ye-logo.v1.2

Те, що надихає: чим вразив хмельничан «Книжковий Арсенал»

Культура 3068
Хмельницька письменниця Ольга Саліпа презентувала на "Книжковому Арсеналі" збірку своїх поезій
Хмельницька письменниця Ольга Саліпа презентувала на "Книжковому Арсеналі" збірку своїх поезій. Фото: з фейсбуку

Хтось, купував книги, хтось - презентував свої твори.

З 22 по 26 травня у Києві в Мистецькому Арсеналі проходив IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» - одна з найбільш очікуваних інтелектуальних, книжкових і культурних подій України. Протягом п’яти днів фестивалю понад тисячу новинок представили 150 українських видавництв, а ілюстратори, дизайнери та художники — виставкові проекти. У програмі фестивалю відбулися майже півсотні подій, серед яких зустрічі, дискусії, презентації, перформанси та концерти. Як зазначають організатори, подію відвідали майже 57 тисяч осіб. Серед них були і хмельничани. Свої враження від «Книжкового арсеналу» вони розповіли журналістам сайту «Є».

Ольга Саліпа, хмельницька письменниця, поетеса та фотограф презентувала на «Книжковому арсеналі» свою збірку поезій «Територія жінки». Взяти участь у події її запросило видавництво: саме напередодні форуму вийшла друком збірка її поезій. 

«Хвилювалися, чи встигнемо. Адже це такий період, коли друкарні дуже завантажені, бо всі хочуть встигнути видатися до книжкового фестивалю. У мене впродовж трьох днів були автограф-сесії. Це дуже цінний досвід, коли ти віч-на-віч спілкуєшся зі своїми читачами. Надзвичайно цікаво спостерігати за тим, як реагують зовсім незнайомі люди на твої твори. Вони підходять, беруть книгу, розкривають, читають, виявляють свої емоції, а ти спостерігаєш, як вони реагують на твою поезію. Це така можливість дізнатися, чи «чіпляє» твоя книга зі старту. Це абсолютно інший досвід, ніж, скажімо презентації чи заплановані зустрічі з читачами», - розповідає Ольга.

В Ольги Саліпи впродовж трьох днів були автограф-сесії.

Сама ж Ольна, звісно, не повернулася з «Книжкового Арсеналу» з порожніми руками. Книги придбала і для дітей, і для мами та сестри. «Шість книг купила для себе. Щоразу на таких книжкових форумах намагаюся придбати когось з українських сучасних авторів. Цього разу це книги Лори Підгірної, Василя Тибеля «Бурштин», Гаськи Шиян «За спиною». Для мене також авторитетною є позначка на виданні «Бестселер The New York Times» тому завжди купую і декілька таких книг», - розповідає Ольга Саліпа.

Кам'янчанка Лора Підгірна презентувала свої твори.

Володимир Захар’єв, голова Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України» зізнається, що відвідини IX Міжнародного книжкового форуму в Києві викликали величезне захоплення. Стільки друкованої продукції, як побачив там та потенційно міг придбати будь-що з того у власну бібліотеку (вистачило б лише коштів в гаманці), не вміщалося навіть в уяві вродженого книголюба. А поруч з книгами – знанні письменники…

«Одна лишень черга до входу на «Книжковий Арсенал» чого варта! Надихає по-справжньому! Надзвичайно цікаві презентації. Дуже приємно було побачитися з казкарем Сашком Лірником, з яким колись виступали разом на літературних посиденьках в Кам’янці-Подільському, кам’янчанкою Лорою Підгірною, котра представляла читачам свої нові прозові твори, знаним поетом зі Львова Іваном Гентошем, столичним поетом Сергієм Цушко, який тісно пов’язаний зі Старою Синявою, взяти участь в акції на підпримку українців, які перебувають як політв’язні в російських буцигарнях…», - розповідає Володимир Захар’єв.

Володимир Захар'єв зустрівся зі знаним поетом зі Львова Іваном Гентошем.

Без книг, звісно ж, зі столиці не повернувся. Каже, придбав пізнавальні в, переважно історичного спрямування: «Наприклад, Словник української мови VІ століття, Енциклопедію української міфології, найповніший атлас України.
Вкотре купив собі гуморески Павла Глазового, а дружині – сонник. На жаль, не купив найповнішого видання Григорія Сковороди – пізно побачив…»

На "Книжковому Арсеналі" було людно.

Сергій Єсюнін, краєзнавець, співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, зізнається, що на «Книжковому Арсеналі» вразило усе – від креативного оформлення стендів, платформ – до відкритих майданчиків для спілкування.

«Зранку до вечора події змінювали одна одну. Можна було обрати на власний смак, кого послухати. Живе спілкування з поетами, письменниками завжди вражає. Несподівано для мене було багато іноземців, які представляли свої книги, – з Італії, Греції, Німеччини, Білорусі. Собі придбав нове видання про штетли Йоханана Петровського-Штерна, який викладає в Українському науковому інституті Гарвардського університету. У виданні йдеться про єврейські містечка, згадується Проскурів, Полонне… Також придбав перевидання Афанасія Чужбинського – про нариси Дністра та нариси Дніпра з його подорожей у ХІХ столітті, та ще декілька краєзнавчих книг».

Книжковий арсенал у Києві

Черги на "Книжковий Арсенал" інколи вражали. Фото з Інстаграму Сергія Іщука.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую