими. І лише наприкінці 20-х років їх та ще частину колекції речей, що колись належали Потоцьким, перевезли до Шепетівського окружного музею.

Фігура левиці з левеням в Антонінах. Фото: з архіву.

«А в 1930-х музей було розформовано, колекцію картин та цінностей вивезли в інші заклади, директора Володимира Кочубея репресували та розстріляли... Леви залишилися. Так вони були окрасою міста та музею аж до того часу, поки не навідалися грабіжники. Це сталося вночі. Одну скульптуру злодії встигли вивезти, а іншу – не встигли, мабуть хтось сполохав. Лише скинули з місця та перевернули. Ми його забрали до музею і нині він прикрашає експозицію», - каже директорка закладу.

Наразі, завдяки встановленій волонтерами системі відеоспостереження, добре простежуються територія перед музеєм та задній дворик.

«Ми безмежно вдячні містянам за таку ініціативу. Наразі активно досліджуємо історію походження цих скульптур і віримо, що незабаром справа таки буде доведена до кінця і вхід в музей знову прикрашатимуть ці благородні тварини. Хай навіть копії, але такі звичні для шепетівчан», - зазначає Наталія Никонова.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую