ye-logo.v1.2

Театральний фестиваль у Хмельницькому: визначено володарів гран-прі

Культура 2312
ВІдкривали фестивалю хмельницькі театрали
ВІдкривали фестивалю хмельницькі театрали. Фото: автора

У рамках заходу показали сім вистав.

Упродовж семи днів, з 13 по 20 жовтня, в Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького відбувався фестиваль «Starytskiy Theatre Fest-2019». На сцені хмельницького театру свої вистави демонстрували колективи з Тернополя, Луцька, Івано-Франківська, Чернівців, Коломиї та Полтави. Гру акторів та професійність трупи оцінювало журі, які наприкінці фестивалю визначили володарів гран-прі та решти номінацій.

Як розповідає керівник літературно-драматичної частини обласного театру та член журі Марина Бортник-Гулевата, відкривали захід прем'єрою «Тев’є Тевель» господарі фестивалю. По завершенню фесту її актори отримали чимало нагород від журі.

«Усі вистави були дуже різні. Були й комедії й драматичні твори. Попри це, хмельницька публіка сприймала все. Найсильнішою виявилась постановка полтавського театру «Політ над гніздом зозулі». Вистава тривала 2,5 години, але глядачі й після завершення хвилин 10 не відпускали акторів зі сцени аплодисментами», - каже Марина Бортник-Гулевата.

Додає, що емоційно сильно і професійною була зіграна «Солодка Даруся» івано-франківськими театралами. Її на різних сценах уже показали понад дві сотні разів.

«Глядачі зізнавались, що подивившись першу дію «Солодкої Дарусі» не до кінця зрозуміли суть, але коли подивились і другу, то картина повністю склалась, у багатьох були й сльози. У постановці використано багато гуцульських пісень, усі актори працювали без фонограми, самостійно грали на інструментах і наспівували», - ділиться враженнями пані Марина.

За її словами, найгірше сприйняли драматичну легенду «У неділю рано зілля копала» коломийського театру. Цей жанр, ймовірно, трохи не той, до якого звикли у Хмельницькому. Багато коментарів у соцмережах писали що не сподобалось.

«Як організатор і член журі можу сказати, що всі наші очікування від фестивалю справдились. Можливо десь в адміністративних питаннях були нюанси, про які мені не відомо, але у творчій частині все відбулось ідеально, як ми собі планували. Наступний фест буде через два роки, але, ймовірно, він дещо змінить формат», - стверджує керівник літературно-драматичної частини обласного театру.

Отож гран-прі фестивалю «Starytskiy Theatre Fest-2019» отримала вистава «Політ над гніздом зозулі» Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя.

Вистава «Тев’є Тевель» Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Старицького відзначило журі - «За сценографічний дебют» - Олену Янчук, «За кращу головну жіночу роль» - заслужену артистку України Ларису Курманову (роль Голди), «За головну чоловічу роль» заслуженого артиста України Миколу Валівоця (роль Тев’є), «За кращу чоловічу роль другого плану» - Василя Шпунта (роль Менахема), «За вірність професії та вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва» - заслужену артистку України Ларису Власенко.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую